FRA MA FU FESTIVAL U VIROVITICI

FRA MA FU FESTIVAL U VIROVITICI

6. rujna, 2015.

n_25767

Hrvatsko novinarsko društvo (ogranak Virovitičko-podravske županije) i Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje organiziraju ‘Fra Ma Fu festival – festival reportaža i reportera’, koji će se u Virovitici održati od 10. do 13. rujna 2015. godine.
Članovi HND-a mogu ići organizirano iz Zagreba autobusom u Viroviticu u subotu 12. rujna, u 7,30 sati, a povratak je predviđen u nedjelju, 13. rujna u 16 sati.
Smještaj za članove HND-a je osiguran u hotelu Šulentić u Milanovcu, tri kilometra od Virovitice.
Festival je posvećen novinaru, piscu i autoru scenarija za stripove Franji Martinu Fuisu (Virovitica 1908. – Plitvice 1943.), jednom od najpoznatijih hrvatskih reportera 30-ih godina 20. stoljeća. Pisao je pod pseudonimom FraMaFu. Prerušavao se u skitnicu, proputovao biciklom cijelu Hrvatsku, obilazio najudaljenije jadranske otoke. Reportaže je ilustrirao fotografijama koje je sam snimao. Zbog njihove izražajnosti i originalnosti, jedan je od začetnika moderne reporterske fotografije u nas, a zabilježen je i kao začetnik hrvatske turističke reportaže.
Reportaže Franje Fuisa izuzetno su svježe i komunikativne, kao da su jučer napisane. Novinarstvo danas više nije medij koji privlači mlade talentirane poput Fuisa, iako ima pokušaja da se vrednuje i istakne kvaliteta fotografije i članka. Festival je pokušaj da se skrene pozornost na reportažu kao formu koja polako izumire.
Jednako tako festival želi promovirati Viroviticu, Virovitičko-podravsku županiju, Podravinu i Slavoniju kao zavičaj Franje Martina Fuisa.
U Virovitici će se održati i okrugli stol na temu ‘Reportaža nekada i danas’ , izložbe knjiga, stripova i fotografija te predavanja o životu i radu Franje Martina Fuisa (dr.sc. Vinko Brešić, filolog i književni povjesničar, profesor novije hrvatske književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu: “Franjo Fuis kao naš suvremenik”; Ivan Zelenbrz, predsjednik Matice hrvatske Virovitica: “Franjo Fuis i Virovitica” i Mladen Pavković, novinar i publicist: “Fra Ma Fu – majstor reportaže”).
Za sudionike skupa organizirat će se obilazak Virovitice, moći će vidjeti mjesta koja su vezana za Franju Fuisa – ulicu u kojoj je proveo djetinjstvo i gdje je HND 2008. godine podigao spomen ploču.
Plevnikova kuća u kojoj je bila redakcija i tiskara tjednika Virovitičan, prvih virovitičkih novina. Pokrenuo ih je Ivan Dobravec Plevnik, novinar, književnik, tiskar i nakladnik. Prvi broj izašao je 16. rujna 1899., a pod ovim je naslovom izlazio do 1929. godine. Bile su to prve novine na hrvatskom jeziku u Slavoniji.
Gradski muzej, kulturno-povijesna, etnografska, arheološka i likovna zbirka i Likovna zbirka Branislava Glumca. Trenutno je postavljena izložba ‘Dječje igračke iz hrvatske baštine’.
Franjevački samostan i crkva Sv. Roka, poseban izraz franjevačkog baroka iz 18. stoljeća. Unutrašnjost se ubraja među najistaknutije barokne cjeline u Hrvatskoj. Uz glavni oltar sv. Roka, krasi je još osam sporednih oltara, propovjedaonica, faldistorij i sakristija. Oltarne slike, pozlate kipova kao i stolarske radove, izvodila su franjevačka braća rezbari i kipari. Knjižnica Franjevačkog samostana broji oko 10.000 svezaka od kojih je otprilike polovica tiskana do 1850. godine.
Profesionalni ansambl Kazališta Virovitica ove godine obilježava 70 godina rada. Predstava ‘Nećeš razbojniče’ je dramski je tekst o tri nogometna suca čiji privatni odnosi utječu na sam čin suđenja uslijed utakmice, u inscenaciji dva luzera pokušat će uzurpirati planove svog uspješnijeg kolege, što iz zavisti, što zbog cilja preotimanja voljene žene. Režija Dražen Ferenčina.
Niz od 9 ribnjaka 7 kilometara južno od Virovitice najveće su i najbogatije ribolovne vode na virovitičkom području. Uz njih idu biciklističke, pješačke i planinarske staze “Virovitičkom Bilogorom” Organizirat će se vožnja biciklima (poput Franje Fuisa) ili fijakerima (u suradnji s konjičkim udrugama). U Lovačkoj kući će predstaviti gastronomske specijalitete. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code