DIPLOMATI POGLEDALI IZLOŽBU O SREBRENICI

DIPLOMATI POGLEDALI IZLOŽBU O SREBRENICI

18. srpnja, 2015.

Diplomati u Klovićevim dvorima
U povodu dvadesete obljetnice stradanja više od 8 tisuća srebreničkih muškaraca i dječaka Bošnjaka, Galerija Klovićevi dvori, SENSE – Centar za tranzicijsku pravdu Pula i Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću postavili su izložbu fotografija britanskog fotografa Tima Lovelessa.
U sklopu izložbe, koja je otvorena večer uoči tužne obljetnice, 10. srpnja 2015., predstavljen je i dio postava SENSE – Dokumentacijskog centra Srebrenica (Memorijalni centar Srebrenica Potočari). Izložba je dio ciklusa “Snapshot/Brzo okidanje” u Galeriji Klovićevi dvori i trajat će do 26. srpnja.
 U petak, 17. srpnja 2015., izložbu su posjetili predstavnici diplomatskog zbora u RH: veleposlanik Kraljevine Norveške Henrik Ofstad, veleposlanica Kraljevine Belgije Nancy Rossignol, veleposlanica Republike Francuske Michele Boccoz, zamjenica šefa misije Sjedinjenih Američkih Država Maggie Nardi, zamjenik šefa misije Češke republike Miroslav Kolatek i treći sekretar veleposlanstva Republike Srbije Dušan Vujović.
Uvažene goste kroz izložbu su provele v.d. ravnateljice Klovićevih dvora Jasmina Bavoljak i voditeljica Dokumente Vesna Teršelić.
Zločini koji su u srpnju 1995. godine počinjeni u Srebrenici bili su predmetom brojnih suđenja pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ). Izvješćujući iz dana u dan o tome što je rečeno i viđeno u sudnicama, novinska agencija SENSE je prikupila obimnu dokumentaciju; tisuće sati snimaka, svjedočenja preživjelih, očevidaca i počinitelja zločina, dokumentirane snimke iz srpnja 1995., fotografije mjesta zločina i zračne snimke, vojne dokumente zaplijenjene u stožerima jedinica koje su u srpnju 1995. sudjelovale u napadu na zaštićenu zonu. U želji da tu živu povijesnu građu vrati tamo kako pripada, SENSE je u suradnji s Memorijalnim centrom Srebrenica u Potočarima osnovala Dokumentacijski centar Srebrenica.T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code