LINIĆ I ŠEGON SU NAJBOGATIJI ESDEPEOVCI

LINIĆ I ŠEGON SU NAJBOGATIJI ESDEPEOVCI

14. siječnja, 2014.

 

 

Branko Custom

Imaju po desetak milijuna dolara

 

Napisao: Saša Radović

 

Objavljeni  tekst „Što sve ima najbogatiji SDP-ovac“ uz zajedničku fotografiju Linića i Šegona, uzburkao je javnost. Nakon što je stupio na funkciju pomoćnika ministra financija Branko Šegon dobio je kredit za poboljšanje likvidnosti tvrtke. Sitnica od 15,6 milijuna kuna! HBOR ne bi trebala takve kredite odobravati, nego samo kredite za nove investicije i poticanje izvoza, no tu se našao pri ruci predsjednik NO HBOR-a. Tko drugi – nego Slavko Linić, ministar financija. I pomogao Slavko svome Branku.

 

SIROMAŠNI MILIJUNAŠI

Uz snažne političke turbulencije pri kraju 2013. i stalna poskupljenja svega i svačega, te nakon uspješnih političkih spinova (lex Perković, Vukovarski igrokaz, Željkin referendum), početak 2014. prolazi suviše mirno. Zbog toga je spomenuti kredit prezaduženog Šegona odjeknuo više nego što bi trebalo. Radi se o mizernih 15,6 milijuna kuna koje je HBOR dala za „poboljšanje likvidnosti tvrtke“. Tresla se brda, rodio se miš! Ako se tomu doda još i 60 milijuna na koliko je procijenjeno bogatstvo Branka Šegona – to je ukupno znatno ispod kriterija bogate hrvatske elite. Iz te kratke elaboracije izlazi da nam je najbogatiji član najpopularnije, vladajuće stranke SDP-a, zapravo siromašni milijunaš.

Prema godišnjem izvještaju Wealth X-a, ‘World Ultra Wealth Report 2012-2013’, u Hrvatskoj živi 260 multimilijunaša, od kojih svaki ima najmanje 30 milijuna dolara. To je po današnjem tečajnom kursu – oko 150 milijuna kuna koliko ima i najsiromašniji tajkun među njima. Ukupno bogatstvo tih naših multimilijunaša doseže vrtoglavih 30 milijarda dolara. Hrvatska je po broju najbogatijih građana visoko rangirana u Europi i po tom je pitanju najbogatija zemlja u regiji. Dakle – naši „socijaldemokrati“ su bratstvo i jedinstvo nesposobnih businessmana – ili su na vrijeme spremili milijunčiće u ofshore porezna utočišta na Karibima, Bahamima, Liberiji, Kajmanskim otocima itd. Što među velikim multimilijunašima traže naši Linić ili Šegon sa svojih bijednih desetak ili nešto više milijuna dolara? Po svemu sudeći onih hrvatskih 260 „debelih“ multimilijunaša čisti su Hadezejci, jer svi znamo da bez politike – nema ni milijuna!

 

DUBAI I DON PERIGNON

Ponovno gledam lica Linića i Šegona na fotografiji. Tko je od njih dvojice najbogatiji SDP-ovac? Šegon je samo Linićev pomoćnik, šef mu je sredio kredit od 15,6 milijuna kuna, pa  mora biti da je šef još bogatiji. No, bilo bi fer i lijepo da mu se pomoćnik zahvali i da Branko nešto prebaci „tamo preko bare“ na Bahame ili barem u Trst. S obzirom da je Linić mnogima pomogao – vjerojatno je on najbogatiji član slijednika Saveza Komunista Jugoslavije. Zna Slavko svoj posao, dobro radi – za državu zarađuje suludim haračima i kaznama zbog nekoliko kuna viška u blagajni, a za svoj užitak ljetuje na jahti s prijateljem tajkunom-naftašem Jozom Kalemom. Jozo je u to je vrijeme dugovao državi 8 milijuna kuna, pa se valjda dogovorio sa Slavkom za nekakav „prihvatljiv“ kompromis. Tu su i njihove zajedničke „jeftine“ novogodišnje noći u Dubaiu s flašama Dom Perignona na stolu. Ako pogledamo malo unatrag, u Linićevoj Rijeci su u aferama netragom nestali desetci milijuna. Zapravo, nisu ti milijuni mogli sasvim „nestati“ – valjda su negdje ostali ostatci? Ne mogu dalje nabrajati, jer bi me Linić opet tužio za klevetu (već me je jednom tužio i izgubio na sudu!).

