HRANA, ŠKOLE I OTPAD NE IDU ZAJEDNO

HRANA, ŠKOLE I OTPAD NE IDU ZAJEDNO

31. ožujka, 2019.

 

Građanska inicijativa „Siščani ne žele biti Smetlišćani „okupljena na društvenoj mreži Facebook, uputila je u subotu 30. ožujka gradonačelnici Siska i vijećnicima GV Grada Siska otvoreno pismo potaknuta zabrinutošću građana koju izaziva gomilanje tvrtki u gradu koje u svom poslovanju rade s opasnim i neopasnim kemijskim, medicinskim, zaraznim i inim otpadom, kao i pitanja vezana uz sanaciju i prenamjenu nekadašnjih industrijskih pogona kemijske industrije (Herbos, Segestica, Rafinerija).
U širem kontekstu gledano, na razini županije SMŽ, građani  su zabrinuti zbog sve češćih aktivnosti  vezanih uz najave odlaganja nuklearnog otpada u Čerkezovac pokraj Dvora, azbesta u Glinu, zagrebačkog komunalnog otpada u Novsku te neviđenom devastacijom šuma i uništenjem životinjskih staništa u županiji. Sve to Sisačko-moslavačku županiju i grad Sisak kao njezino središte, polako u percepciji javnosti profilira kao mjesto koje će za koju godinu biti prepoznatljivo po zagađenju, toksinima, potencijalnim ekološkim bombama te opasnom, neopasnom i svakom drugom otpadu što nije smjer razvoja kojeg građani doživljavaju kao pozitivan i poželjan.
Posebnu zabrinutost izazvala je najava izgradnje postrojenja Rijekatanka u Južnoj ind. zoni (Pračno) koja je zbog nepodnošljivog smrada otjerana iz Rijeke te tvrtke  Remondis Medisona koji je iz istih razloga izgubio privremene dozvole za rad te  su istjerani iz Jastrebarskog. I jedna i druga tvrtka trebale bi se smjestiti u neposrednoj blizini škola, vrtića i kuća.
Budući da građani nisu ranije informirani o aktivnostima vezanim uz dolazak ovih tvrtki u grad, javnost je revoltirana i traži odgovore. Neke od odgovora pokušali su dobiti na od grada brzinski odrađenoj javnoj raspravi o izgradnji postrojenja za zbrinjavanje kemijskog otpada  Rijekatanka, međutim raspravu su prisutni ocijenili kao loše odrađenu s obzirom da se na njoj nitko od odgovornih iz grada nije pojavio, a u prezentiranoj studiji utjecaja na okoliš koju je investitor prezentirao našli su manjkavosti, netočnosti i nepravilnosti. Nepravilnosti su građani pronašli i u javno dostupnim dokumentima vezanim uz javni natječaj o prodaji zemljišta, izdavanje dozvola i ostalih potrebnih dokumenata od strane grada  pa se pitaju ima li potrebe da se tim pitanjima pozabavi DORH.
Neka od pitanja koja su građani uputili gradonačelnici:
„Kako se u buduću obrtničku zonu Novo Praćno, jedno do drugoga mogu i smiju izgraditi postrojenje zdrave hrane ( vl. gosp. Malogorski), postrojenje za proizvodnju i preradu mesnih prerađevina ( vl. gosp. Cvanciger) i postrojenje za skladištenje i preradu opasnog i neopasnog kemijskog otpada (vl. Rijekatank)? Hrana i otpad bilo koje vrste ne idu zajedno!
Da li su u Gradu razmišljali o onim Opg-ovima koji su dobili  sredstva EU fondova, da li su uopće bili prisutni na toj lokaciji i da li su uopće upoznati sa djelatnostima koje neki ljudi u blizini obavljaju?
Pitamo gradonačelnicu je li joj poznata Aarhuška konvencija koje je  Hrvatska  potpisnica i odnosi se na pravo građana na pristup informacijama.“
Uz ova pitanja nameću se i pitanje sanacije Rafinerije, smrada koji se već sada širi iz spalionice tvrtke Kemokopa koji se nalazi u blizini centra grada, a gradu još djeluje i CIOS, kao potencijalna spalionica opasnog i neopasnog otpada
Zbog svega ovoga, građani okupljeni oko inicijative traže preispitivanje svih do sada izdanih dozvola za obavljanje djelatnosti vezanih u opasni i neopasni kemijski, medicinski i ostali otpad, traže hitno obustavljanje svih aktivnosti vezanih uz dolazak spornih investitora u grad, traže detaljno informiranje o utjecaju na zdravlje i okoliš sadašnjih zagađivača, pozivaju se na poštivanje Arhuške konvencije i traže lokalni referendum o ovim važnim pitanjima i odlukama  koje mogu imati dalekosežne posljedice na budućnost grada koji je ionako zadnjih godina u fazi snažne depopulacije što zbog iseljavanja što zbog male stope nataliteta.

