NAJNOVIJE NA PORTALU

DAN NAJSTARIJEG HRVATSKOG SVEUČILIŠTA

DAN NAJSTARIJEG HRVATSKOG SVEUČILIŠTA

30. ožujka, 2015.

REKTOR I DORIS PACK

Sveučilište u Zadru osnovano je 1396.

Napisao: Ivan Raos

Sveučilište u Zadru najstarije je hrvatsko sveučilište osnovano davne 1396. godine. Ovogodišnje obilježavanje Dana Sveučilišta započelo je u 9 sati misom u Sv. Dimitriju koju je predvodio nadbiskup zadarski mons. dr.sc. Želimir Puljić, a nastavilo se u 11 sati u Svečanoj dvorani Sveučilišta.
Gradonačelnik grada Zadra Božidar Kalmeta kazao je da zadarsko sveučilište daje intelektnu snagu i znanje bez kojih je nije moguće zamisliti život grada, a ima nešto što druga sveučilišta nemaju, a to je tradicija.

Župan Stipe Zrilić podsjetio je kako je Dan Sveučilišta prigoda u kojoj se ističu najbolji, a na poseban je način želio čestitati studentima, kojima je poželio da i dalje nastave učiti i raditi u svojoj domovini.

Predsjednik Rektorskoga zbora Republike Hrvatske i rektor Sveučilišta u Rijeci, profesor doktor Pero Lučin uz čestitke povodom Dana Sveučilišta kazao je da je Sveučilište u Zadru centar znanja koji je ključan za zajednicu.

Mnogi koji nisu bili u mogućnosti nazočiti svečanosti uputili su čestitke, a među njima i  predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, koja je pozdravila članove Sveučilišta sa željom da i dalje uspješno pridonose razvoju i napretku hrvatske akademske zajednice.

Odlikovanje predsjednika Austrije

Prigodom Dana Sveučilišta u Zadru rektoru prof. dr. sc. Anti Uglešiću dodijeljeno je Veliko zlatno odličje za zasluge za Republiku Austriju. Odličje je rektoru dodijelio predsjednik Republike Austrije dr. Heinz Fischer, a na svečanoj sjednici uručila mu ga je veleposlanica Austrije NJ.E. Andrea Ikić-Bӧhm.

Austrijska veleposlanica kazala je kako se ovo odličje  dodjeljuje iz opravdanih razloga jer rektor unatrag više godina iskazuje zanimanje za suradnju s Austrijom, a kao rezultat toga na njegovu je inicijativu otvorena Austrijska knjižnica Dr. Alois MockDodijeljeno austrijsko odličje rektoru Uglešiću je dodatni poticaj da se osobno nastavi još jače zauzimati za što bolje veze s Republikom Austrijom, osobito na područjima njegova  djelovanja u znanosti, visokom školstvu (izobrazbi) i kulturi. 

Ne skrivajući oduševljenje, rektor prof. dr. sc. Ante Uglešić istaknuo je da je ovaj čin doživio kao veliko priznanje njemu osobno, ali ujedno i kao veliku čast za njegovo sveučilište, njegov grad i njegovu domovinu: «Posebno  mi  je  zadovoljstvo  najdublje  zahvaliti gosp. Saveznom predsjedniku dr. Heinzu Fischeru na ukazanoj časti dodjelom ovog velikog odličja. Taj sam čin doživio kao veliko priznanje meni osobno, ali ujedno i velikom čašću za moje Sveučilište, moj grad i moju Domovinu. Vaša ekselencijo, g-đo Andrea Ikić Böhm, neizmjerno sam zahvalan i Vama osobno. Rezultati  koji  stoje  iza  ovog  značajnog  priznanja  bez Vaše inicijative i truda ne bi bili ozbiljeni. Želim Vam ujedno zahvaliti što ste mi dodijeljeno  odličje  Vi  osobno  uručili,  te  ste  podržali  moju  želju  da  se službeno uručenje obavi u mojemu Zadru.Veze austrijskog i hrvatskog naroda su duge i neraskidive. Stoljećima smo dijelili zajedničku prošlost. Duh austrijske kulture i uljuđenosti i danas je živ i vidljiv u kulturi hrvatskoga naroda. Zato je osobito bitno da mi javni djelatnici gradimo mostove suradnje između naših naroda. Niz je način kako se zajedničke veze mogu svakodnevno unapređivati. Priznanje koje mi je danas uručeno dodatni je podstrek da se osobno nastavim zauzimati za što jače i dublje veze s Republikom Austrijom, osobito na područjima moga rada i djelovanja – u znanosti, visokom obrazovanju i kulturi. Vaša ekselencijo, na koncu želim zahvaliti na svim čestitkama koje su mi upućene s austrijske strane, osobito vicekancelara i saveznog ministra za znanost, istraživanje i gospodarstvo dr. Reinholda Mitterlehnera. Nastavimo biti graditelji prijateljstva naših država i naroda!»

