GRAĐANSKA INCIJATIVA PREMANTURE JE PRIJAVILA INSTITUCIJE I ČEKA REAKCIJE

GRAĐANSKA INCIJATIVA PREMANTURE JE PRIJAVILA INSTITUCIJE I ČEKA REAKCIJE

2. veljače, 2022.

 

Procesi su vrlo dugi zbog neučinkovitosti Zakona o prostornom uređenju i gradnji te o Zakonu o građevinskoj inspekciji u segmentu bespravne gradnje. Uvijek slijede žalbe i molbe za legalizaciju bespravnih objekata i to dugo traje. Drugostupna rješenja stižu nakon dvije do nekoliko godina. U međuvremenu izgradi se nekoliko bespravnih objekata. S DORH-om je još mnogo gore. Očekivati od te “institucije” da pokrene postupak po Kaznenom zakonu, po članu 212. iluzorno je. Sjetimo se samo šefice DORH-a i njezine suradnice u sali Hrvatskog sabora

Tekst: Građanska incijativa Premeanture

Pritužbama i javnim objavama o bio, eko i prostornom razaranju bespravnom gradnjom parka Kamenjaka u Istri – Građanska inicijativa Premanture otvorila je Pandorinu kutiju. Izletjeli su duhovi korupcije, kaznenih djela bespravne gradnje, devastacija prirode, zaštićenog bilja, šuma i obale općine Medulin. Izletjela su u javnost i kaznena djela nečinjenja od strane služba Općine Medulin i svih nadležnih državnih tijela. U tijeku godine 2021. aktivnost se proširila na cijelu Hrvatsku otvaranjem mega afere “500 milijarda” odnosno zaključkom da je ukupna šteta do danas od bespravne gradnje prešla štetu od 500 milijarda kuna. Stotine tisuća “divljih” gradnja uz obalu, na otocima i na najatraktivnijim dijelovima 429 hrvatskih općina i 126 gradova – krađama poreza, prireza, PDV-a u izgradnji, komunalnih doprinosa i ostalih davanja rezultirale su silnim štetama državi. Sve bespravne gradnje iznajmljuju se bez ikakvih taksa i doprinosa; stotine tisuća noćenja ukradene su legalnim hotelima, kampovima i legalnim iznajmljivačima koji dio zarade daju državi. Ako to pomnožimo s danima, mjesecima i desetljećima – to su milijarde. Osim toga, od bespravne gradnje ostaje trajna devastacija i razaranje hrvatske obale i svih vrijednih prirodnih resursa Domovine.

Ured pučke pravobraniteljice prihvatio je apel naše Inicijative i pokrenuo nadležne službe. Izvidom Državnog inspektorata zaključeno je da na Kamenjaku i na području općine Medulin ima oko 300 bespravnih objekata. Tu je sve stalo, izgubljena je godina dana u nečinjenju konkretnih akcija suzbijanja kaznenih djela bespravne gradnje. Ali, divlja gradnja nije stala, brojka 300 dobro je “odebljala.” U toj izgubljenoj godini nastalo je još jedno novo naselje bespravnih objekata u općini Medulin, nazvano Ševe. Rasparcelirano je poljoprivredno zemljište na šezdesetak “kvadratića” na kojima su slobodno, bez straha i bez ikakvih komunalnih i inih doprinosa gradili Slovenci i Hrvati, možda po neki Afrikanac ili Kinez. Nitko ne zna tko su, odakle su, to ne znaju ni komunalni redari ni policija. Naselja Ševe na rubu područja općine Medulin – postalo je simbol hrvatskog bezvlađa.

U toj izgubljenoj godini nastala je nova šteta zbog nečinjenja, ne samo u službama Općine Medulin nego i u cijeloj Hrvatskoj. Za to bi mnogi trebali odgovarati; od političkog vrha, inspekcija, gradonačelnika, načelnika do komunalnog redara, jer svi čine kaznena djela po članku 302, st.2., KZH. (Republika Hrvatska dužna je kazniti zatvorom do tri godine službenu ili odgovornu osobu koja ne prijavi počinjenje kaznenog djela za koje je saznala obavljajući svoju dužnost, a radi se o kaznenom djelu za koje pokretanje kaznenog postupka nije prepušteno privatnoj tužbi ili progonu po prijedlogu).

