ZAŠTO SE JOŠ NE ZNA UBOJICA BRUNE BUŠIĆA?

ZAŠTO SE JOŠ NE ZNA UBOJICA BRUNE BUŠIĆA?

16. listopada, 2018.

Bruno je samo jedan od onih kojeg su ubili ni krivog ni dužnog. Danas je on mit. Borio se cijeli svoj život za Hrvatsku, bio je pametan, uporan i hrabar. Možda ga je najbolje opisao Zlatko Tomičić (1930.-2008.) kad je uz ostalo rekao: „Bruno je bio pjesnik i atentator u istoj osobi, atentator stoga jer je pucao i on, iako ne samokresom i bombom nego perom. No, ja ga ipak ne tražim u samokresu i praski, nego u njegovim stihovima i proznim umjetničkim recima!“

Napisao: Mladen Pavković

S tugom i ponosom sjećamo se još jednog hrvatskog junaka – Ante Brune Bušića, (Vinjani kod Imotskog, 6. listopada 1939. – Pariz, 16. listopada 1956.).

Njegovo djelo ostalo je zlatnim slovima upisano na stranicama hrvatske povijesti. Mnoge ulice i trgovi diljem Hrvatske s ponosom nose ime ovog velikana. Povodom proslave pete obljetnice uspostave slobodne, samostalne i nezavisne hrvatske države, 30. svibnja 1995., prvi hrvatski predsjednik i vojskovođa dr. Franjo Tuđman posmrtno mu je dodijelio tri odličja: odličje Reda kneza Domagoja s ogrlicom za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u ratu, izravnoj ratnoj opasnosti ili u iznimnim okolnostima u miru, odličje Reda Ante Starčevića za doprinos održanju i razvitku hrvatske državne ideje, uspostavom i izgradnjom suverene države Hrvatske i odličje Reda Stjepana Radića za zasluge i stradanje u borbi za nacionalna i socijalna prava i razvitak hrvatskog naroda.

Bušić je bio i ostat će naš hrvatski ponos, naše nadahnuće, poglavito mladim hrvatskim generacijama!

Svjedok pomirbe

Moja je malenkost, na poticaj o. dr. Vjekoslava Lasića, prva u hrvatskoj državi (sic!), 1995., u nakladi Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, na čijem je čelu bio legendarni zapovjednik obrane Grada Vukovara Branko Borković-Mladi Jastreb, objavila i knjigu – Ante Bruno Bušić – „Svjedok pomirbe“., tim prije jer su se i neke vojne postrojbe u Domovinskome ratu nazivale njegovim imenom.

Knjiga nije prošla nezapaženo i tek su se onda mnogi više počeli okretati njegovu liku i djelu.

Rođen je od oca Josipa i majke Ane (rođene Petrić), koju je rano izgubio. Otac mu je bio odvjetnik i umro je 1954. Gimnaziju je pohađao u Imotskom i završio 1960. u Splitu. Već 1964. diplomirao je gospodarske znanosti na Zagrebačkom Sveučilištu, a slijedeće godine radi u Institutu za historiju radničkog pokreta Hrvatske u Zagrebu. Bio je jedan od istaknutijih djelatnika Hrvatskog proljeća. Pisao je u brojnim listovima i časopisima: Hrvatski književni list, Vidik, Studentski list, Kritika, Hrvatski tjednik, Svačić, Književni zbornik Zajednice samostalnih pisaca TIN… U emigraciju je otišao 1975. , gdje je također nastavio s pisanjem i objavljivanjem svojim tekstova i komentara.

Ubijen je iz zasjede po agentima beogradskog imperijalizma 16. listopada 1978. u ulici Belleville 57 na prolazu kroz Pariz.

Gdje je god boravio nikada nije imao mira, od agenata Udbe, koji su uspjeli čak i neke njegove „prijatelje“ i poznanike ubaciti oko njega, tako da su manje-više uvijek znali što radi i gdje se kreće.

Zlotvori prešli na hrvatsku stranu

Stoga, kad govorimo i prisjećamo se Bušića, koji nije krio svoju nesreću, što nije mogao govoriti, ali je zato sjajno pisao, razmišljao i poticao druge, nezaobilazno je sjećanje i na zločinačku jugoslavensku komunističku tajnu službu, koja se sastojala od četiri glavna sektora, odnosno uprave: „unutarnji neprijatelj“, neprijateljska emigracija“, „strane obavještajne službe“ te „praćenje i prisluškivanje“.

