DANIJEL BOROVIĆ PROGLAŠEN JUNAKOM DOMOVINSKOG RATA

DANIJEL BOROVIĆ PROGLAŠEN JUNAKOM DOMOVINSKOG RATA

25. svibnja, 2022.

Knjiga govori o pothvatu pilota HRZ-a Danijela Borovića koji je 4. veljače 1992. godine iz zrakoplovne baza JNA Željava borbenim avionom MiG-21 sletio u 92. zb Pula | Foto: MORH / J. Kopi

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) u suradnji s drugim Udrugama proizašlim iz Domovinskoga rata proglasila je Danijela Borovića, hrvatskog vojnog pilota, koji je prvi zrakoplovom u vrijeme hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata sletio na hrvatsko tlo- Junakom  Domovinskog rata! Naime, kao što je poznato riječ je o iznimnom pothvatu danas umirovljenog pukovnika Hrvatske vojske, koji je tada kao pilot, kapetan 1. klase, 4. veljače 1992., preletio avionom lovcem tipa MIG 21 s aerodroma Bihać u Pulu i stavio se na raspolaganje Hrvatskoj vojsci.

Istina, prije njega to je učinio Rudolf Perešin (avionom JNA sletio u Austriju), a nakon njega još dvojica pilota Ivan Selak i Ivica Ivandić.

Koliko je značajan ovaj Borovićev pothvat najbolje govori činjenica da je tim preletom Hrvatska dobila prvi nadzvučni borbeni zrakoplov i da je to bio početak Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Ovaj Junak Domovinskoga rata sudjelovao je u svim akcijama oslobođenja okupiranog područja Republike Hrvatske, a utemeljitelj hrvatske države, prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman  odlikovao ga je Redom Nikole Šubića Zrinskog za ratno herojstvo.

Borović je u suradnji sa svojom suprugom Snježanom objavio i knjigu – „Prelet za Hrvatsku“, te je i na taj način ostalo zabilježeno trajno svjedočanstvo na jedan herojski čin – da se ne zaboravi.

Priznanje će ovom skromnom i samozatajnom ratnom junaku biti svečano uručeno u Varaždinu, u kojem su prošle godine hrvatski branitelji  na isti način rekli jedno veliko „hvala“ i pripadnicima 7. gardijske brigade – Puma.

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
 1. FRANO MARXISTA
  #1 FRANO MARXISTA 29 svibnja, 2022, 23:47

  ŠTA JE TO DOMOVINSKI RAT? TKO GA JE TAKO NAZAVAO? I DA LI JE ON BIO DOMOVINSKI???

