GRADONAČELNICA ODLUČILA DA JANKO BOBETKO NIJE JUNAK OBRANE SISKA

GRADONAČELNICA ODLUČILA DA JANKO BOBETKO NIJE JUNAK OBRANE SISKA

30. kolovoza, 2017.

 

Nerazumnim diktatom nadaleko znane antifašistkinje, čelnice SDP-a Siska i savjetnika joj, ove godine plakete neće dobiti ustrajno ignorirani stožerni general pok. Janko Bobetko i general-bojnik pok. Đuro Brodarac, potom general-bojnik Božo Budimir, pok. poručnik Dubravko Pukšec, časnički namjesnik Osman Muratagić, bojnik dr. Tomislav Fabijanić, inspektor MUP-a Boris Posavec i pok. Berislav Pavičić

Napisao: Josip Frković

Premda je Gradska koordinacija branitelja iz Domovinskoga rata predložila petnaest imena pojedinaca i postrojbi za dodjelu Plakete “Marijan Celjak, junak obrane grada Siska”, dobitnici vrijednoga domoljubno-vojnoga veteranskoga priznanja pred skori Dan branitelja na drugoj su radnoj sjednici Gradskoga vijeća jednoglasno prihvaćeni i istodobno odlukom odbora brojčano prepolovljeni. Bio je to povod vijećnici HDZ-a Vesni Štengl da priupita za kriterije i pojedinosti odredbi pravilnika Odbora, kojega je predsjedatelj iz redova SDP-ove većine, Željko Đermanović, a konzultant drugi zamjenik gradonačelnice Ivica Rendulić. Pitala je Štenglova i kako to da predsjednik braniteljske koordinacije nije obaviješten o broju predloženih ovogodišnjih plaketa, odnosno kako bi njeni članovi sami odlučili o laureatima i onima koji će tek doći na red. Nisu li, uostalom, neki zaslužni pojedinci iz političkih razloga, odnosno zbog pripadnosti opciji suprotnoj vladajućoj strukturi stavljeni na listu čekanja. Spomenula je pritom i najveće zasluge svoje stranke u stvaranju neovisne hrvatske države i njene obrane od velikosrpske agresije. U spomenutim činjenicama mnogi od oporbenih vijećnika u gradskom parlamentu pročitali su, kao i lani, rukopisi autokratskih sugestija gradonačelnice Ikić Baniček, koja vjeruje jedino korumpiranim stranačkim kolegama i koalicijskim partnerima.

Dobitnici plaketa

I pored takvih primisli, plakete s imenom prerano poginuloga dozapovjednika 57. samostalne bojne i istaknutog vijećnika HDZ-a u prvoj višestranačkoj Skupštini općine Sisak Marijana Celjaka trećega će rujna primiti obitelji dvojice brigadira HV-a. Poginulih zapovjednika prvoga dana “Oluje”, Stjepana Grgaca i Predraga Matanovića iz 57. brigade “Marijana Celjaka” i Prve bojne “Banijske oluje” Druge gardijske brigade “Grom,” majstori puškari 120. brigade “Bana Tome Bakača Erdoedyija” i Sunjske obrane, Slavko Krčelić i Stjepan Alar, postrojba Zračnoga motrenja i navođenja HRZ i PZO u Šašnoj Gredi, 65. bojna Ivanić-Grada i 17. Domobranska pukovnija Sunja.

Pokušaj prihvaćanja kasno pristigloga, 16. prijedloga za gradsko priznanje briljantnom “olujnom” vojskovođi hrvatskih snaga na Banovini generalu Petru Stipetiću,iz formalnih razloga nije dobio opću potporu. Suzdržan je bio i ne baš učinkoviti predsjednik HDZ-ova kluba vijećnika u prošlom mandatu i direktor stranačke kampanje za ovogodišnjih lokalnih izbora, Darko Žak.