Najgore od svega je to što ni Linić, ni njegov šef Zoran Milanović, ne znaju što je sukob interesa, znaju samo da to nije nezakonito. Nepoznat im je i osjećaj empatije i etičkih norma pa zdušno koriste druženja i zabave s tajkunima. Doduše, postoji i neko Povjerenstvo za sukob interesa, ali kad Zoki mrko pogleda… nježne članice Povjerenstva zatrepću trepavicama. Po hijerarhiji Zoran bi morao biti bogatiji i od Linića i od Šegona, ali o tome portal Wealth X, čini se – ništa ne zna! Ima li naš premijer kakvu vilu ili barem jahtu kao što je ona s nazivom „Malo vitra“ od 18 metara? Kažu da nema! Ima li kakav dobar kredit ili barem obiteljski kredit u eurima? Valjda nema – o tome svi šute…

 

AJOOOJ REZULTATI

Tako nam nova 2014. tiho, polako troši svoje dane. Sudska satira oko izručenja ili neizručenja udbaša gubi svoju oštricu, oslobađanje Perkovića ili njegov doživotni zatvor neće baš ni malo utjecati na povećanje PDV-a, niti na vrtoglavi pad standarda. S TV ekrana nam se nasmiješila Vesna Pusić u emisiji „Nedjeljom u 2“. Uvjerava nas da ćemo tek nakon njihove četiri godine reći jesu li bili dobri ili loši njihovi rezultati. Rezultati – ajoooj! Od izbora do izbora moramo trpjeti aroganciju, krajnju bezobzirnost, gramzljivost i kriminal uvijek iste opskurne grupe koja se rotira od vlasti do oporbe i unatrag. Oni kažu da smo ih izabrali, ali to je laž. Iskoristili su stotine tisuća lažnih i mrtvih glasača za manipulaciju izbora. Vladi, dužnosnicima, državnoj i lokalnoj upravi, institucijama, agencijama i desetcima tisuća uhljebljenih parazita – sve je lijepo i idilično. Sasvim im je svejedno što je Branku Šegonu ministar Linić, kao predsjednik NO HBOR-a, namjestio milijunski kredit. Ako budu dobri i poslušni – i njima će pasti sjekira u med. Nitko neće u Remetinec – a trebalo bi! Njih ne zanima što je to lopovski, nemoralno, kriminalno, zločinački…

Vesna kaže „nakon četiri godine“ i u tome je sva tragedija svekolikog hrvatskog puka. Ne možemo više toliko izdržati, ne možemo dozvoliti da nam nestane tlo pod nogama. Polako, ali sigurno, u glave mislećeg dijela nacije ulazi imperativ da ovako ne ide. Znamo da se na apele, peticije, mirne prosvjede i referendume – vlast samo posprdno smješka.

Dok nam Milanović, Pusićka, Linić i Šegon ne oduzmu posljednje mrvice kruha sa stola treba izmisliti nešto novo, bolje, jače, konkretnije… da ih više nikada ne ugledamo na TV ekranima.

 

Anno Domini MMXIV./III.   T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
 1. đoko
  #1 đoko 26 siječnja, 2014, 16:55

  Nije bitno to koliko milijuna imaš danas već je bitno dal ćeš ih imati i sutra a ako ih i uspiješ zadržati neizvjesno je dal ćeš ih ikada moći na miru trošiti jer svaka NOĆ ima svoju MOĆ.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Lipa Mare
  #2 Lipa Mare 26 siječnja, 2014, 11:10

  Ovo postaje sve zanimljivije… Slučaj pomoćnika ministra financija Branka Šegona i kredita kojeg je njegova tvrtka Facta Vera podigla u HBOR-u još se nije razriješio, ali zato mimo javne scene u HBOR-u »padaju« drugi krediti. Tako je HBOR odlučio u suradnji s HAMAG-om opozvati kredit od 700.000 kn što ga je prije više od dvije godine dao tvrtki IM&C u vlasništvu Ankice Mamić, suverene medijske savjetnice Radimira Čačića.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Varaždinski klipići
  #3 Varaždinski klipići 26 siječnja, 2014, 00:00

  [quote name=”antiprotivan”]Informacija autoru: ima firma Milanovićevog brata Hypo kredit od par milijuna EURa od kojeg je kupljen teren u Gružu![/quote]

  Od petka, 24. siječnja u Tjedniku eVaraždin (www.evarazdin.hr) možete pročitati aktualnu i zanimljivu temu pod naslovom „Postajemo Sveučilišna regija, ali: Zašto su Varaždin i Koprivnica dopusnicu EPH-ove tvrtke platili 4 milijuna kuna?“

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. antiprotivan
  #4 antiprotivan 25 siječnja, 2014, 23:35

  Informacija autoru: ima firma Milanovićevog brata Hypo kredit od par milijuna EURa od kojeg je kupljen teren u Gružu!

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code