HNS: IMAMO ŠETNICU ALI NEMAMO NOVIH ZAPOŠLJAVANJA

HNS: IMAMO ŠETNICU ALI NEMAMO NOVIH ZAPOŠLJAVANJA

10. svibnja, 2017.

 

 

Ovaj naslov iz dnevnih novina, vezan za jedan drugi hrvatski grad, potaknuo me na ovaj osvrt. Listajući prigodnu predizbornu brošuru „Što smo napravili u četiri godine“ financiranu javniim sredstvima naših sugrađana, miješaju mi se u mislima zadovoljstvo i tuga. S jedne strane zadovoljstvo što jer grad ipak prodisao, niz projekata i ideja koje smo kroz zajednički rad sa SDP-om, dok je to bilo moguće te Hrvatskom strankom umirovljenika (HSU) tokom cijelog mandata, pokrenuli i realizirali, ali i tuga što se i u ovom posljednjem uradku aktualne gradonačelnice ponovo šire neistine, odnosno prešućuju bitni elementi financiranja svih nabrojanih projekta, a o njihovim cijenama, izvedbi, rastu vrijednosoti nekih od njih čak za 6,4 puta u odnosu na izvorni projekt, kao i uključenost Gradskog vijeća i javnosti, ne treba trošiti riječi. Nigdje se u cijeloj brošuri, a posebice u uvodniku gradonačelnice ne spominje da su ovi projekti realizirani najvećim dijelom iz kreditnih sredstava koja će se otplaćivati do 2032. godine.
Brošura je finacirana novcem naših Siščanki i Siščana te je za očekivati da će im se uzvratiti sa točnom i istinitom i objektivnom informacijom. Nažalost to je i ovoga puta izostalo. Mogu razumijeti politiku „hvalite me usta moja“, pa predizborno je vrijeme, no prešućivanje bitnih činjenica kao što su, da je 76,5% svih kapitalnih ulaganja u prošloj godini u našem gradu finacirano iz kredita, te činjenica da se grad zadužio u ovom mandatu za preko 75,0 mln. kuna (gotovo dvostruko višenego u tri prethodna mandata zajedno), i to samo uvažavajući ono što zakon o tome kaže, to je ipak malo previše. Ukupno zaduženje grada i trgovačkih društava u vlasništvu prelazi 100,0 mln. kuna.
Dodamo li činjenicu da niti kuna tog zaduženja nije bila usmjerena na stvaranje uvjeta za zapošljavanje, uređenje poslovnih zona, osnaživanje obtništva, malog i srednjeg poduzetništva te privlačenja novih investitora, vidimo svu pogubnost politike koja je provođena u odnosu na interese naših sugrađana.
Transparentan rad javne uprave, istinito informiranje, uključenost građana, kao i cjelokupne poduzetničke i stručne javnosti u sve razvojne procese te nulta stopa tolerancije političkoj korupciji nemaju alternative.

Vlado Andučić, predsjednik HNS-a Sisak T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. Anonimno
    #1 Anonimno 11 svibnja, 2017, 21:03

    Meni nije jasno zašto toliki medijski prostor stranci koja nema 1 % podrške birača

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code