U UDBA-i je bilo zaposleno stotine, pa i tisuće agenata, analitičara, suradnika i iznimno veliki broj informatora. Bila je to gusta zavjerenička mreža, koja je uz blagoslov Josipa Broza Tita, djelovala u različitim regionalnim centrima u bivšoj Jugoslaviji, bila je aktivna u svim gradovima i selima, u svakoj od nekadašnjih jugoslavenskih republika.

U inozemstvu, agenti UDBA-e, uglavnom su za svoje mete dobili tadašnje emigrante. Osim što su im na svakom koraku sputavali normani rad i život, ubijali su, otimali, teško ozljeđivali…Nisu prezali od ničega, tim prije jer su uživali i visoki stupanj autonomije.

Početkom devedesetih prošlog stoljeća, jedan veći dio tih zlotvora bez ikakvih sankcija, prešao je nažalost na hrvatsku stranu. Uspjeli su se zaposliti i u najvišim državnim institucijama, a oni su to iskoristili (svaka čast iznimkama) i sa sobom dovukli svoju djecu, članove obitelji ili prijatelje. Stoga danas nitko ne zna, tko su sve zapravo bili agenti UDBA-e, a osobito brojni informatori, koji su prema svemu sudeći, jednim dijelom, nastavili tamo gdje su stali, ali i ovoga puta najviše proganjajući hrvatske domoljube, a među njima i ne mali broj dragovoljaca hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata.

Mnogi se danas pitaju: zbog čega se brojni Hrvati koji su zbog „neprijateljskog djelovanja“ morali napustiti svoje domove, ne vraćaju. Pa, jedan od razloga je i taj što kod nas nije provedena lustracija, tako da ćete relativno često čuti kad se neki od njih, uglavnom nakratko, vrate u Domovinu da su na ulici, državnim institucijama ili kulturnim događanjima opet sreli svoje progonitelje, ali sada kao – „velike“ Hrvate!

Dakle, Bruno je samo jedan od onih kojeg su ubili ni krivog ni dužnog. Danas je on mit. Borio se cijeli svoj život za Hrvatsku, bio je pametan, uporan i hrabar. Možda ga je najbolje opisao Zlatko Tomičić (1930.-2008.) kad je uz ostalo rekao: „Bruno je bio pjesnik i atentator u istoj osobi, atentator stoga jer je pucao i on, iako ne samokresom i bombom nego perom. No, ja ga ipak ne tražim u samokresu i praski, nego u njegovim stihovima i proznim umjetničkim recima!“

A mi bismo na to još samo dodali: bio je čudesni Topan koji je „tiho, nečujno odlutao u polje, pomilovao travku, prenuo je iz sna i izgubio se u beskrajnost“ (Pripovijest „Sa Šušom i Topanom“ iz god. 1954.). T

5 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Anonimno
  #1 Anonimno 18 listopada, 2019, 00:04

  Dragi Bruno tvoj ubojica Luka Sekula je zaštičen od stranih službi,Vice Vukojević koji te Izdao profitira na tvome Svetome imenu,a šefu čemo oprostiti jer je stvorio Hrvatsku,,,,,,doči če i dan da če tvoji krvnici kao JugoSrbija koju si mrzijo iz svoje Svete Hrvatske Duše……

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Anonimno
  #2 Anonimno 18 listopada, 2019, 00:00

  Dra

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Ante Matić
  #3 Ante Matić 16 listopada, 2018, 19:39

  Frano, smeće ljudsko, što vrijeđaš čovjeka koji je dao život za hrvatsku slobodu.
  Uredniče što dopuštaš ovom gadu da pljuje po hrvatskim velikanima.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. FRANO
  #4 FRANO 16 listopada, 2018, 16:49

  BRUNO BUŠIĆ ,DINARSKI TALIBAN,KOJI NIJE ZNAO NI GOVORITI A KAMOLI MSLITI!!

