GRAD ZAGREB ODGOVORIO PORTALU TJEDNO

GRAD ZAGREB ODGOVORIO PORTALU TJEDNO

16. rujna, 2023.

Naknade za izvlaštene nekretnine isplaćene su sukladno procjeni sudskih vještaka na koje je Procjeniteljsko povjerenstvo dalo mišljenje da su izrađene u skladu sa Zakonom o procjeni vrijednosti nekretnina. Naknada za izvlaštenu nekretninu na Zagrebačkoj cesti 160B određena je Rješenjem o izvlaštenju i isplaćena vlasniku nekretnine. Obitelj Mujić je bila bespravni korisnik, a bespravnim korisnicima Grad Zagreb kao korisnik izvlaštenja ne može ponuditi naknadu i zamjenski smještaj

Priredio: Dražen Stjepandić

I naposljetku stigao je odgovor Grada Zagreba na pitanja koja smo poslali 25. lipnja, a nadležnu Službu za odnose s javnošću podsjetili 15. rujna ove godine.

Poslali smo slijedeća pitanja vezana za izgradnju produžetka Nove Branimirove do Brestovačke ceste:

– Koliko je još nekretnina razvlašteno zbog izgradnje produžetka Nove Branimirove?

– Koliko Grad namjerava izdvojiti za naknade razvlaštenih vlasnika?

– Hoće li prva deložirana dvanaesteročlana obitelj Zajka Mujića dobiti zamjenski smještaj?

– Zašto se već ruši kuća na Zagrebačkoj cesti 160 B, ako se oko iste još vodi imovinski spor? Kad će novac s posebnog računa predviđen za tu kuću moći biti podignut i tko će imati to pravo?

Odgovor Grada Zagreba donosimo u cijelosti bez ikakvih intervencija:

„Poštovani,

u obuhvat I. etape predmetne prometnice prema važećoj prostorno-planskoj dokumentaciji ulazi 110 zemljišnoknjižnih čestica u ukupnoj površini od 38163 m2, uključujući 7 obiteljskih kuća i 2 pomoćna objekta. Grad Zagreb je do danas riješio (ugovorima i rješenjima o izvlaštenju) imovinsko-pravne odnose na 94 zemljišnoknjižnih čestica u ukupnoj površini od 31464 m2, dok je 16 zemljišnoknjižnih čestica u ukupnoj površini od 6699 m2 u postupku izvlaštenja.

Naknade za izvlaštene nekretnine isplaćene su sukladno procjeni sudskih vještaka na koje je Procjeniteljsko povjerenstvo dalo mišljenje da su izrađene u skladu sa Zakonom o procjeni vrijednosti nekretnina. Naknada za izvlaštenu nekretninu na Zagrebačkoj cesti 160B određena je Rješenjem o izvlaštenju i isplaćena vlasniku nekretnine. Obitelj Mujić je bila bespravni korisnik, a bespravnim korisnicima Grad Zagreb kao korisnik izvlaštenja ne može ponuditi naknadu i zamjenski smještaj. Zakonom o izvlaštenju i određivanju naknade propisano je da korisnik izvlaštenja može u tijeku postupka izvlaštenja podnijeti zahtjev za stupanje u posjed prije pravomoćnosti rješenja o izvlaštenju. Uz zahtjev, korisnik izvlaštenja mora dokazati da je vlasniku, odnosno prijašnjem vlasniku, isplaćena sporazumno utvrđena naknada ili naknada u visini utvrđenoj procjembenim elaboratom.

S obzirom na to da se radi o izgradnji za koju je posebnim propisom utvrđen interes Republike Hrvatske, nadležno tijelo je izdalo Rješenje o stupanju u posjed, koje je i izvršeno, odnosno Grad Zagreb je stupio u posjed predmetne nekretnine. Također, napominjemo da je za predmetnu izgradnju izdana pravomoćna građevinska dozvola.

Srdačan pozdrav,“ T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code