„DELO“ PRODANO ZA 7,3 MILIJUNA EURA

„DELO“ PRODANO ZA 7,3 MILIJUNA EURA

6. lipnja, 2015.

delo-arhiva-afpgetty-main

Najutjecajniji slovenski dnevnik “Delo” u srijedu je prodan poduzeću FMR koje se obvezalo za njih isplatiti 7,3 miliona eura, a novinari lista zatražili su da im predstavi svoje planove. Aranžman još mora odobriti slovensko ministarstvo kulture kao nadležni regulator za medija.

Novi će vlasnik novac isplatiti dosadašnjem vlasniku “Dela”, koncernu Pivovarna Laško (PL) koja je prodala dionice zbog visokih obveza prema bankama koje od njega traže da se zbog financijskog restrukturiranja bavi pivarstvom kao svojom osnovnom djelatnošću, a udjele u medijskoj industriji proda. PL je nedavno prodala i dionice u mariborskom dnevnom listu “Večer”.

“Delo” je slovenski list s najdužom tradicijom, a po mišljenju mnogih i najkvalitetniji i s najvećim utjecajem u javnosti, a obično se drži da odražava stavove bliske vladi.

U “Delu” koje ima oko 400 zaposlenika, od čega oko 150 novinara, boje se da bi novi vlasnik mogao promijeniti orijentaciju lista ili smanjiti broj zaposlenih.

Pivovarna Laško (PL) kupila je dionice “Dela” od trgovačkog lanca Mercator 2007. za 95 milijuna eura.

Slovenski politički analitičari i ljudi iz medija navode da je vlasništvo u slovenskim medijima često upitno i netransparentno i da se često događa da iza kupnje medijskih dionica stoje skriveni politički interesi.

Osnivač tvrtke FMR, ugledni i utjecajni slovenski privrednik Stojan Petrič, u srijedu je oštro zanijekao da iza njega stoje “stričevi iz pozadine”, što je uobičajeni eufemizam za staru gardu političke ljevice koju navodno predvodi bivši predsjednik Milan Kučan.

Petrič je isto tako u izjavi naveo da su sasvim neopravdane i sramotne špekulacije kako on preko FMR-a kontrolira više privatnih kompanija u poreznim oazama širom svijeta.

Petrič je niz godina vodio uspješnu tvrtku “Kolektor”, a nedavno se spominjao i kao kandidat za važne funkcije na državnoj razini, pa i kao potencijalni direktor tzv. “loše banke” koja vodi sanaciju i restrukturiranje slovenskog bankarskog sistema, do čega nije došlo jer su na glavna mjesta u “lošoj banci” u vrijeme bivše premijerke Alenke Bratušek postavljeni strani menadžeri s iskustvom u bankarskim poslovima.

IZVOR: www.vijesti.ba T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code