DOKUMENTARAC O PANORAMI U PANORAMI

DOKUMENTARAC O PANORAMI U PANORAMI

13. kolovoza, 2016.

 

Bivšem motelu Panorama na Preluku, predjelu na administrativnoj međi Rijeke i Opatije, na jednu večer bit će udahnut – filmski život. Na terasi motela s pogledom na čitavu Liburniju, u prostoru koji je u šezdesetima projektirao jugoslavenski arhitektonski superstar Ivan Vitić, 20. kolovoza u 21 sat održat će se svojevrsna site-specific projekcija dokumentarnog serijala Betonski spavači, točnije njegove druge epizode Kratki susreti uz Jadransku cestu koja je velikim dijelom posvećena upravo ex motelu Panorama. Projekcijom će biti najavljeno 14. izdanje festivala hrvatskog dokumentarnog filma – Liburnia Film Festivala – koji 22. kolovoza počinje na opatijskoj Ljetnoj pozornici.

Serijal Betonski spavači redatelja Saše Bana, nastao 2016. godine u Hulahopovoj produkciji za HRT, priču gradi oko brojne napuštene, devastirane i ruševne a svakako iznimno vrijedne turističke arhitekture 20. stoljeća. Svaka epizoda dramatična je priča o proturječjima jugoslavenskog socijalističkog društva prožetog utopijskom idejom da arhitektura može svijet učiniti boljim. Sudbina objekata poput Haludova kraj Malinske, djela arhitekta Borisa Magaša iz 1971, ili široj javnosti nepoznatog (futurističkog) lječilišta za djecu koje je pokraj Makarske po projektu Rikarda Marasovića izgradila JNA, upozoravajući je podsjetnik na važnost brige o javnom interesu, racionalnom raspolaganju resursima i uvažavanju kulturnih dosega bliske povijesti.

Epizoda koja će biti prikazana ususret LFF-u, Kratki susreti uz Jadransku cestu, bavi se motelima uz Jadransku magistralu koje je tijekom 1960-ih projektirao Ivan Vitić. Usputno „staje“ na još nekim zanimljivim arhitektonski postajama kao što je Ad Turres u Crikvenici, „hotel-muzej“ koji skriva čudesa poput murala Zlatka Price, Ede Murtića i Otona Glihe, a „turistički“ je vodič riječki arhitekt Maroje Mrduljaš, koji uz Nevenku Sablić i Sašu Bana potpisuje scenarij serije.

Motele Ivana Vitića, a među njima i Panoramu, struka smatra vrhunskim ostvarenjima visokomodernističke arhitekture. Građeni su 1965. godine za potrebe poljoprivredno-industrijskog kombinata „Sljeme“ koje je podizalo vlastiti lanac motela uz Jadransku magistralu. Motel Panorama bio je jedno od tih mjesta. Danas je u vlasništvu tvrtke „Mediteransko edukacijski komorski centar inovacija d.o.o.“, tzv. MEKCI (Hrvatska gospodarska komora) a u turističke svrhe ne koristi se od rata.

U subotu 20. kolovoza šira će javnost saznati kakva mu je budućnost. O tome će nakon projekcije Kratkih susreta uz Jadransku cestu govoriti suradnici projekta Mediteransko edukacijski komorski centar inovacija iz Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Rijeka, ustanove koja je omogućila da se epizoda ove izvrsne i vrijedne serije prikaže upravo u Panorami. Ulaz na projekciju je slobodan.

Betonski spavači, serijal:

Redatelj: Saša Ban

Scenaristi: Nevenka Sablić, Saša Ban, Maroje Mrduljaš

Snimatelj: Hrvoje Franjić

Montažer: Vanja Siruček

Producentice: Dana Budisavljević i Miljenka Čogelja

Produkcija: Hulahop za HRT

Urednik: Robert Tomić Zuber T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code