LIJEČNICI SPLITSKE PSIHIJATRIJE STOPIRAJU ISTRAGU

LIJEČNICI SPLITSKE PSIHIJATRIJE STOPIRAJU ISTRAGU

9. rujna, 2012.

u-ruksaku-pronasli-krvavi-noz-kojim-je-ubijena-meksikanka-slika-595802Policija sumnja u muškarca koji je zatražio pomoć nakon objave nestanka

Piše: Noa Kolar

Leži li na Odjelu psihijatrije splitske bolnice osoba koja je kriva za svirepo ubojstvo meksičke turistice Selene Margarit Graciano Macedo (31) koja je mrtva i zakopana pronađena na vrhu Telegrin na Marjanu 22. kolovoza?  Neformalne informacije govore kako je muškarac srednje dobi iz Splita na dan javne objave nestanka nesretne turistkinje u večernjim satima u Kliničkom bolničkom centru Split zatražio liječničku psihološku pomoć. Primljen je na odjel gdje se i danas nalazi pod prismotrom liječnika, te zbog toga policija ne smije poduzimati mjere koje bi mogli da je van bolnice.

POLICIJA GA PRVOG TRAŽILA

Navodno su baš tu osobu interventni policajci splitske policije tražili odmah nakon otkrića tijela po marjanskom kvartu Meje, ali ga nisu pronašli kod kuće, pa je cijela „operacija“ prošla bez rezultata. Na njega su ih naveli građani, te susjedi njima osumnjičenog muškarca kojega su često viđali u šetnji Marjanom. Njihove informacije su policiji otkrile detalje kako se radi o čudnoj osobi koja uvijek luta sama. Nije oženjen, živi sa majkom i s vremena na vrijeme ode na brod gdje se zadržava nekoliko mjeseci. Prije ubojstva su ga susjedi viđali u šetnji Marjanom da bi nakon što je Selenin brat Emanuel prijavio nestanak svoje sestre – nestao i on. I upravo je to bilo sumnjivo. Radi li se i ovdje o nagađanjima još nije sasma sigurno jer policija i tu opciju navodno drži i dalje otvorenom, te čekaju kada će pacijent sa Odjela psihijatrije splitske bolnice biti otpušten kući.

NIJE BILO  SILOVANJA

Policijski istražitelji su se nakon neuspjeha na Mejana nemoćno zavrtili u krug usmjeravajući se na tragove pronađene na mjestu pronalaska tijela. Iako se dosta toga o ovom ubojstvu pisalo po medijima, ponajviše lokalnim, malo je toga u konačnici točno. Osim pronalaska tijela nesretne mlade žene koja nije bila silovana, ali joj je krvnik prerezao glavu, izgleda kako ništa drugo od nagađanja nije bilo točno. I sami istražitelji još uvijek pokušavaju složiti kockice mozaika kako se prvo napad, a potom i ubojstvo odvijalo. Iz izvora bliskoj istrazi doznajemo da ubojica najvjerojatnije nije imao nikakav verbalni kontakt sa Meksikankom.

Prema  predviđenoj rekonstrukciji događaja Selene Margarit Graciano Macedo je, nakon što se 19. kolovoza oko 16.30 rastala od svoga brata na Prvoj vidilici, otišla do vrha Telegrin u želji da kao ljubiteljica prirode i fotografije snimi što više kadrova Splita. Nakon duže šetnje je stigla, posnimila nekoliko kadrova i sjela na klupicu s koje se pruža predivan pogled na Split i okolne otoke. Tako opuštena nije se osvrtala na ono što se događa oko nje. U trenutku kada nitko od šetača tuda nije prolazio iz šume izlazi muškarac koji s leđa napada Meksikanku. Jednom rukom, najvjerojatnije desnom, hvata je s leđa za usta i istovremeno pridržava gornji dio tijela, a drugom drži ostatak njenog tijela, te je nosi duboko u šumu. Nije mu bio problem to napraviti s obzirom da je on osoba jače tjelesne građe, dok je Selene bila niža rastom i mršavija osoba. Odnio je gdje ga nitko ne vidi i ne čuje. Tamo je likvidira jednim potezom nožem i potom pokapa u pliću jamu. Radi se o prostoru u Park šumi Marjan gdje rjeđe zalaze šetači, a češće rekreativci.

NEPOZNAT MOTIV

Zašto je ubio ne zna se. Motiv je i dalje nepoznanica i time velika prepreka u otkrivanju počinitelja. Ubojica djevojku nije silovao, pa nije imao potrebu za  takvim groznim činom prikrivanja dokaza. Nije je ni osobno poznavao, a niti opljačkao. Istražitelji sumnjaju da je ovo djelo psihički teško oboljele osobe koja najvjerojatnije do sada nije počinila nikakvo kazneno djelo, pa je zbog toga i ne mogu naći u sustavu. Upravo je zato i priča sa početka teksta prihvatljiva. Hoće li im u daljnjoj istrazi pomoći tragovi koje su pronašli između ostalog i ispod noktiju Meksikanke, te ih poslali na vještačenje u zagrebački Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Dr. Ivan Vučetić” tek će se vidjeti. Nalazi DNK pretrage, iako su hitno poslani na analizu koji dan nakon pronalaska tijela ubijene Selene, trebali bi biti gotovi ovih dana.

Tijelo je tu, motiva nema, dokazi su manjkavi, istraga je na početku. Policija i odvjetništvo ne žele istupati u javnost dok god ne budu imali neki čvrsti dokaz. Ne žele da ih se ometa u radu usprkos tome što javnost treba znati što se događa oko nje. Do tada šetnice Marjana sablasno su puste. Malo je onih, a većinom se radi o osobama muškog spola, koji se odvaže prošetati Marjanom. I to tijekom dana, dok su šetnje noću na Marjanu neka prošla priča. Splićani i njihovi gosti, koji dolaskom u grad obvezno naprave đir Marjanom, žele da se ubojica čim prije privede pravdi, te da se time vrati mir u najvećoj Park šumi ovog dijela Dalmacije. To žele i istražitelji.

Tko zna, možda već ovoga tjedna nakon što stignu nalazi iz Vučetića doznamo tko je svirepi krvnik s Marjana. T

2 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code