HERCEGOVAČKI BLEIBURG U RADIMLJU

HERCEGOVAČKI BLEIBURG U RADIMLJU

20. svibnja, 2018.

 


Hercegovački Bleiburg“ kao mnogi nazivaju Radimlju kod Stoca, mjesto je na kom su komunističke vlasti, na koncu Drugog svjetskog rata, ubili i zatrpali, prema dosadašnjim istraživanjima, oko 10000 civilnih žrtva i zarobljenih hrvatskih vojnika.

Riječ je o hrvatskim civilima, koji nisu izbjegli iz ovih krajeva, katoličkom svećenstvu, te zarobljenim vojnicima koji su se predali na austrijskoj granici kod Bleiburga te u kolonama sprovođeni od strane partizana u razne krajeve, a jedan od krakova tog Križnog puta završio je i u Stocu.

Na lokalitetu Radimlje otkriveno je petnaest jama, rupa, kanala u koritu Bregave, u kojima su pronađene masovne grobnice. Otkrivena su šokantna svjedočanstva o mučenju žena i djevojaka u hrvatskim narodnim nošnjama, mnoštva puka, te izgladnjelih hrvatskih vojnika provođenih od logora do stratišta.

Središte Hrvatskog svjetskog kongresa za istraživanje posljedica totalitarizama u BiH u skladu sa svojim ciljevima temeljenih na: Rezoluciji Vijeća Europe br. 1096 o „Mjerama za uklanjanje naslijeđa bivših komunističkih totalitarnih režima“ od 27. lipnja 1996. godine, Rezoluciji Vijeća Europe br. 1481 o „Neophodnosti međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima“ od 25. siječnja 2006. godine, Rezoluciji Europskog parlamenta o “Europskoj savjesti i totalitarizmu” od 2. travnja 2009. godine, Deklaraciji Hrvatskog sabora o “osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945. do 1990. godine” od 30. lipnja 2006., te Rezolucije Doma naroda Parlamenta Federacije BiH “o osudi totalitarnih režima” iz 2006. (Sl. n. FBiH, br. 44/06) poziva javnost da se pridruže i svojim sudjelovanjem odaju pijetet i uspomenu na žrtve stradanja.

-Ignoriranje, prešućivanje i iskrivljivanje istine zločin je današnjice te apeliramo na buđenje svijesti svekolikog pučanstva u potrazi za istinom a posebno medija – u svojoj izjavi rekla je predsjednica Središta, književnica Anita Martinac.

Sveta misa na Radimlji služi se svake godine i to prve nedjelje iza komemoracije i sv. mise na Bleiburgu, a to je u 2018. na dan nedjelju 19.svibnja s početkom u 18,00 sati, nakon pobožnosti Gospi koja započinje u 17,30. Poziv za misu je uputio župnik don Rajko Marković, koju predvodi don Ante Tonćo Komadina, ravnatelj Caritasa iz Mostara, a na svetoj misi sudjeluje i vicepostulator Vicepostupature postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“ fra Miljenko Stojić, kao i brojni drugi svećenici. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
 1. FRANO
  #1 FRANO 21 svibnja, 2018, 01:17

  USTAŠKI ZLOČINI U STEPINČEVOJ DRŽAVI..

  POTOMCI USTAŠKIH ZLOČINACA ŠIROKOG BRIJEGA PRED KRAŠKOM JAMOM =ŠURMANCI=
  U KOJU SU NJIHOVI OČEVI BACALI ŽIVE LJUDE JER SU BILI DRUGI I DRUGAČIJI , A ŽIVJELI SU U HERCEG POSKOČIJ.

  OVO JE NAJVJEROJETNIJE MJESTO =ŠURMANCI = KRAJ ČAPLJINE GDJE SU HERCEGOVAČKI KATOLIČKI KOLJAČI UBILI CC-A 18OO LJUDI RAZLIČITIH VJERA ,NACIJA I POLITIČKIH UVJERENJA, U CILJU OČIŠĆEN JA STEPINČEVE BOŽJE DRŽAVE.ŽRTVE SU ŽIVE POBACANE U KRAŠKU JAMU A B ILE SU U SVIM STAROSNIM DOBIMA I SPOLOVIMA,DAKLE ,ONAKO ,KAKO JE STEPINAC ZAHTJEVAIO I VATIKAN U KONKORDATU 1935 GODINE IZMEĐU III RIECHA I VATAIKANA.E ,OVO MORA DA SU OSTACI IZ KRAŠKE JAME =ŠURMANCI=, JER TAMO SE ,U TAKVOM AMBIJENTU MANJE TROŠE OVAKVI OSTACI.TAMO TREBA POSTROJITI CIJELI ŠIROKI -BRIJEG SA NJEGOVIM FRATRIMA,NEŽENJAMA,BAKOVIMA ,POTOMCIMA STEPINČEVIH KJOLJAČA,I PONOVNO IH LUSRIRATI U TRAJANJU JEDNO STOLJEĆE ,NA BILOKAVU JAVNOST. DA OVI KATOLIČKI HERCEGOVAČKI DINARSKI ALTAJSKO -MONGOLSKI MALUKAT BUDE JAVNO ŽIGOSAN ZA NEČUVENE ZLOČONE KOJE KATOLIČKA ZLOČINAČKA CRKVA STALNO SKRIVA I NIKDA DO SAD SE NIJE UDOSTOJILA DA MAKAR ODU NA MJESTO ZLOČINA SVOJIH OČEVA I ODAJU DUŽNO POŠTOVANJE ŽRTVAMA I JAVNO SE POKAJU.ETO ,POŠTOVANI ALTAJCI IZ POSKOČKE ,TUĐMANOVE NAHIJE ,PRUŽILA VAM SE PRILIKA DA SE MAKAR MALO OGLASITE O SVOJIM ZLOČINIMA ,KOJI SU VAŠI OČEVI I PRECI ČINILI KROZ ČITAVU POVIJEST VAŠEG DINARSKOG PREBIVANAJ NA DINARSKIM OSOJIMA I PRISOJIMA,OD MLETAČKIH HAJDUKA ,UBOJICA,LOPOVA DO EGZEKUCIJSKIH HORDI U SLUŽBI EVRIOPSKIH VLADAJUĆIH DINATSIJA, PA ZAVRŠNO SA STEPINČEVOM BOŽJOM DRŽAVOM U KOJOJ STE KRVOLOČNO MARŠIRALI U KRVI DO KOLJEBNA.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code