NAGRADE JAVNE, A POREZNI DUGOVI U AMERICI TAJNI

NAGRADE JAVNE, A POREZNI DUGOVI U AMERICI TAJNI

11. kolovoza, 2021.

 

Ne samo da su imali hipotekarne zadužnice, oni su ostali dužni goleme iznose za porez. Iznosi koji su navedeni u poreznim papirima kreću se od iznosa 2.335,27 dolara, preko iznosa od 178.898,68 dolara pa sve do zadužnice od 511.710, 20 dolara. Zadnji, najveći iznos upisan je s datumom od 31. prosinca 2010. Iznos od preko 178 tisuća dolara upisan je kao porezno zaduženje 2015.  zasebno i na Radino i na Lenkino ime, a najmanji iznos od 2,3 tisuće dolara upisan je 2014. godine, ali u svezi transakcije iz 2010.

 

Priredio: Franjo Dobrović

Jedan od najpopularnijih glumaca bivše Jugoslavije Rade Šerbedžija, sa drugom suprugom Lenkom te njihove tri kćeri živio je u Los Angelesu gdje su čak bili i kupili kuću za malo više od milijun dolara. Ta kuća prizemnica koja je bila u španjolskom kolonijalnom stilu nalazila se u Glendon aveniji. Šerbedžije su je kupili u srpnju 2004. godine od Abigail R Kauna i Shrikanth S Narayanana a prodali Naomi Yoelin u rujnu 2010. godine. Kuću su naravno kupili na kredit i prodali prije povratka u Hrvatsku. Mediji u regiji hvalili su na sva zvona uspjehe bračnog para u Kaliforniji a posebno su glorificirani uspjesi na velikom platnu Rade Šerbedžije. Iz tekstova bi se dalo zaključiti kako par u američkoj tvornici snova pliva u milijunima,-piše portal Imperijal.net

No, puna istina miljama je udaljena od toga. Lenka i Rade muku su mučili s američkim kreditima. Američki san za većinu useljenika prava je noćna mora jer se mora puno raditi a sve što se posjeduje skopčano je s kreditnim obvezama, kamatama i porezima. Takve su nevolje sustigle i njih samo o tome nisu govorili. Portal Imeperijal.net došao je ekskluzivno u posjed dokumenata koji raskrinkavaju financijsku zbilju bračnog para, Lenke Udovički i Rade Šerbedžije. Iza njih su u Los Angelesu ostala porezna dugovanja koja su još uvijek aktualna. Tako smo u službenim registrima vidjeli kako su se Rade i Lenka zbog nekretnina zaduživali kod više američkih banaka: Washington Mutual Bank, JP Morgan Chase Bank, National City Bank.

No, ne samo da su imali hipotekarne zadužnice, oni su ostali dužni goleme iznose za porez. Iznosi koji su navedeni u poreznim papirima kreću se od iznosa 2.335,27 dolara, preko iznosa od 178.898,68 dolara pa sve do zadužnice od 511.710, 20 dolara. Zadnji, najveći iznos upisan je s datumom od 31. prosinca 2010. Iznos od preko 178 tisuća dolara upisan je kao porezno zaduženje 2015.  zasebno i na Radino i na Lenkino ime, a najmanji iznos od 2,3 tisuće dolara upisan je 2014. godine, ali u svezi transakcije iz 2010. Rade je u intervjuu opisao kako su se iz Los Angelesa u Rijeku preselili 2011. godine. Dakle, nakon što su se vratili u Hrvatsku američki su poreznici uočili neplaćeni porez te je ta dokumentacija završila u Poreznom uredu Los Angelesa.

U Americi se na neplaćeni porez obračunavaju kamate pa je izgledno kako će ti iznosi samo rasti. Porezni prijestupnici su na lošem glasu tako da su njihova imena ušla u tzv. crni registra gdje se upisuju porezni dužnici, utajivači, financijski prevaranti, osobe koje su bankrotirale i sl. Sagledamo li navedeno, jasno je kako su  Šerbedžije u Hrvatsku nisu vratili na krilima nostalgije već je rezultat očito puno banalniji. U Americi ne možete uknjižiti tako lako nekretnine bez hipoteke, na nekretnine se još uvijek ne plaća porez a u SAD-u nitko im nije ni ponudio američku inačicu Brijuna da takvu lokaciju privatiziraju kao što su to uspjeli u Hrvatskoj s Teatrom Ulysses. Amerika, kao svaka uređena zemlja, oštro sankcionira izbjegavanje plaćanja poreza, poglavito kada se radi o golemim iznosima puno većim od pola milijuna dolara, pa je veliko pitanje hoće li se Rade Šerbedžija i Lenka Udovički uopće više usuditi otići u Ameriku. Naime, i Lenka Udovički i Rade Šerbedžija imaju otvoren predmet na Središnjem okrugu Kalifornija Okružnog suda SAD-a (Central District of California | United States District Court).

Pjena od sapunice
Dok se uz ime Zdravka Mamića redovito navodi bjegunac od hrvatskog pravosuđa uz ime Radeta Šerbedžije ne navodi se bjegunac od plaćanja poreza u Americi.

Prošle godine i portal Tjedno je objavio tekst na ovu temu iz pera Mladena Pavkovića. Podsjećamo:

„Šerbedžijina slava u Americi nije bila ništa drugo nego – pjena od sapunice.

Nakon povratka iz Amerike mnogi su ga dočekali kao zvijezdu, a posebno Zlatko Vitez, koji u njemu još i danas vidi svog idola.“

„U Rijeci se Šerbedžija odmah po povratku uselio u četverosobni stan. Izmislio je i neku „akademiju“, a što je najvažnije dobio je na dar i „pola Brijuna“.

Kad se stvarala hrvatska država pobjegao je glavom bez obzira. Neki ga zbog toga nazivaju i ratnim dezerterom.

Tijekom zadnjih godina zbog svog velikog umjetničkog „uspjeha“ dobio je i više značajnih nagrada i priznanja, među ostalim i Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo, a ove godine na Pulskom filmskom festivalu i u Puli zajedno s sinom odnio je i neke prve, prestižne nagrade.

Hrvatski branitelji i stradalnici neprestano ga prozivaju i pitaju: gdje je bio 1991.?

Šerbedžija je primjer kako se od „ništa“ može napraviti „ništa“, odnosno kako su za uspjeh ipak najvažniji – dobri prijatelji i poznanici!“

Domovinski rat

Da je ovaj daroviti glumac u Americi imao samo deset posto uspjeha kako je pričao, on se nikada ne bi vratio u „svoju“ Hrvatsku, ali kad je gotovo sve izgubio odmah je „skočio s konja na magarca“. Istina, u Hrvatskoj mu ništa ne nedostaje, a neke velike uloge u američkim i inim filmovima – može samo sanjati.

Jednog dana možda ćemo i saznati-kako je i zašto dobio na raspolaganje dio otoka Brijuni, iako je hrvatski Domovinski rat gledao samo i isključivo putem malih ekrana.

Žalosno je i jadno što se u Hrvatskoj i takvi (od takvih) nagrađuju!“ T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code