GODIŠNJE PROPADNE 1,3 MILIJARDE TONA HRANE

GODIŠNJE PROPADNE 1,3 MILIJARDE TONA HRANE

4. lipnja, 2013.

WED HR 2

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, na temelju koje je pokrenut Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP).

Ove je godine naglasak stavljen na otpad od hrane (Food Waste), a cilj je senzibilizirati javnost, dati smjernice i savjete kako smanjiti otpad od hrane. Naime, svake godine propadne 1.3 milijarde tona hrane što predstavlja trećinu svjetske proizvodnje hrane. Istovremeno jedna od sedam osoba u svijetu odlazi na počinak gladna, a više od 20 000 djece mlađe od 5 godina dnevno umire od gladi.

Svjetska proizvodnja hrane značajno opterećuje okoliš jer koristi 25% cjelokupne naseljive površine Zemlje i 70% ukupne potrošnje pitke vode te uzrokuje 30% emisija stakleničkih plinova i 80% ukupnoga krčenja šuma. Stoga je svjetska proizvodnja hrane jedan od najvećih uzročnika promjena u korištenju zemljišta i gubitka biološke raznolikosti.

Sprječavanje nastanka otpada od hrane započinje prilikom kupovine namirnica i nastavlja se u kućanstvu gdje se namirnice čuvaju i koriste. Iz toga se razloga u kampanji Ujedinjenih naroda građane poziva da razmisle prije nego nabavke hrane odnosno jela i tako pomognu očuvati okoliš (Think-Eat-Save).

Europa je sve svjesnija problema otpada od hrane pa su mnoge zemlje članice EU počele raditi na što boljem i kvalitetnijem prikupljanju podataka o ovoj vrsti otpada. Kako bi i Republika Hrvatska pružila pozitivan primjer, a time i pojačala kvalitetu podataka na tom području te si olakšala dio budućih izvještajnih obveza, Agencija za zaštitu okoliša se prijavila za Eurostatov projekt prikupljanja podataka o otpadu od hrane.

Agencija je također pripremila vodič za sprječavanje nastanka otpada za kućanstva koji osim što smanjuje opterećenja na okoliš i pozitivno utječe na očuvanje okoliša značajno štedi i kućni budžet (http://www.azo.hr/Letci).

U povodu Svjetskog dana zaštite okoliša Agencija za zaštitu okoliša već tradicionalno, devetu godinu za redom publicira knjižicu „Okoliš na dlanu“ kako bi javnosti na razumljiv način prikazala odabrane pokazatelje stanja okoliša. Ovogodišnje izdanje dostupno je na Internet stranicama Agencije (http://www.azo.hr/OkolisNaDlanuI13) te u Info centru Agencije na Trgu maršala Tita 8.

Kontakt za medije:

Branka Ilakovac, dipl. nov.

Rukovoditeljica Odjela za odnose s javnošću / Glasnogovornica

Agencija za zaštitu okoliša

Tel 01 4886 857

Mob 091 6106 400

Email: [email protected] T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code