HHO O UTAKMICI IZMEĐU HAJDUKA I DINAMA

HHO O UTAKMICI IZMEĐU HAJDUKA I DINAMA

11. kolovoza, 2016.

 

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su naknadno odigranu utakmicu 2. kola Prve HNL, te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja:

HNK HAJDUK- GNK DINAMO 0 : 4

Odgođena utakmica 2. kola Prve HNL odigrana je u Splitu, 10. kolovoza u 19.00 sati, na stadionu Poljud pred vise od 30.000 gledatelja, dok je prema službenim podacima prodano 29.100 ulaznica.

Na stadionu se okupilo nekoliko tisuća pripadnika Torcide (navijačka skupina HNK Hajduka), njih izmedju 3.000 i 4.000, dok je Bad Blue Boysa, BBB , (tzv.antimamićevaca) bilo blizu 150, a pripadnika Fan Cluba BBB, dvadesetak.

Organizacija utakmice nije bila na najvišoj razini, i nisu se do kraja slijedile preporuke nogometne organizacije, pa je publika sjedila i po prolazima i stepenicama poljudskog stadiona, a redara je, osim na kriznim mjestima bilo premalo.

Vjerojatno se stoga i dogodilo da se proširila priča kako u sedamdesetim minutama nije mogla intervenirati Hitna pomoć kada je pozlilo jednom gledatelju. Iako je proglašena utakmicom visokog rizika, prema izvještajima policije nije bilo većih incidenata, a privedena su 23 navijača. Ali je zato zabilježeno da je na samoj utakmici, u svečanoj loži, krajem 1. poluvremena došlo do manjeg incidenata između članova uprave dvaju rivala.

Sam susret obilovao je uobičajenim repertoarom, pa je navijenje otvorila Torcida ispaljivanjem jedne petarde, a u 11. minuti, zbog jedne odluke uzvikuju sucu “Cigane, Cigane”. Isto su skandiranje ponovili i u 33. minuti ogorčeni nekim sudačkim odlukama. BBB su se javili u 19. minuti uzvikujući “Mamiću, Srbine”, a u 22. i 24. minuti odvaraćaju na Torcidino “Jebi, jebi purgera” (22. i 24. minuta s ” Tovarske pičke”. Torcida u 22. minuti razvija naopako okrenut transparent s velikim natpisom TOMISLAVGRAD, i počinje ga paliti dio po dio sve do kraja prvog poluvremena. U 42. minuti skandiraju “Gazi, gazi purgera”, što u 44. minuti prihvaća cijelo gledalište, a isti uzvik Torcida ponavlja i u 45. minuti, da bi završila poluvrijeme sa uzvicima “Purgerske pičke”.

Valja napomenuti da su pripadnici Fan cluba BBB na utakmicu došli pod kraj poluvremena, a kako su bili smješteni neposredno uz gledatelje na zapadnoj tribini došlo je do verbalnih prepucavanja, a interventna policija ih je stoga u poluvremenu prebacila u susjedni kavez koji je bio uz onaj u kojemu su se nalazili BBB (antimamićevci).

BBB su ohrabreni rezultatom utakmice živnuli, pa u 63. minuti pjevaju “Jebi se, jebi Splite, Dinamo šampion”, a na to odmah nadovezuju “Doći će i taj dan, odjebat će narkoman”. U 66-oj skandiraju “Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje”, te u 69. minuti “Tovarske pičke”.

Torcida odgovara na sve to pirotehničkim ispadima. U 66. minuti pale dimnu kutiju, a između 71. i 73. minute pale petnaestak baklji u gledalištu, i nekih dvanaestak bacaju preko ograde stadiona, a dvije padaju na travnjak neposredno uz Hajdukov gol. I u 74-oj Torcida pali jednu baklju, a drugu baca preko ograde na tartan stazu. BBB im odgovaraju skandiranjem “Tito partija, Hajdukova armija” (74. min.), a na sve to dodaju još i “Ubij, ubij tovara”. U 77. minuti i BBB ispaljuju jednu baklju na tartan stazu. Torcida u 81. minuti očito bez prave motivacije skandira “HNS pederi, nogomet ste sjebali”. Torcida u 83. minuti pali jednu dimnu kutiju, a BBB bacaju jednu baklju na travnjak, koju su vatrgasci pokupili nakon dobrih dvadesetak sekundi. Završne devedesete minute prolaze s paljenjem jedne baklje (Torcida), skandiranjem “Tovarske pičke” (BBB) i uzvraćanjem Torcide s “Purgerske pičke”. To se skandiranje čulo još dosta vremena po završetku utakmice.

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code