Braniteljska kordinacija u drugom planu

I dok su se članovi Odbora za priznanja navodno rukovodili najvećim doprinosom zaslužnih za organizaciju obrane grada i suprotstavljanje velikosrbijanskoj pobuni i agresiji na našu domovinu, zasigurno nerazumnim diktatom nadaleko znane antifašistkinje, čelnice SDP-a Siska i savjetnika joj, ove godine plakete neće dobiti ustrajno ignorirani stožerni general pok. Janko Bobetko i general-bojnik pok. Đuro Brodarac, potom general-bojnik Božo Budimir, pok. poručnik Dubravko Pukšec, časnički namjesnik Osman Muratagić, bojnik dr. Tomislav Fabijanić, inspektor MUP-a Boris Posavec i pok. Berislav Pavičić. Vjerujemo da zasluge i ratne pozicije spomenutih domoljuba – od načelnika Glavnoga stožera OSRH i Policijske uprave sisačko-moslavačke, zapovjednika Operativne zone HV-a Zagreb, do prvih poginulih “zenga”, liječnika ratnoga Saniteta HV-a i uznika u četničkom “krajinaškom” logoru Gline – nije u obrazloženju trebalo ni opisivati, te da je u ovogodišnjem odabiru kandidata za plakete više objektivnoga prostora valjalo ostaviti članovima braniteljske koordinacije Siska. T

7 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Black Jack
  #1 Black Jack 30 kolovoza, 2017, 20:05

  Budimo iskreni.

  AntifaMafija se u II.ratu borila protiv samostalnost Hrvatske, te pljačkala i ubijala Hrvate samo do bi Šugoslovija živjela i da je Hrvat rob!

  Tako nas je ta AntifaMafija i ovaj put prevarila i opljačkala dok su ljudi u obrambenom domovinskom ratu ginuli!

  To svi znaju a pošto je glavni GAZDA pao, sada žele spašavati svoje opljačkano i proglašavaju sve Hrvate ustašima u glupim katolicima !

  Nikada čuli za onu sve se vraća sve se plaća!?

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Black Jack
  #2 Black Jack 30 kolovoza, 2017, 19:59

  Najlakše je manipulirati partiji terorista koji su se organizirali po šumama i gorama u gradovima gdje stoje rafinerije.
  Tamo kumrovečka škola pranja mozga nema puno posla jer otrovi iz rafinerije svoje rade!

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Otporaš
  #3 Otporaš 30 kolovoza, 2017, 16:11

  Nema u hrvatskoj dovoljno šume da bi se mogli Križevi napraviti onim Htvatima koji su svoje živote dali u obrani Hrvatske tijekom naše slavne borbene hrvatske povijsti, a danas ih se prešućuje. To je “prokleta” vojnička sudbina.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Lucijan
  #4 Lucijan 30 kolovoza, 2017, 10:17

  Dužni ste, autore i izvore informacija, ispriku obiteljima nespomenutih i dobitnicima Plakete MC polispecijalcu Tahiru Poliću i Stjepanu Lugariću, a čestitke gen. Stipetiću, koji je zapovjedno petljanje,čučanje i pogibije vojske pred četnicima kod Petrinje 060895 pretvorio u briljantnu pobjedu HV-a na Banovini. Pokoj vječni, Bože, daruj gen. Basarcu, fasciniranu pred svetosavskom ruljom i zečevima Slobe Miloševića u “opštoj bežaniji”..

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Anonimno
  #5 Anonimno 30 kolovoza, 2017, 09:27

  Pa dajte više istinu na djelo, ali i one stvari koje su se radile da se netko obogatio u ratu.
  Ima jedan ratni profiter iz 91. i 92. koji se obogatil na pisanju akata u PLJAČKI oliti PRIVATIZACIJI.
  Njega nitko ne spominje a svi ga ga znaju.
  A o KIB- treba ju smekšat…Samo kako, to znaju ovi spominjani u tekstu.

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Roky
  #6 Roky 30 kolovoza, 2017, 07:26

  KIB je komunistički orijentirana i ništa joj nije sveto.Ali glupi siščani su joj ponovo dali povjerenje.pa neka ju trpe i neka ih ona zadužuje skupa sa svojim uvlakačima.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code