Rektorove nagrade

Rektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Ante Uglešić istaknuo je da je u prigodama kao što je ova običaj ukazati na najznačajnija postignuća u protekloj godini. Dosljedna razvojna politika najvažnije je obilježje Sveučilišta u Zadru i usprkos dubokoj gospodarskoj krizi Sveučilište gaji identitet razvoja. Sveučilište je organiziralo više međunarodnih znanstvenih skupova; objavljene su brojne znanstvene monografije, sveučilišni udžbenici i zbornici radova; tiskano je jedanaest znanstvenih časopisa. Međunarodna vidljivost i prepoznatljivost Sveučilišta sve je veća, o čemu svjedoči rast broja radova objavljenih u časopisima indeksiranim u vodećim svjetskim referentnim bazama i priznanja koja u inozemstvu dobivaju pojedini znanstvenici Sveučilišta.

Rektor je Uglešić ovim riječima završio svoj prigodni govor.”Danas, drage kolege, gosti, prijatelji i studenti, ostajemo u svojim izvorima osnivanja – istinoljubivosti, vrjednosti koja određuje znanstvenu praksu; suradnji – internoj, lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj, jer nas ona čini jakima; odgovornosti – jer nas ona čini postojanima. Stojimo i gradimo na najvažnijem temelju – akademskoj slobodi.”

Na svečanoj sjednici uručene su godišnje rektorove nagrade zaslužnim pojedincima i ustanovama za poseban doprinos suradnji sa Sveučilištem u Zadru. Nagradu su dobili prof. dr. sc Valentin Pryanichnikov, prof. dr. Borna Fὕrst Bjeliš i gradonačelnik grada Benkovca Branko Kutija.

Nagradu za iznimna studentska športska dostignuća dobile su ženski i muški sastav Studentskoga športskog košarkaškog kluba Sveučilišta u Zadru.

Godišnja rektorova nagrada najuspješnijim studentima dodijeljena je Katarini Batur, Martini Brzici, Marinu Dujmoviću, Ireni Jurković i Marku Stijiću.

Godišnja rektorova nagrada zaslužnim djelatnicima uručena je prof. Stipi Živaljiću, doc. dr. sc. Tomislavu Frleti, prof. dr. sc. Pavlu Mikiću i  prof. dr. sc. Nikici Uglešiću.

U glazbenome dijelu nastupali su sveučilišni a cappella sastav AKA Crescendo, mezosopranistica Ivanica Vunić i pijanistica Blanka Aždajić Medić.

Sve u svemu 13. obljetnica obnovljenog djelovanja Sveučilišta u Zadru obilježena je zaista dojmljivo  (prigodno i svečano), baš kako i priliči najstarijem hrvatskom sveučilištu. Uobičajio se da Dan sveučilišta bude uvelike posebna svečanost, koja postaje dobra sveučilišna tradicija bitna za identitet, kako Sveučilišta i Grada Zadra, tako Županije i Hrvatske.

Glazbenim programom je upotpunjena svečanost Sveučilišta koja je nastavljena večernjim koncertom u gradskoj crkvi sv.  Dimitrija. Na  koncertu su uz  glazbene domaćine, sveučilišni a cappella sastav AKA Crescendo, nastupila i tri velika zadarska zbora: Mješoviti  pjevački  zbor  Condura  Croatica uz  dirigenta  Ivu  Nižića, Hrvatsko  pjevačko glazbeno  društvo Zoranić i dirigent Jurica  Šoša i Katedralni zbor  sv. Stošije  pod dirigentskom palicom Žana Morovića.

3 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code