NATJEČAJ ZA IZLOŽBU U NOVOJ GRADIŠKI

NATJEČAJ ZA IZLOŽBU U NOVOJ GRADIŠKI

5. svibnja, 2020.

 

Raspisan je natječaj za grupnu žiriranu online izložbu “UTOPIJA – DISTOPIJA”. Rok za prijavu je 24. svibnja. Inicijator i nositelj izložbe je Dom kulture Nova Gradiška. Kustosica i selektorica izložbe: Sonja Švec Španjol, a članica povjerenstva Danijela Juranović.

Koncepcija:

Od početka čovječanstva ljudsko biće evolvira. Kroz povijest pratimo mnoga čovjekova otkrića i postignuća, no iako se nalazimo u XXI. stoljeću sve češće se nalaže pitanje krećemo li se u pravom smjeru. Znanstveni i tehnološki dosezi su neosporni, no što je s drugom stranom medalje – posljedicama ljudskog napretka poput izumiranja biljnih i životinjskih vrsta, zagađenja i uništavanja prirode?

Kako izgleda svijet u kojem živimo? Koji su nam prioriteti? Po kojim principima djelujemo? Mnogi će reći kako je primarna ambicija danas što više zaraditi, doći do pozicije moći i utjecaja, briljirati i dobiti potvrdu zajednice o svom uspjehu. Pritom se sve nematerijalno, duhovno i unutarnje zatomilo, zanemarilo ili u potpunosti potisnulo. Pojedinac se prepustio utrci s vremenom toliko preopterećen ambicijama da je zaboravio biti čovjek.

Kao što je povijest čovječanstva obilježena usponima i padovima, otkrivenjima i tragedijama, tako su i mnogi umjetnici ovisno o vlastitom karakteru, mogućnostima i inspiraciji reagirali na aktualnosti bilježeći ono dobro, ono loše, ali i ono potencijalno moguće. Pojedini autori su progovarali o anomalijama u svijetu potencirajući sve strahote i grozote djelovanja, drugi su isticali sve ono lijepo i dobro što bismo mogli izgubiti, a treći su se posvetili bilježenju vlastitih vizija svijeta – utopija i distopija. Kako izgleda vaše “mjesto kojeg nema”? Je li vaša zamišljena stvarnost idilična ili katastrofična? Pruža li ona suočavanje s najcrnjim mogućim scenarijima, mjesto bijega, mjesto kontemplacije ili pak mjesto tek mogućeg otkrivenja potencijalnog puta? Je li to vizija cijelog svijeta, određenog krajolika, urbane vedute, vizija intimnog interijera ili pak vizija vlastite psihičke nutrine?

Neovisno o godini nastanka djela – pozivaju se utori svih vizija svijeta, bilo da one po karakteru pripadaju utopiji, distopiji ili suprotstavljanju obje mogućnosti unutar jednog djela (moguće diptiha), te da kroz artist statement podijele s publikom u kojim uvjetima je rad nastao i što ih je nagnalo na njegovo stvaranje.

Uvjeti prijave:

Prijaviti se mogu autori iz zemlje i inozemstva s djelima u svim likovnim tehnikama i medijima (crtež, grafika, slikarstvo, kiparstvo, instalacija, video, ambijente, novi mediji…)

Pojedini autor može prijaviti do tri (3) rada.

Način prijave:

Prijavljuje se elektronskim putem, najkasnije do 24. svibnja 2020. godine do ponoći, a prijava mora sadržavati: osobne podatke autora (ime, prezime, e-mail adresa, web stranica ako postoji), profesionalni životopis (mjesto i godina rođenja, školovanje, djelovanje, samostalne i grupne izložbe, nagrade…), podatke o prijavljenim radovima (naziv rada, godina nastanka, dimenzije, materijal, tehnika), kvalitetne fotografije prijavljenih radova (kod prostornih radova potrebno je da radovi budu snimljeni iz najmanje tri osnovna kuta gledanja), kratko obrazloženje kako rad odgovara na temu izložbe + izjava umjetnika o vlastitim prijavljenim radovima (posljednja rečenica iz prethodno navedene koncepcije izložbe)

Prijave se šalju na e-mail adresu: [email protected]

Rezultati će biti objavljeni na mrežnim stranicama Doma kulture Nova Gradiška, te će svi autori biti obaviješteni o rezultatima putem elektroničke pošte, najkasnije do 1.lipnja 2020. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code