DOMOBRANIMA U RIJECI GRADONAČELNIK OBERSNEL DODIJELIO 500 KUNA

DOMOBRANIMA U RIJECI GRADONAČELNIK OBERSNEL DODIJELIO 500 KUNA

5. prosinca, 2016.

 

 

Osim u najvećoj jadranskoj, slično postupa i SDP-ova gradonačelnica u najsjevernijoj kontinentalnoj luci i škveru Sisku, K. Ikić Baniček. Zasigurno zbog toga što su u Drugom svjetskom ratu domobrani, pripadnici regularne vojske i branitelji države NDH, ujedno i najmasovniji ratni stradalnici u vojničkim patriotskim redovima, bili sučeljeni partizanima.velezločinca JBT-a. Kako bivši partizani do danas klijentelistički materijalno i duhovno „sisaju“ državu osobitostima jugo-antifašizma ustobočena kontra izabranoj vlasti, SDP-ovi rigidni lenjinističko-marksistički sljednici kompartije

Napisao: Josip Frković

Što dalje od Hrvatskoj sudbonosne 1991. i 1995., sasvim je razvidno, sve je manje proračunskoga novca za udruge veterana „Hrvatski domobran“, koje njeguju gotovo stoljeće i pol duge vojničke viteške tradicije naših predaka i suvremenika. Naših pradjedova i djedova iz austrougarske vojske, domovinske vojske NDH i osloboditeljske oružane sile neovisne i demokratske naše države, Hrvatske vojske i njene sastavnice Domobranstva. S govornice skupštine zelinskoga Ogranka, potkraj studenoga, ustvrdio je to predsjednik zagrebačke središnjice HD-a, Nikola Matičić, navodeći kako je organizacija trenutno u poziciji preživljavanja. Sličnim konstatacijama podržali su ga i domaćini i brojni gosti, govoreći o općoj ignoranciji potreba, odnosno usmenih i pisanih zamolbi lokalnoj samoupravi za novčanu potporu. Premda je riječ o prigorskom gradu u bogatu kraju zagrebačkoga prstena, Svetom Ivanu Zelini, u kojem su imali osmoricu poginulih branitelja Domovinskoga rata, uspomena na njih i njihovu žrtvu nije na osobitoj cijeni. Istina, žitelji okolnih naselja – poput Siščana, Gospiana i Banovaca – nisu zapamtili zločine, svakovrsna druga stradanja i divljačka razaranja velikosrpskih armijsko-četničkih hordi u protuhrvatskoj osveti za dvaput srušene im kraljevsku i socijalističku jugosrpsku tvorevinu, blagajnu i proračunski novac, na žalost, drži aktualna vlast. U Svetom Ivanu Zelini u ovom mandatu to je HNS, stranka nasljednica Savkina nacionalnoga konfederacijskoga pokreta, Hrvatskoga proljeća.

Osipanje domobranske populacije

Klijentelistička i partijsko-prirepaška, sve do današnjega prvoga klijentelista Ivana Vrdoljaka na čelu stranke državne razine. Njena je donedavna čelnica i ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske, dokazana nehrvatica i orjunašica, Vesna Pusić, svoju domovinu u državnom parlamentu, pred cijelim demokratskim svijetom optuživala za „agresivni rat Hrvatske vojske protiv Bosne i Hercegovine…“ Ništa bolje ili još gore mislio je o našoj državi i njen intimni miljenik i prethodnik Radimir Čačić, kojega analitičari, ne bez razloga, označavaju prvim ratnim profiterom koji se iz muljajućeg gospodarstvenika nezasluženo prometnuo u agresivna i sveznajućeg političkoga moćnika malo ublažene kompartijske provenijencije. Nimalo zasluženo, također, kao stožerni šofer-hrvatski dragovoljac i braniteljski glumac u Varaždinu, domogao se i pričuvnoga vojnoga časničkog čina brigadira. Nije, nakon svega, teško zaključiti zašto haenesovce ne zanimaju previše dične nacionalne i vojne tradicije, pa i domoljublje kao takvo iza trijumfalne, najveće u povijesti Hrvata, vojne „olujne“ pobjede u Domovinskom ratu. Slijedom političkih turbulencija i sve većih društvenih podjela, na organizirano domoljublje u traženju istina o istinama u Drugom svjetskom i nedavnu Domovinskom ratu sve je više padala sjena političkoga zaborava i tanjih proračuna. Drugi puta u različitim režimima obnavljan „Hrvatski domobran“ (ukidan u obje juge – op.p.), imao je osam godina iza novoga početka u Republici Hrvatskoj, 53 ogranka s preko 26.000 članova.

