EKOLOŠKI RAT ŽINIĆA I DUMBOVIĆA

EKOLOŠKI RAT ŽINIĆA I DUMBOVIĆA

8. rujna, 2019.

 

 

„Kako on to ne bi znao kad je bio i vođa puta autobusom do Krškoga za sve one koji su htjeli vidjeti kako iznad odlagališta otpada uzgajati ekološke jabuke i drugo voće, te kako tamo viđeni model prenesemo i u Dvor i okolicu Trgovske gore. Tako pravi župan brine o građanima svoje županije. Već je jednom dio županije, Moslavina, bio potencijalno odlagalište, ali su imali političku podršku. Taj su problem “prebacili” preko Kupe i sad mirno spavaju”, istaknuo je u priopcenju Dumbović. Dodaje kako bi izjave njegova položajem visega župana za mnoge trebao biti signal da jako dobro razmisle kakvu su vlast odabrali

Napisao: Josip Frković

Nakon sastanka predstavnika Unsko-sanskog kantona sa sisačko-moslavačkim županom Ivom Žinićem, na kojem su predstavnici iz Bosne i Hercegovine još jednom poručili da se protive izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, nedaleko drzavne medje, Žinić je među ostalim izjavio kako su na sastanku bili i stručnjaci koji su pokušavali uvjeriti da radioaktivni otpad nije opasan otpad. Također je izjavio kako mnogi imaju negativan stav o ovom odlagalištu zbog neznanja, ali i negativne kampanje koja je vođena u našoj županiji od strane nekih čelnika. Aludirao je pri tome na prvoga dužnosnika susjedne Petrinje. Na cijelu situaciju je reagirao petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović, koji je istaknuo kako županova izjava zabrinjava, jer nam poručuje da se razumije u radioaktivni i ostali otpad,  uvjerava da nam zdravlje nije ugroženo.

Ekološke jabuke iz Krškog

„Kako on to ne bi znao kad je bio i vođa puta autobusom do Krškoga za sve one koji su htjeli vidjeti kako iznad odlagališta otpada uzgajati ekološke jabuke i drugo voće, te kako tamo viđeni model prenesemo i u Dvor i okolicu Trgovske gore. Tako pravi župan brine o građanima svoje županije. Već je jednom dio županije, Moslavina, bio potencijalno odlagalište, ali su imali političku podršku. Taj su problem “prebacili” preko Kupe i sad mirno spavaju”, istaknuo je u priopcenju Dumbović. Dodaje kako bi izjave njegova položajem visega župana za mnoge trebao biti signal da jako dobro razmisle kakvu su vlast odabrali. Dok se drugi župani bore za svoje krajeve, za njihov razvoj, proglašavaju zaštićena područja i čuvaju svoje nacionalne parkove, Žinić se zalaže da naša županija postane mjesto odlaganja ovakvog otpada.

Po Žiniću, Banovina ce opustjeti

„Kao gradonačelnik Petrinje, drugog po veličini grada u Sisačko – moslavačkoj županiji, kao saborski zastupnik, a prije svega kao odgovorni građanin, nikad se neću složiti s ovakvim načinom razmišljanja, niti vođenja takve politike. Moje aktivnosti o ovom problemu župan Žinić je više puta već okarakterizirao kao “politikanstvo”, a sada proziva  lokalne čelnike koji “iz neznanja  vode negativnu kampanju”. Ako je to što radim neznanje , onda sam ja ponosan što se u tom neznanju borim za Banovinu i Sisačko – moslavačku županiju, za prirodna bogatstva ovog kraja, kestenove šume, najveće u Europi, čistu i nezagađenu prirodu, za ruralni razvoj i ekološku proizvodnju kojoj ne treba markica takvog otpada. I ne vrijedi se županu zaklinjati u demografsku obnovu, bogatu povijest Banovine, Zrinske i Frankopane, Domovinski rat…otišli su mladi, a uz ovakvu politiku, otići će još mnogi, ostat će nam prazna Banovina“, poručuje Dumbović.

„Moj stav o Trgovskoj gori je jasan, nikad ga nisam krio i nisam se skrivao iza nikakvih stranaka i visoke politike. Jasno i glasno, bez puno uvijanja, pozivao sam građane na prosvjede, da pokažu  svoje nezadovoljstvo  i protivljenje.  I za saborskom govornicom sam govorio o odlagalištu Čerkezovac i bio glas onih koji su me u Sabor izabrali. Pamtim i županovu izjavu da Petrinja nije ugrožena jer je od Trgovske gore udaljena 60-70 kilometara!  Što to znači? Da su ugroženi oni koji su bliže ? Gdje i na kojem kilometru je granica ugroženosti?  Nisam i neću promijeniti  stav i mišljenje ni kad nas ovakvi “stručnjaci” uvjeravaju da mirno spavamo,   jer valjda bi morali biti zadovoljni  što smo baš mi ti “sretnici” sto nam je županija izabrana za skladištenje  otpada kojeg nitko ne želi“, zaključuje u priopćenju Darinko Dumbović. (T)

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. anonimno
    #1 anonimno 10 rujna, 2019, 05:49

    Gospon Dumbovic kaj niste videli da Zinic oce da zupanija u necemu bude prva. Prvi smo u drzavi, rekorderi sa 17 po sto, po nezaposlenosti, po remondisu i radonji, po autima na sunce, gemistacijama, po svemirskim letovima, strujnim autima na popust genijalnog i bahatog glavonje ministra Corica koji odbija primiti nezadovoljne radnike rafinerije i jos dosta toga. Kaj fali ako se doda strasna vojna baza okrajine Cerkezovec odkud su srbi slali orkane po Sisku. Visinu radijacije iz otpada buju merili valda strucnaki

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code