ĐIĐI LEGENDA

ĐIĐI LEGENDA

26. veljače, 2018.

 

Prije 30 i više godina Nihad Kantardžić Điđi iz Gračanice s torbom i harmonikom na leđima sjeo u voz i otputovao u Zagreb da tamo svira i pjeva, ni slutio nije da će u hrvatskoj prijestonici nastaviti živjeti. 

Još je manje očekivao da će tri decenije poslije među tridesetak vrsnih pjevača osvojiti “BH. muzički Oskar za dijasporu”. Proslavio ga je sa svojima u Gračanici.

– Nije bilo nimalo lako snaći se u novoj sredini uz slavonske, zagorske, dalmatinske pjesme… Sa Bosancima, kojih je tada bio pun Zagreb, bilo je mnogo lakše. Otpjevam im sevdalinku “Bosno moja” i eto bakšiša. Neki od njih, kad prime plaću zarađenu na baušteli, dođu u kafanu i potroše je za noć pa se nemaju čime kući vratiti – sjeća se Nihad tih dobrih vremena.

Oženjen je Zagrepčankom i otac je troje djece. Kaže da je u tom gradu veliki šoumen te da je malo kafana u kojima nije svirao.

– Zabavljao sam Roberta Prosinečkog, Ivana Rakitića, Zdravka Mamića… Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je galantan, ali bakšiš daje ispod ruke, da se to ne slika, a Mamić je po tome na prvom mjestu. Pjevao sam u posebnim prilikama i s bh. zvijezdama Halidom Bešlićem, Goranom Bregovićem, družio se sa Stjepanom Mesićem, velkim prijateljem BiH. To su u kafani obični ljudi, veseljaci – ispričao nam je Kantardžić.

– Kad zapalim atmosferu, uvijek bude i bakšiša. Zarađivalo se nekad itekako dobro. Iako nije bilo mnogo bogataša, narod je bio veseliji, padalo je sa svih strana – prisjetio se Kantardžić.

IZVOR: www.avaz.ba T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code