  TKO TO NAMA PRODAJE DOMOLJUBLJE KOJIM SE NA OVIM PROSTORIMA DEVEDESETIH GODINA POKUŠALO REINKARNIRATI ,STEPINČEVU BOŽJU DRŽAVU ,ZLOČINAČKOG KATOLIČKOG NAUMA ,ŽELJOM DA VJEČNO VLADA SVOJIM SLJEDBENICIMA KAO BOGATA I OSINONA RAZVRTANA ZAJEDNICA,ZBOG ČEGA JE KROZ ČITAVU SVOJU POVIJEST POSTOJANJA PROIZVODILA RATOVE,GENOCIDNOG KARAKTERA I STALNO SE BOGATILA, ZGRTANJEM BOGATSTAVA ,A NJENI SLJEDBENICI UVJEK OSTAJU ,ZATUCANI ,ČANDALE. OVO ŠTO NABROJA ,TIČUĆI SE BOGAČENJA KATOLIČKE CRKVE ,VOĐENJA RATOVA I ŽELJE ZA VLAŠĆU,SVE TO NA NEKI NAČIN PARAFARAZIRAM PAPAU U OSTAVCI,HITLER-JUGEND, KOJI JE NA JEDNOM MEĐURELIHIOJSKOM S,KUPU U ASSISSIUIZJAVIO OVO ŠTO REKOH,TO JE B ILO PRIJE CC-A 5-6 GODINA.

  PA SE PITAM ,TKO TO NAMA NUDI JOŠ JEDNOG DINARSKOG ZATUCANIKA,OSOJNOG I PRISOJNOG TALIBANA, KOJI NAM JE HTIO SKROJITI JOŠ JEDNU STEPIČEVU DRŽAVU U KRVI DA GA UPIŠEMO U HRVATSKU POVIJEST, POSMRTNO, KAO NEKOG VELIKANA,HRVTSKOG OSOJA I PRISOJA,KATOLIČKOG TALIBANA. MAŠALA. A ČOVJEK NIJE ZNAO NI GOVORITI A KAMOLI MISITI. PA TKO SMO MI OSTALI HRVATSKI GRAĐANI KOJI ŽIVIMO NA KONTINENTALNOM DIJELU OVE NAŠE HRVATSKE .??MANJE HRVATI, MANJE PAMETNI, MANJE SVIJESNI SEBE I SVOG ENTITETA I DIGNITETA.???? ISTINA ,RAZLIKUJEMOSE ,JER SMO PREVLADALI ONU NAJNIŽU STEPENICU LJUDSKE SVIJESTI ,NISMO NA STUPNJU OPAŽANJA , I KATOLIČKA CRKVA NEMA ŠTO DA TRAŽI MEĐU GRAĐANIMA SAMOSTALNE SAMOSVIJESTI. NJOJ TREBAJU ZATUCANI I ČANDALE. I NEKA TAKVE POZIVAJU NA MISE I NEKA TAKVIMA PJEVAJU POSMRTNE DAVORIJE.
  I GLE ,DA SE UPITAMO , DA SVI TI KATOLIČKI , DRŽAVO-TVORNI, MOZGIĆI LEGU SE IZ TRIBALNE KATOLIČKE NAHIJE, TE NAM TA KATOLIČKA, PLJAČKAŠKO-ZLOČINAKA KORPORACIJA I MISAMA KITI NEKE SVOJE ZATUCANIKE KAO HEROJE DUHA, ALI ONOG KATOLIČKO ZATUCANOG. I MI,OSTALI GRAĐANI HRVATSKE, BI TREBALI GLORIFICIRATI NJENE IZABRANIKE ,NJENE POSLUŠNIKE, ANTROPOIDNO, DINARSKE TALIBANE KAO JEDINE DOMOLJUBE.
  NEKA SE CRKVA I SVI DINARSKI ,OSOJNI I PRISOJNI, KATOLIČKI TALIBANI, JEDANPUT OSVJESTE MAKAR OPAŽANJIMA,JER DO SAMOSTALNE SAMOSVIJESTI JE DUG PUT ,KOJI VODI MIMO CRKVE A NE U CRKVU,ZA OSVIJEŠĆENJE. PA NEKA SVOJE DOMOLJUBLJE OKAČE NA CRKVENA ZVONA I NEKA MLATE SA NJIMA DO MILE VOLJE I NEK NJIMA OKUPLJAJU SVOJU ZATUCANU BRATIJU.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code