DODIK ĆE SE SASTATI S LAVROVOM, PA PUTINOM

DODIK ĆE SE SASTATI S LAVROVOM, PA PUTINOM

5. lipnja, 2022.

 

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će se u utorak, 7. lipnja  sastati s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovom u Beogradu, a nakon toga, deset dana kasnije održat će susret sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sankt Peterburgu.

Uoči susreta u Beogradu i Rusiji Lavrov je dao ekskluzivni intervju RTRS.

U intervjuu je spominja i Htrvate u Bosni i Hercegovini. Izjavio je da Zapad radi sve da bi u okviru tzv. reforme biračkog procesa natjerao Hrvate da prihvate da će ih, kao i prije, u zajedničkim institucijama BiH predstavljati Bošnjaci ili ljudi koji su potpuno politički suglasni sa Bošnjacima.

“Ne želim reći da Bošnjaci nisu u pravu u nečemu, ali dejtonska načela zahtijevaju suglasnost tri konstitutivna naroda. I, što se tiče samostalnosti BiH, obratite pažnju, Amerikanci imaju posebnog ambasadora koji je nadležan za provođenje biračkih reformi u BiH, i to u mnogome govori koliko su samostalne vlasti u Sarajevu’, rekao je.

Smatra da Christian Schmidt nema legitimitet visokog predstavnika jer nije izabran u skladu s procedurom.

‘Takav nelegitimni izbor Zapad je odobrio jer želi manipulirati Bosnom i Hercegovinom zbog svojih interesa i od BiH napraviti još jednu bazu za širenje NATO na Balkanu’, rekao je Lavrov.

IZVOR: www.avaz.ba T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code