Senzibilni partijski debeljko

Prvoratovskih domobranskih potomaka, sudionika gubitničkih drugoratovskih i osvetničkih partizanskih križnih putova i domobrana koji su hrabro obranili neovisnu Republiku Hrvatsku. Godine 1999., pak, diljem zemlje bilo je 39 ogranaka „Hrvatskoga domobrana“ s 18000 članova. Premda o stanju domobranstva u hrvatskoj i katoličkoj Rijeci, njegovim usponima i padovima udruge, nemamo potpunijih pokazatelja, simptomatično je i posve razumljivo što vladajuća, navodno socijaldemokratska vlast, za (pre)ostarjele ratne veterane, njihove i tradicije njihovih potomaka ne daje ni pišljiva boba. Čuli smo o tome i na izvještajnoj skupštini HD-a, održanoj u velikoj Dvorani Svetoga Ivana Pavla Drugoga i svetištu Majke Božje Trsatske.

U tri prethodne godine nismo iz gradske blagajne dobili ni lipe, a za organizaciju ovoga skupa Vojko Obrsnel se udostojio potpisati potporu od 500,00 (pet stotina kuna)?! – kazao je Nikola Matičić. Održavanje skupa, ipak, poduprli su mnogi riječki obrtnici i poduzetnici i dobili javnu zahvalu skupštinara. Osim u najvećoj jadranskoj, slično postupa i SDP-ova gradonačelnica u najsjevernijoj kontinentalnoj luci i škveru Sisku, K. Ikić Baniček. Zasigurno zbog toga što su u Drugom svjetskom ratu domobrani, pripadnici regularne vojske i branitelji države NDH, ujedno i najmasovniji ratni stradalnici u vojničkim patriotskim redovima, bili sučeljeni partizanima.velezločinca JBT-a. Kako bivši partizani do danas klijentelistički materijalno i duhovno „sisaju“ državu osobitostima jugo-antifašizma ustobočena kontra izabranoj vlasti, SDP-ovi rigidni lenjinističko-marksistički sljednici kompartije, nisu i ne mogu biti skloni simbolima daleke i bliske prošlosti hrvatske nacije. Premda svemoćni branitelj afere „tržnica“, ljubavnika Danijele Trbović, prosrpskoga kazališnoga maga i umišljena suparnika vlasti Olivera Frljića, te drugih društvenih prekršaja i nepodopština, SDP-ov apsolutist i autonomaš „crvene“ Rijeke uživa u svojim postupcima, vrijedno je Vojislava Vojka Obrsnela podsjetiti da će se i njegova privlačna fotelja u palači na Korzu jednoga dana ipak izmaknuti. T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Ujo
  #1 Ujo 6 prosinca, 2016, 04:52

  Komunistički guzonja i prdonja s čudnim prezimenom pokazuje pravo lice djece i unuka partizana i komunista.Taj nabiguzičina smaže 500 kuna za svaki dan. Trebali bi domobrani vratit mu taj novac, tih bijedni 500 kuna, pa nek se krmčina naždere i naloče.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. ante
  #2 ante 5 prosinca, 2016, 19:28

  a koliko je dao rade?

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code