NAJNOVIJE NA PORTALU

MAMUT U GAVELLI

MAMUT U GAVELLI

27. ožujka, 2015.

pozivnica_MAMUT-page-002

U Zagrebu će u subotu, 28. ožujka u 12:00 sati u GDK Gavella (Frankopanska 10) biti svečano otkriven novi spomenik MAMUTU kojemu je bedrena kost početkom 20.st. pronađena prilikom iskopa temelja ovog popularnog zagrebačkog kazališta. Original se čuva u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u Zagrebu.

Ovaj gorostas koji je dosezao visinu i do šest metara obitavao je i u našim područjima još prije dvadesetak tisuća godina. Na području Hrvatske poznato je barem trideset lokaliteta u kojima su pronađeni njegovi ostaci. Izumro je krajem zadnjeg ledenog doba prije petnaestak tisuća godina.

Spomenik MAMUTU prvi puta je postavljen na mjestu nalaza 1992. godine u okviru akcije Zagreb dok ga još ni bilo-prije 1094. koju su 1990. godine pokrenuli znanstvenik, arheolog i povjesničar, dr. sc. Zoran Gregl, arheolog i muzealac Nenad Jandrić i arhitekt i dizajner Željko Kovačić. Na žalost tijekom ovih dvadesetak godina spomenik je devastiran. Autori akcije su uz podršku Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport, Arheološkog muzeja u Zagrebu i ravnatelja GDK Gavella gospodina Borisa Svrtana spomenik obnovili i, sa zadovoljstvom ga predaju Zagrepčanima.

 

Inače, od 1990. do danas autori su na širem području grada Zagreba obilježili dvanaest arheoloških i paleontoloških lokaliteta na kojima su otkriveni materijalni ostaci naše davne, pa i pradavne baštine.

 

Za ovu akciju autori su nagrađeni prvom nagradom na 21. Zagrebačkom salonu arhitekture u sekciji Prijedlog.

IR T

3 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code