“FIĆA O PARTI” U NOVOM SADU

“FIĆA O PARTI” U NOVOM SADU

28. rujna, 2016.

 

 

Parking ispred zgrade MZ u Ulici Sime Šolaje u novosadskom naselju Adice, u petak u sumrak ispunili su ljubitelji nacionalne klase – “zastave 750”, popularnog fiće. Stojeći kraj svojih ljubimaca, vlasnici su dočekivali goste iz svih krajeva. Kako je reč o vremešnom automobilu, čiji su se delovi pravili u gotovo svim bivšim jugoslovenskim republikama, ne čudi što ih je na trećem međunarodnom “Fića partiju” bilo od “Vardara do Triglava”, pa i dalje.

Uglancani, gotovo svih boja i starosti i sa raznim motivima, dvadesetak oldtajmera izazivalo je pažnju mlađih i setne uspomene starijih.

Subotičanin Josip Neis, ponosno stojeći pored plavog fiće sa natpisom “milicija” i rotacionim svetlom, s osmehom objašnjava da je auto iz 1961. godine. Ništa na njemu nije menjao. S desne strane kod zadnjeg sedišta je i originalna radio-stanica iz tog vremena. Nabavio ga je, kaže ovaj radnik subotičke Hitne pomoći, pre dve decenije od jedne starije gospođe, i nema tih para za koje bi ga prodao.

– Gde kod se pojavim izazivam pažnju – veli nam Josip, dodajući da svog milicijskog fiću često vozi.

Sandi Mušić (44) iz Metlika, u Sloveniji, u Novi Sad je stigao svojim 37 godina starim autom, prevalivši put od 480 kilometara. Ne krijući da je jugonostalgičar, za ovaj susret sa prijateljima, sa kojima deli ljubav prema “zastavi 750”, obukao je plavu majicu sa natpisom SFRJ. Sedišta su presvučena kožom, trobojkom sa petokrakom. Jedini Slovenac na skupu otkriva nam da je vozio od 90 do 100 kilometara na sat.

Duško Prodanović (33) prevalio je put od švajcarskog grada Šafhauzena, da bi stigao u Adice. Na njegovom fići kontrašu iz 1964. više od dve decenije starijem od njega, nalepnice “kazuju” gde je i na kojim susretima dosad bio. Kaže da je cena za fiću od 4.000 do 5.000 evra, a u inostranstvu i više od 10.000 evra.

NA “Fića parti” došli su i vlasnici iz Hrvatske, Slovenije, Švajcarske, BiH, Austrije… Organizator ovog međunarodnog skupa Zoran Marić kaže da je sve krenulo spontano pre tri godine, a vlasnici fića druže se i na skupovima u Evropi.`

Novosađanin Stevica Aranđanski doneo je i minijaturne fiće koje sakuplja. Drago mu je sve što ima veze sa ovim automobilom, sa kojim je proputovao celu Evropu.

IZVOR: www.novosti.rs T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code