  NE MOGU SE ZAMISLITI DA JE SKUP U ZADRU, NA GODIŠNJICU BITKE ZA MASLENICU , BIO KVALIFICIRAN DA POVIJESNO ODREĐUJE KARAKTER RATA I SUŠTINU ,ONU POVIJESNO POLITIČKU. I GLE NAMJERE ,DA SE SA TOGA I TAKVIH SLIČNIH SKUPOVA ŠALJU DIREKTIVE DA SE DUH FALETANJA TE NEKVALIFICIRANE SKUPINE, ILI TAKVIH SKUPOVA, PRETVORI U SLUŽBENU POVIJEST HRVATSKE KOJU TREBAJU NAŠA DJECA ČUTI I PRIMITI KAO DIO SVOJE PROŠLOSTI, ODNOSNO , PROŠLOSTI NJIHOVIH OTACA .U PRVOM REDU TAJ RAT JOŠ NIJE DOBIO ONU PRAVU KVALIFIKACIJU KOJU MOGU DATI POVIJESNIČARI KOJI SU SVOJIM AFIRMIRANIM SRTRUČNIM ISKUSTVIMA ZASLUŽILI DA IH JAVNO MIJENJE PRIHVATI IMAJUĆI NA UMU NJIHOVU NAUČNU REPUTACIJU U TOM PODRUČJU DRUŠTVENIH ZNANAOSTI.
  OSIM TOGA DANAS JE DRUŠTVENA I INDIVIDUALNA SVIJEST GRAĐANA ,LJUDI UOPĆE ,NA TAKVOM STUPNJU SPOZANAJE, JER JE TEHNIKA I TEHNOLOGIJA PRENOŠENJA SVIH VRSTA DOGAĐANJA U SVIJETU , PA I KOD NAS , RASPROSTRTA I SVAKOM DOSTUPNA I SLEDSTVENO TOME JE NEPRIHVATLJIVO DA SE JEDNA FALANGISTIČKA ,KATOLIČKA, MANJINA MOŽE NAMETNUTI SVOJOM KRIŽARSKOM REVOLUCIJOM, ZA NASILNO MIJENJANJE DRUŠTVENIHN ODNOSA SA STUPNJA VIŠIH DRUŠTVENIH VRIJEDNOSTI,PRAVEDNIJIH DRUŠTVENIH ODNOSA,SAMOUPRAVNIH, NA DEKADENTNO- KLERIKALNO-ŠOVINISTIČKI NIVO, KLASNO KAPITALISTIČKI, I DA SE MI KAO VEĆINA ILI MI KOJI SMO MOGLI BITI O SVEMU SVJEDOCI, SUGLASIMO BAULJANJEM NEUKIH I IDNDOKTRINIRANIH KATOLIKA I NJIHOVO VIĐENJE TOGA RATA .
  PA SE TREBA ZAPITATI TKO TO U MOJE IME I IME NAJVEĆEG DIJELA OVE HRVATSKE ,MOŽE ODLUČIVATI KAKVU ĆEMO POVIJST I KAKO PISATI . VALJDA SMO ,KAO NAROD ,KAO DRŽAVA, VEĆ IZGRADILI SVIJETS O TOME KAKO SE PIŠE POVIJEST I ŠTA JE TO ONA ZA NAS GRAĐANE. MI ZA TO IMAMO RELEVANTNE INSTITUCIJE KOJE SE BAVE TOM VRSTOMM ZNANOSTI A POZNATI SU NE SAMO U NAŠIM DRŽAVNIM OKVIRIMA NEGO I NA MEĐUNARODNIM FORUMIMA KOJI SE BAVE POVJESNOM ZNANOŠĆU.
  ZAR NIJE SPRADAČINA KOJA SE MOŽE PROČITATI DA SU NA TOM SKUPU POVJEST TUMAČILI DILBER I GALERIJA ,A NAVODNO JE TREBAO DOĆI GOTOVINA I MARKAČ. TREBA LI SU POZVATI VELIKOG STRUČNJAKA ZA NACIŠOVINISTIČKE DAVORIJE KOJI BI MOŽDA DOPRINIO DA SE UVAŽI FALETANJE TALIBANSKIH TRUBADURA. JER JE JOVIĆ NA TOM STUPNJU NACIŠOVINSTIČKE SVIJESTI ČIJI JE RAZUM SPREMAN, ,ONAKO KATOLIČKI ,GAZITI KORIJENE LJUDSKE HUMANOSTI. TO JE SVOJSTVENO SAMO KATOLIČKIM TALIBANUIMA . TAJ JOVIĆ ,UZ SVA CIVILIZACIJSKA DOGAĐANJA KOJA DRUŠTVENU I INDIVIDUALNI SVIJEST MIJENJA SVAKOG DANA, ZABARIKADIRAO SE U SVOJ DINARSKO –KATOLIČKI OKLOP KOJI STALNO ISIJAVA KRIŽARSKE PREDRASUDE KOJIM ON UVESELJAVA DINASKO-KATOLIČKU BRATIJU .NITKO OD NABROJENIH NISU KVALIFICIRANI NI DA AUTENTIČNO ISPRIČAJU NEKI SEGMENT RATNIH DOGAĐANJA KOJI BI BIO PRIHVATLJIV DA POSTANE PREPORUKA NASTAVNICIMA POVJESTI U NAŠIM ŠKOLAMA. NASTAVNICI MORAJU DOBITI PISANU ,PROVJERENU ,VERIFICIRANU POVIJSNU ZBILJU OD ZA TO ODREĐENE SLUŽBENE INSTITUCUIJE KOJA SE BAVI TOM VRSTOM ZNANOŠĆU, KAKO BI JU ONI MERITORNO MOGLI PRENOSITI ,NARAVNO, SVOJIM PEDAGOŠKIM UMJEĆEM NA UČENIKE.
  PA TKO TO PIŠE POVJEST NA SKUPOVIMA UČESNIKA FALANGISTIČKE REVOLUCIJE , ODREĐUJUĆI PROSVJETNIM DJELATNICFIMA KAKO JU I NA KOJI NAČIN TREBAJU PREZENTIRARTI UČENICIMA ,BUDUĆIM EVROPSKIM GRAĐANIMA, KOJI SE KORISTE PLANETARNOM TEHNOLOGIJOM A KOJA KAPILARNO ŠIRI SPOZNAJNA DUSTIGNUĆA U SVE PORE DRUŠTVENOG ŽIVOTA.
  ZATO PORUČUJEM SVIM GRAĐANIMA HRVATSKE KOJI MISLE SLIČNO ILI ISTO DA SE SUPROSTAVE TAKVOM JEDNOM TALIBANJANJENJU NAŠE STVARNOSTI. A PROSVJETNIM DJELATNICIMA UPOZORENJE DA NE DOZVOLE DA IH SE NA OVAKVIM SKUPOVIMA POUČAVA ODNOSNO PONIŽAVA. I NA KRAJU MOJ PROTEST SADAŠNJOJ SLUŽBENOJ VALADAJUĆOJ GARNITURI DRŽAVE HRVATSKE ,DA SE ZABRANE OVAKVI SKUPOVI KOJI IMAJU TENDENCIJU DA TUMAČE SVOJE RATNE DOŽIVLJAJE KAO SLUBENU HRVATSKU POVIJEST .

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code