NAJNOVIJE NA PORTALU

FER I SPORTSKI NAVIJALO SE SAMO U MLADINI

FER I SPORTSKI NAVIJALO SE SAMO U MLADINI

13. veljače, 2015.

hajvin11215_1

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su prve utakmice četvrtzavršnice Hrvatskoga nogometnog kupa, te su na temelju direktnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja:

Utakmicama je prethodio nemili događaj koji se dogodio na autoputu Zagreb Split- Rijeka osam kilometara prije tunela Sveti Marko na otvorenoj cesti. Oko 14.00 sati došlo je do sukoba navijačkih skupina (HNK Hajduk) i Bad Blue Boys (koji sebe nazivaju navijačima GNK Dinamo). MUP je nadolazeće utakmice procijenio kao visoko rizične, pa su na autocesti između Zagreba i Rijeke, odnosno Pule, sve benzinske postaje i ugibališta bile pokrivene policijskim snagama, a ista je slika bila i na autocesti prema Splitu. Usprkos svih priprema i poduzetih mjera izbjegnuti navijački neredi i sukobi. Na izlazu iz tunela Sveti Marko, osam kilometara od Karlovca, došlo do, čini se, unaprijed dogovorenog okršaja između navijačkih skupina GNK Dinamo (Bad Blue Boys) i HNK Hajduk (Torcida). Pripadnici navedenih navijačkih skupina su, na prometno vrlo rizičnom mjestu, zaustavili vozila (pripadnici Torcide, njih oko 150, putovali su s 20-ak privatnih i unajmljenih kombija, dok je pripadnika skupine BBB bilo 80-ak), te je nasred autoceste došlo do međusobnog fizičkog okršaja, pri čemu je ozlijeđen manji dio navijača, ali nitko ozbiljnije. Policija je, u Delnice i Slunj, privela 50 „navijača“ privela na daljnju krim obradu, što je potvrđeno i iz MUP-a.

Na izlazu sa autoputa u Puli policija je zaustavila i službeno vozilo HHO-a, sa promatračima koji su pod policijskom pratnjom dopraćeni do ulaza na čuvano parkiralište. Od jednog policijskog službenika doznali smo da je odlučeno ne puštati navijačku skupinu BBB na stadion, a navodno su i u samoj Puli imali problema sa navijačkom skupinom Demoni (NK Istra 1961).

 

NK VINOGRADAR – HNK HAJDUK 0 : 3

Prva četvrtfinalna utakmica Hrvatskog nogometnog kupa odigrana u srijedu 11. veljače, u Mladini na stadionu NK Vinogradara.

Pred više od 1.000 navijača od čega oko 150 pripadnika Torcide (navijačka skupina HNK Hajduk). Je protekla u sportskom i fer ozračju koja je narušena jednom petardom bačenom nakon vodećeg gola Hajduka u 33. minuti.

 

NK ISTRA 1961 – GNK DINAMO 0 : 1

Utakmica odigrana u srijedu 11. veljače 2015., na stadionu Aldo Drosina u Puli.

Pred oko 500 gledatelja, od čega 50 pripadnika Demona (navijači NK Istra 1961), te oko 30 do 40 pripadnika Bad Blue Boysa (koji sebe nazivaju navijačima GNK Dinama) i 20 pripadnika BBB Fan Club (navijačka skupina GNK Dinamo).

Tijekom utakmice promatrači su zabilježili sljedeće:

– u 6. minuti navijačka skupina BBB višekratno izvikuje “Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje!”

– u 14. minuti navijačka skupina Demoni više puta izvikuje “Mamiću Cigane“ te   “HNS pederi nogomet ste sjebali!”

– u 14. i 24. minuti navijačka skupina Demoni više puta izvikuje “Jebo vas Mamić!”

– u 26. minuti BBB skandiraju “Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje!”

Prilikom dolaska u Pulu pripadnici navijačke skupine BBB su očito primijetili dolazak predsjednika Hrvatskoga helsinškoga odbora pa su u 32. minuti skandirali “Čičak Srbine!” i “Čičak, jebi se!”

– u 40. minuti navijačka skupina BBB više puta izvikuje “Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje!”

– u 42. minuti navijačka skupina BBB više puta izvikuje “Oj Mamiću Zdravko, jebat ću te slatko, jebat ću ti ženu, a i majku njenu!”

– u 54., 66. i 75. minuti navijačka skupina BBB više puta izvikuje “Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje!”

– u 80. minuti i Demoni više puta skandiraju “Mamiću Cigane“ te “HNS pederi, nogomet ste sjebali!”

– u 82. minuti Demoni opet ponavljaju “Jebo vas Mamić!”

– u 84. minuti BBB više puta izvikuju “Čičak četniče!”

– u 88. minuti navijačka skupina BBB više puta izvikuje “Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje!”

Po završetku utakmice Demoni više puta izvikuju “Purgerske pičke”.

 

HNK RIJEKA – NK LOKOMOTIVA 4 : 1

Utakmica je odigrana u srijedu 11. veljače 2015., na stadionu Kantrida u Rijeci pred oko 5.000 gledatelja, od čega oko 2000 pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeka). U 28.minuti nakon dosuđenog žutog kartona igraču Rijeke, pripadnici Armade skandiraju ”HNS pederi, nogomet ste sjebali“, a u 29.minuti skandiraju ”Jebo vas Mamić” dok je u 41. minuti aktiviran jedan topovski udar.

Nakon novog žutog kartona igraču Rijeke, u 57. minuti Armada skandira ”HNS pederi, nogomet ste sjebali”.

Od 63. do 65. minute Armada pjeva “…kako je dobro, vidjeti te opet, staviti kitu u tvoju ritu, kao nekad popuši mi nježno, za ona dobra, dobra, dobra stara vremena”. U 67. pripadnici Armade upalili su dvije baklje i bacili 3 topovska udara u znak negodovanja na sudačku odluku. Nakon žutog kartona igraču Rijeke u 75. minuti, Armada skandira ”HNS pederi, nogomet ste sjebali“, što je popraćeno s 2 topovska udara.

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak

predsjednik  T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code