DOKUMENTARNI FILM ALEKSEJA PAVLOVSKOG NA FESTIVALU “ESPIELLO 2015”

DOKUMENTARNI FILM ALEKSEJA PAVLOVSKOG NA FESTIVALU “ESPIELLO 2015”

11. travnja, 2015.

Our Lady of Sali 06

U službenu konkurenciju za nagrade 13. međunarodnog festivala dokumentarnog etnografskog filma “Espiello 2015” ( http://www.espiello.com/?idi=2 ) – koji se, u razdoblju 17-25. travnja, održava u gradu Boltaña, u pokrajini Sobrarbe (u središnjim Pirinejima), u Španjolskoj – uvrštena je dokumentarni film HRT-a, “Vela Gospe na Salima”, urednika, scenarista i redatelja Alekseja Pavlovskog.
Snimatelj emisije bio je Siniša Galar, a montažer Mladen Radaković.
U selekciju festivala stigao je 231 film, od čega je u progam uvršten samo 21, iz 10-ak zemalja svijeta. 
Jedini hrvatski predstavnik na ovome festivalu, film “Vela Gospe na Salima”, proizveden je 2010. godine, a govori o specifičnostima tradicijskog slavljenja blagdana Velike Gospe, u Salima, na Dugom Otoku – dan prije blagdana župna se crkva uređuje na neobičan, ali slikovit način, a djeca tijekom te večeri po selu kradu lonce s cvijećem, kojima se kiti ograda crkvenog dvorišta. 
U Salima na Dugom Otoku, u sjevernoj Dalmaciji, 15. kolovoza, dan Velike Gospe velika je svetkovina, jer je Gospi posvećena tamošnja župna crkva. Specifičnost saljskog svetkovanja ovog blagdana poseban je način kićenja crkve – u konopce se zatiču grane smrdele i facoli, šareni rupci, a tako okićeni konopci napinju se od crkve prema ogradi crkvenog dvorišta.
Mještanin Ante Mihić voditelj je Hrvatske knjižnice i čitaonice u Salima, koju je svojim djelovanjem doveo na razinu neformalnog mjesnog „centra za kulturu“. Čovjek širokih interesa, ljubitelj filma i glazbe, školovan za svećenika, ali laik, tradicionalan ali neformalan, Ante je od svoje knjižnice i čitaonice napravio „dnevni boravak“ Saljanima i saljskim gostima. U pojavnosti glumca i ulozi pripovjedača, Ante nas vodi kroz priču o svetkovanju blagdana Velike Gospe u Salima.
Ostali podaci o filmu:
Mentor: Dražen Piškorić
Istraživanje i stručna suradnja: Vido Bagur, Ante Mihić
Na engleski prevela: dr. sc. Tanja Bukovčan
Rasvjeta: Dubravko Topol, Sasha Kračun
Tonski snimatelji: Željko Dudić, Tomislav Gašparić
Tonska obrada: Siniša Tvorić
Tajnica režije: Maša Božičević
Vozač: Ivica Kluga
Producent: Drago Škobić
Urednik: Aleksej Pavlovsky
Trajanje: 34,10 min.
Proizvodnja: HRT 2010.T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code