Z a t a š k a v a n j e

Krajem 2021. osjetio se otpor našoj akciji. Građevinsko-urbanistička mafija u spletu s dijelom korumpirane politike svim silama pokušava slomiti našu akciju. Režimski mediji, tisak i TV šute. Poznata činjenica je; “da bez korupcije nema bespravne gradnje.” Između ostaloga inspektorica Inspekcije zaštite okoliša iz Ispostave Pula obavijestila nas je da nije utvrdila povrede iz popisa nadležnosti inspekcije zaštite okoliša. Vjerojatno je samo popila kavu u kafiću i vratila se u svoj topli ured. Da je pošla samo par stotina metara od tornja u Premanturi vidjela bi bespravno izgrađene objekte sklepane od dasaka, rđavih limova, cerada, ali i vikendica izgrađenih od betona i opeke, što je grubi nasrtaj na cjelovito očuvanje kakvoće okoliša, očuvanje bioraznolikosti i krajobrazne raznolikosti kao osnovni uvjet zdravog života i temelj koncepta održivog razvitka. Inspektorica je prekršila Zakon o okolišu, članci 3., 11., 13., a učinila je i kazneno djelo po KZH članku 302.,st.2. (ne prijavljivanje bespravne gradnje).

N i š t a

Sve opet miruje, ne događa se ništa iako postoji jednostavan način da se kompletna bespravna gradnja “riješi preko noći.” Hrvatska ima izvrstan alat za takav akt. U jednom tjednu šteta od bespravne gradnje koja buja na svim atraktivnim prostorima u spomenutih 429 općina i u 126 gradova, zauvijek bi nestala. Čarobna formula za to je Kazneni zakon Hrvatske. U članku 212. KZH piše: Republika Hrvatska dužna je i svakoga tko gradi građevinu u području koje je propisom ili odlukom nadležnog tijela proglašeno zaštićenom prirodnom vrijednosti, kulturnim dobrom ili drugim područjem od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.”

Jedno uhićenje bespravnog graditelja rezultiralo bi rušenjem desetaka vikendica po samim vlasnicima, više uhićenja bi momentalno zaustavilo bespravnu gradnju u Hrvatskoj. Što čekamo? Je li razlog čekanja i neizvršavanja Kaznenog zakona korupcija kao temelj svake bespravne gradnje?

Z a k l j u č a k

Izreči najgluplju hrvatsku rečenicu “neka institucije rade svoj posao”, odnosno neka to radi građevinska inspekcija ili DORH također je glupo. Zna se da Građevinska inspekcija uklanja bespravne objekte vrlo rijetko, nakon dugogodišnjeg upravnog postupka. Procesi su vrlo dugi zbog neučinkovitosti Zakona o prostornom uređenju i gradnji te o Zakonu o građevinskoj inspekciji u segmentu bespravne gradnje. Uvijek slijede žalbe i molbe za legalizaciju bespravnih objekata i to dugo traje. Drugostupna rješenja stižu nakon dvije do nekoliko godina. U međuvremenu izgradi se nekoliko bespravnih objekata.

S DORH-om je još mnogo gore. Očekivati od te “institucije” da pokrene postupak po Kaznenom zakonu, po članu 212. iluzorno je. Sjetimo se samo šefice DORH-a i njezine suradnice u sali Hrvatskog sabora. Bez komentara! Vrlo dobro znamo da bespravnu gradnju može riješiti samo volja političkog vrha. Iz toga slijedi da su; vlada RH i Hrvatski sabor glavni krivci milijardskih šteta svojoj državi.

Samo volja političkog vrha mora Kaznenim zakonom riješiti problem kaznenih djela bespravne gradnje.

U cilju doglednog rješenja bespravne gradnje (da ne bude čekanje zastare!) Građanska inicijativa Premanture prijavila je početkom siječnja ove godine: 1.) Državni inspektorat – Ispostavu Pula, 2.) Općinu Medulin i 3.) Javnu ustanovu Kamenjak za kazneno djelo neprijavljivanja počinjenja kaznenog djela bespravne gradnje u zaštićenom parku Kamenjaku i u priobalnom i šumskom području Općine Medulin.

Čekamo reakciju i nadamo se da neće izostati po uobičajenim shemama “šutnje administracije.” Mega afera “500 milijarda” prevelik je zalogaj za ignoriranje. T

                                                                                 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code