DOMOLJUBNA POEZIJA U PAKOŠTANIMA

DOMOLJUBNA POEZIJA U PAKOŠTANIMA

16. listopada, 2015.

35809d696d4603b8ae586fbf79d52884
Anita Martinac, afirmirana pjesnikinja iz Mostara, pobjednica je prve manifestacije domoljubne poezije Stijeg Slobode, koja se održala 12. listopada u Pakoštanima. Nakon odabira pjesama pristiglih na natječaj povodom dvadesetogodišnjice Oluje, prva večer održala se na kninskoj Tvrđavi, gdje su izabrani finalisti manifestacije. Uz pobjednicu na završnoj večeri u Pakoštanima nastupili su Dinko Škevin (Te godine 91), Frane Bilić (Bila si na mojoj strani), Fabijan Lovrić (Sudbina vjetrova) i Miljenko Buljac (Hrvatska). S pjesmom Vojnik u srcu Anita Martinac pobijedila je i na prvoj večeri u Kninu. “Jesi li ikad prijatelju pokraden za istinu i čast, od lešinara vremena bio izdan i prodan, za sitne interese ratnih lopova stavljen prav i častan, na stup srama, bez prava na obranu bio gonjena zvijer, u gradovima pobjede, osuđen bez presude gledao svoje kako šute i spuštene glave psuju…” dio je stihova koji su osvojili žiri.
Nagrada za najbolju domoljubnu pjesmu dodijeljena je u Pakoštanima, na dan rođendana Ante Gotovine. Na minutu tišine nazočne je na početku pozvao predsjednik Udruge veterana Vojne Policije sudionika Domovinskog rata Zadarske Županije, Josip Adžić. Nazočnima se s par riječi obratili idejni tvorac manifestacije Nikola Šimić Tonin, suorganizator manifestacije Ante Nadomir Tadić Šutra i počasni predsjednik HKD Valerijo Orlić. Pobjednici je uručeni plaketa Stijeg slobode, medaljon Stijeg slobode i umjetnička slika.
Članovi žirija bili su: Nikola Šimić Tonin, Ante Nadomir Tadić Šutra, Valerijo Orlić, Mate Ćurak, Joso Nekić, Dragan Gligora i Anka Maksan. U programu su nastupili muška klapa Kožino, ženska klapa Karmel, KUD Pakoštane i tamburaški sastav Allegro. Moderator i voditeljica završne večeri bila je književnica Žaklina Kutija.
Pokrovitelji i sponzori završne večeri bili su Zadarska županija, Grad Zadar, Općina Pakoštane, Zadarska privatna gimnazija s pravom javnosti, Grad Knin, Udruga veterana Vojne policije sudionika Domovinskog rata Zadarske županije, te Zajednica udruga veterana vojne policije iz Domovinskog rata RH.T 

4 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code