FANTOMSKE ŽRTVE U CAPRAGU

FANTOMSKE ŽRTVE U CAPRAGU

24. kolovoza, 2021.

 

 

Ponovo se iz DIC-a “Veritas” u Beogradu oglasio bivši generalni sekretar vlade samozvane sao i republike krajine, Savo Štrbac. S očitom namjerom da Hrvatskoj “prišije” odgovornost za srpske žrtve u Krajiškim Brđanima, na cesti Sisak-Sunja, koju su bradati samozvanci pokušavali potpuno blokirati za promet. Tako su 22. kolovoza 1991. pripadnici ZNG-a i hrvatske policije krenuli ovu prometnicu deblokirati.

I dok su kolone hrvatskih snaga prolazile kroz Blinjski Kut, Čakale, Kinjačku, Bestrmu i Trnjane, sela tzv. “srpske opštine Caprag”, stanovnici Krajiških Brđana “su se konsolidovali” i pružili oružani otpor ustaškim bojovnicima.

Tada je smrtno stradalo pet pripadnika Hrvatske vojske i policije, čija su tijjela predana osam dana kasnije, ali i 15 Srba, navodnih seljaka, koji su kasnije obuhvaćeni srbijanskim penzijskim osiguranjem. “Stradali su na braniku otadžbine”, piše u rješenjima četnika kojima su helikopterima JNA dostavljali dovoljno svakovrsnoga oružja. Neposredno iza sukoba u Krajiškim Brđanima, pobunjeni su Srbi formirali fantomsku “opštinu Caprag” sa sjedištem u Gradusi, pa je pripojena sao krajini. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code