Inicijativa Siščani ne žele biti Smetlišćani, djeluje na linku:  https://www.facebook.com/groups/siscani.ne.smetliscani/ i najavljuje prosvjed dana 4. svibnja 2019. u Sisku, a prije toga daje snažnu potporu prosvjedu kojeg u Dvoru organizira Stožer za obranu od nukleaarnog otpada Dvor,  dana 10. 4. 2019. pod nazivom „ 5 do 12“, a 5 do 12 je ujedno i vrijeme okupljanja prosvjednika. T

8 komentara

Uskoči u raspravu
 1. posavec
  #1 posavec 20 travnja, 2019, 15:38

  Hoće li i ovi napraviti smetlarski Holding kao i Bandić zagrebački ?
  Dajem prijedlog naziva SMODING / sisačko moslavački smrdljivi div /. Hoću nagradu od župana.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Mrkobrad
  #2 Mrkobrad 20 travnja, 2019, 11:23

  Zar i halapljiva Marina Lovric nije ucila glupe parole, mesetarila s komunistickima Rijekom i Kvarnerom, cak je nekom mafijasu bila priredila i plac za tankstelu na Zagrebackoj. Mozda se Ritank na Pagu posteno oduzio dinastiji za sisacke smetlarske pogodnosti u N. Pracnu

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. moslavački - posavec
  #3 moslavački - posavec 18 travnja, 2019, 14:47

  Još je 2013. Bandić planirao voziti i spaljivati otpad u Sisku u “Željezarinim” i Herbosovim pećimA I UNIŠTITI IOVAKO”ZAGAĐENU” SREDINU sa svih razina.
  Zato je potpisao koaliciju sa HDZ- ovim Marinom u Novskoj…
  Što lova napravi od osobe… Sram te bilo piletiću kako si se prodao. I onda očekuj glasove na slijedećim izborima.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Vladimir Uljanovski
  #4 Vladimir Uljanovski 18 travnja, 2019, 07:13

  Ni danju ni noću nema u tom komunističkom braku nježnosti dok strašni Baniček ne pročita na glas radove Marxa, Engelsa, Lenjina, Tita, Klasića, Jakovine, Markovine, Milanovića

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Bosiljka
  #5 Bosiljka 17 travnja, 2019, 07:01

  On (BIK) sigurno je besna, što je spuštaju na takav nivo da blatom hoda uokolo. Ne budimo dosadni i naporni: možda joj prethodna noć nije bila hopa-cupa uspješna. SF-SN!

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Vinko
  #6 Vinko 2 travnja, 2019, 07:29

  Dobro promotrite sliku s obilaska terena. Baničekova Ikić sa strane, ljuta i nervozna što u crvenim mokasinama mora u pračensko blato, kraj Kineza i još k tome uz politički odstrijeljena Vladu Andučića iz hrvatske nekorisne stranke. Društvo nedostojno velike partijske moćnice. Za zagađenja i kontaminacije Ikićku nije briga, ona je daleko od New Pračna. na Zibelu, kraj svoga spomenika Ledene dvorane u koju pristup imaju samo birani, po njenoj osobnoj volji. Živio demokratski Sisak…

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. zzigho
  #7 zzigho 1 travnja, 2019, 12:06

  Pa to je najjači svjetski lobi…..O t p a d….Tu se najviše pune džepovi dužnosnika. Sisak, Novska, martinska Ves, Trgovska gora.
  Zdignimo se kamaradi.

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. Alija
  #8 Alija 31 ožujka, 2019, 08:34

  Čemu čuđenje. Ta “Rijeka-tank” u napola umrli Sisak je dovela Ikić Baničekica i njen komunjarski ajatolah Vojkan Obersnel. Izravna je to konkurencija Peri Pripuzu i ostalim smetlarima/đubretarima hrvatsko-srbijanski govoreći. Kako će veliki Cvanjak mrljati meso ispod nogu, a gđa Podgoršek svoje pripravke nikoga nije briga. Za Sisak sve paše, pogotovo ako Obersnel pomogne pri naseljavanju Kvarnera crvendaćima, srbijanerima i mudžahedinima.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code