PRVI MJERAČ UV INDEKSA

PRVI MJERAČ UV INDEKSA

3. lipnja, 2014.

PRVI MJERAČ UV INDEKSA Custom

U sklopu projekta edukacije o zaštiti od sunca Djeluj sada! Gradskog ureda za zdravstvo, na glavnom gradskom trgu , u utorak 3.lipnja predstavljen je prvi mjerač UV indeksa postavljen na javnoj lokaciji, u nazočnosti gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i pročelnice Mirne Šitum.

 Ova javnozdravstvena akcija pod nazivom Uređaj mjerač UV indeksa na odabranim lokacijama u gradu Zagrebu provodi se u suradnji Grada Zagreba i Udruge za prevenciju tumora kože Zdravi pod suncem, s ciljem postavljanja osam mjerača UV indeksa na isto toliko javnih gradskih lokacija, kako bi se Zagrepčani što bolje informirali o jačini UV zračenja. Do 15. lipnja, mjerači će se postaviti na ŠRC-u Jarun, u parku Bundek, na savskome nasipu u blizini Boćarskog doma te u izlozima Gradskih ljekarni u Ozaljskoj i Grižanskoj ulici te u Ilici. UV mjerači već se nalaze na Trgu bana Jelačića te u Draškovićevoj ulici.

Prof. dr. sc. Mirna Šitum, pročelnica Gradskoga ureda za zdravstvo i predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice te voditeljica Referentnog centra za melanom MZRH, naglasila je kolika je važnost ove akcije, što je Zagreb provodi prvi u Hrvatskoj na korist svih svojih građana, ali i turista. Nadalje, objasnila je kako se ispod svakog izmjerenog UV zračenja – mjerenog u realnome vremenu, nalazi informacija o odgovarajućem faktoru zaštite (SPF).

Zagrebački gradonačelnik pohvalio je akciju, napominjući kako bismo svoj boravak na suncu trebali prilagoditi količini zračenja, s obzirom da su se klimatski uvjeti uvelike promijenili tijekom zadnjih godina.

Okupljene je pozdravila i Antoinette Kaić Rak, voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Republici Hrvatskoj te predsjednica udruge Zdravi pod suncem Sanja Poduje, koja je iznijela podatke o broju oboljelih od zloćudnih tumora kože, uključujući i melanom te upozorila na rizične čimbenike.

Najavljena je i tradicionalna preventivna kampanja Organizirani besplatni pregledi madeža, koju Grad i KBC Sestre milosrdnice ove godine organiziraju u suradnji s još šest zdravstvenih ustanova s područja grada Zagreba.

Građani se za pregled mogu predbilježiti u naredna tri dana (srijeda, četvrtak i petak), na telefon Gradskog ureda za zdravstvo 6585 068, u vremenu od 09,00 do 15,30 sati.T

2 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code