GOSPOĐO MINISTRICE ANKA MRAK TARITAŠ NISTE GOVORILI ISTINU-otvoreno pismo Branka Peka iz Osijeka

GOSPOĐO MINISTRICE ANKA MRAK TARITAŠ NISTE GOVORILI ISTINU-otvoreno pismo Branka Peka iz Osijeka

12. siječnja, 2016.

Poštovana gospođo ministrice,

Vašim projektom legalizacije bespravno sagrađenih objekata pokrenuli ste vrlo značajan proces u Republici Hrvatskoj. Prve vaše izjave i medijska prezentacija toga projekta, govorile su da će podnositelji zahtjeva za legalizaciju platiti 500 kn kazne i objekt je legaliziran. Kasnije smo bili svjedoci da su iznosi bili i nekoliko desetaka tisuća kuna, dakle niste rekli cijelu istinu.
Zajednica povratnika odmah je uputila pisani upit kakav je status objekata koji su obnovljeni ili novosagrađeni po programu organizirane obnove u organizaciji tadašnjeg Ministarstva obnove, budući da su građeni bez građevinske dozvole, osobito V. i VI. kategorija.
Vaš odgovor bio je da su svi objekti koje je gradila država legalni i da ih ne treba posebno legalizirati.
Međutim, kasnije se ispostavilo da je vaša informacija bila samo djelomično točna. Naime, danas svaki hrvatski prognanik, odnosno povratnik može u svom uredu za Katastar provjeriti i uvjeriti se da se u njihovim evidencijama još uvijek vode objekti kakvi su bili prije Domovinskog rata. Dakle, obnova nije završena do kraja, odnosno nije proveden upis novosagrađenih objekata u katastru i gruntovnici i niti jedan objekt iz programa obnove nema Uporabnu dozvolu.
Da bi se objekt upisao u izvedenom stanju u Katastru a kasnije u Gruntovnici, svaki pojedini vlasnik kuće morao bi prvo angažirati ovlaštenog geodetu, koji bi napravio elaborat na temelju kojega se vrši upis izvedenog stanja na terenu. Prema cjeniku Geodetske komore, taj bi posao koštao povratnika 5000 kn + PDV.
Uporabna dozvola stoji 600 kn + 70 kn biljezi, + 70 kn Izvod iz katastra, dakle, 740 kn.
Zajednica povratnika drži da su to poslovi koji su trebali biti sastavni dio programa obnove i da ih je država kroz resorno ministarstvo dužna na teret državnog proračuna dovesti do kraja i tek tada možemo reći da je obnova na PPDS-u završena.
Gospođo ministrice, pozivamo vas da se oćitujete pred svim hrvatskim povratnicima, što ćete učiniti da se ovo pitanje riješi do kraja?

S poštovanjem,.

PREDSJEDNIK ZAJEDNICE POVRATNIKA
OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE
Branko Pek T

3 komentara

Uskoči u raspravu
 1. svinjska glava
  #1 svinjska glava 20 siječnja, 2016, 14:00

  Uvijek kad je vidim pomislim na kumrovečku svinjsku glavu s grahom i kupusom

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. navijala
  #2 navijala 12 siječnja, 2016, 14:47

  Ona je to sebi pripisala kao neku reformu,s´takvom reformom nas je vrag i odnio.Doslovno izmislili su zakon kako se docepati love.Nisam protiv legalizacije,ali to se radi posve lagano stihijski,a ne sve na neku frku,rokovi posve suludo.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. carnex
  #3 carnex 12 siječnja, 2016, 13:01

  stari moj, nema ona vremena za tebe. broji u kabinetu od pusićke pokradenu lovu iz gunje…

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code