DOKUMENTARAC WIMA WENDERSA OTVARA SEZONU DOKUKINA U KIC-u

DOKUMENTARAC WIMA WENDERSA OTVARA SEZONU DOKUKINA U KIC-u

1. rujna, 2015.

sol zemlje1

U Dokukinu KIC u subotu 5. rujna možete pogledati film „Sol zemlje“ redatelja Wima Wendersa i J. R. Salgada o životu i radu slavnog brazilskog fotografa Sebastiãa Salgada. Ovaj fascinantni dokumentarac nominiran je za Oscara, osvojio je tri nagrade u Cannesu, te francusku nacionalnu nagradu Cesar za najbolji dokumentarni film. Projekcija se održava u sklopu sedmog izdanja Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida.
Dokukino KIC i Međunarodni festival suvremene dokumentarne fotografije Organ Vida započinju još jednu dokumentarnu sezonu. Sedmo izdanje festivala od 3. do 18. rujna obrađuje temu “Granice”, a obilježit će ga brojne izložbe, projekcije, radionice i razgovori o fotografiji koji će se održavati od Galerije Klovićevi Dvori i Kule Lotoršćak do Dokukina KIC, Galerije Miroslav Kraljević i Studija Dizajna. Suradnja s Dokukinom KIC donosi film Sol zemlje ( W. Wenders, J. R. Salgad, Francuska, 2014., 110’ ), portret glasovitog, višestruko nagrađivanog, brazilskog fotografa Sebastiãa Salgada, čovjeka čiji je objektiv svjedočio velikim povijesnim događajima od internacionalnih konflikata, egzodusa pa do istraživanja netaknutih predjela divlje flore i faune. Svojim subjektima prilazi bez nametanja, s dozom empatije i poniznosti, bilježeći najintimnije ljudske trenutke otkrivajući karakter naše rase. Salgado je autor zapanjujućih fotografija iz Južne Amerike, Afrike i Srednje Europe koje odaju priznanje narodima koji su obezvlašteni. Wenders u filmu kaže da je suosjećanje Salgadu osnovno pokretačko gorivo, a da je za njega čovječanstvo sol, odnosno začin zemlje.
Sol zemlje osvojila je tri nagrade prošlogodišnjeg Filmskog Festivala u Cannesu, francusku nacionalnu nagradu Cezar za najbolji dokumentarni film, a ovaj vizualno zapanjujuć dokumentarac o čovjeku koji je u svojoj karijeri proputovao preko stotinu država i dotaknuo svaki kutak Zemlje, bio je ovogodišnji kandidat Oskara. Film pogledajte u Dokukinu KIC u subotu, 5. rujna u 21 sat.
Cijena ulaznice je 22kn.T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code