DA SE NISU UHVATILI POZDRAVA ZA DOM SPREMNI NAŠLI BI NEŠTO DRUGO

DA SE NISU UHVATILI POZDRAVA ZA DOM SPREMNI NAŠLI BI NEŠTO DRUGO

7. svibnja, 2020.

 

Branitelji su očito postali „teret“ ovog društva. Branili su i stvorili državu, a onda je „bez ispaljenog metka“ prepustili ljudima koji su rat proveli u podrumu ili pak negdje u inozemstvu. Istina, to se ne može i ne smije generalizirati, ali tako je bilo

Škabrnja se odužila HOS-ovcima i na taj način što jedna ulica u našem mjestu nose ime po IX. bojnoj HOS-a. Na otvaranje je došao i general Ante Gotovina,. Što Milanović ne pita njega što su to bili HOS-ovci

Razgovarao: Mladen Pavković

Marko Miljanić je legendarni zapovjednik obrane Škabrnje u hrvatskom obrambenom Domovinskom ratu. Došao je u ovo selo na dva ili tri dana, a ostao puna tri mjeseca. Srpske snage s crvenom zvijezdom petokrakom pod vodstvom ratnog zločinca Ratka Mladića slomile su 18. studenoga 1991. otpor u selu koje ni po čemu nije predstavljalo bitnu stratešku točku ili cilj. Četnici su masakrirali djecu, žene, starce, srušili, opljačkali, zapalili sve što se dalo. Čak i crkvu. Više od pola Markove obitelji također je nastradalo od kame ili metka. Bili su krivi štosu bili Hrvati (stanovništvo su činili stopostotno etnički Hrvati, koji su još ranije proglašavani „kleronacionalistima“).

Ovog Junaka Domovinskog rata baš i nema mnogo u medijima, jer kad god može podsjeća da još nitko osim jedne „bolničarke“ nije kažnjen za jedan od najtežih ratnih zločina. Pozivan je i na Haški sud kao svjedok tužiteljstva u procesima protiv Miloševića, Babića, Martića, Stanišića, Simatovića…Čudom se čudi da u Hrvatskoj takva i slična svjedočenja ne izazivaju veliko zanimanje.

– Kad su nas napadali na njihovim je oklopnjacima pisalo „Za Tuđmanove štakore“, a i „Pozdrav od JNA“ – kaže te podsjeća da je Škabrnju branilo tek oko 250 ljudi, gotovo nikako naoružani. No, u jednom danu četnici su pobili cijelo selo. General Mladić za to također nije odgovarao. Govorim da manje-više znam sve koji su činili zvjerstva u Škabrnji, čak i njihove adrese, ali ni to naše pravosuđe ne zanima… Dosad su nažalost „pronašli“ samo one koji ne znaju ni auto pokrenuti…

Nego, gospodine Miljaniću, kako vi proživljavate ovu „dramu“ oko izjava trenutnog predsjednika države o tome da treba „maknuti i baciti“ HOS-ovu ploču i da ne želi sudjelovati u manifestacijama gdje se pojavljuje grb HOS-a u kojem je „uklesan“ pozdrav „Za dom spremni“?

Ogorčen sam, najkraće rečeno. Sve me to vraća u prošlost, u krvavi rat u kojem Zoran Milanović nije sudjelovao. Odmah se sjetim svih onih koji su pobjegli ili su kao on mogli a nisu željeli braniti Domovinu. Za mene je izjava da ploču treba „maknuti i baciti“ krajnje primitivna, necivilizirana. Kako to da ni jedan hrvatski političar nikad nije rekao da treba maknuti i baciti neku četničku ploču kojih itekako ima u Vukovarsko-srijemskoj županiji, ali i drugdje? Možete li zamisliti da je neki premjer u Izraelu, Francuskoj ili Americi rekao da treba maknuti i baciti nešto što ih podsjeća na rat u kojem su sudjelovali? Ne, to se nigdje ne događa, osim u Hrvatskoj. Pa, u Srbiji dižu spomenike i ulicama daju imena ratnim zločincima. Jeste li čuli da je bila neka „galama“ u hrvatskoj u svezi toga? A Beograđani su bacali cvijeće na tenkove kad su odlazili put Vukovara, Škabrnje… Sve se više pitam-zar je stvarno došlo vrijeme da se hrvatski branitelji i stradalnici stave pod tepih? Hoćemo li to dopustiti. Zar nas nisu dovoljno gazili. Svaka čast onima koji su se bunili protiv Milanovićeve izjave, poput generala Medveda ili Krstičevića. Srbi hvale predsjednika države. Mene bi bilo sramota da me četnici uzvisuju.

Borba za Hrvatsku

A, kako vi pamtite dečke iz HOS-a?

Riječ je prije svega o hrabrim ratnicima. Neustrašivim. Zna li gospodin Milanović da su ti dečki sa svojim ratnim zapovjednikom Markom Skejom i u odorama na kojima je bio znak HOS-a s pozdravom „Za dom spremni“ branili i Škabrnju? Što im onda nije došao i rekao neka idu kući, neka se „ne bore“ za NDH? Svi smo se borili za hrvatsku državu. Nitko ili malo tko od onih koji su u Domovinskom ratu pozdravljali sa „Za dom spremni“ nije bio ni rođen u vrijeme NDH.

Pa, zašto su onda toliko navalili na taj pozdrav, a ne i na „Smrt fašizmu-sloboda narodu“. Naime, pod ovim partizanskim pozdravom napravljeni su brojni zločini i to nakon završetka Drugog svjetskog rata… Sjetimo se samo Jazovke, Križnih puteva, Maceljske šume, Golog otoka, Stare Gradiške, Hude Jame…

Ma, gledajte. Nešto su morali naći. Da se nisu uhvatili ovog pozdrava našli bi nešto drugo. Branitelji su očito postali „teret“ ovog društva. Branili su i stvorili državu, a onda je „bez ispaljenog metka“ prepustili ljudima koji su rat proveli u podrumu ili pak negdje u inozemstvu. Istina, to se ne može i ne smije generalizirati, ali tako je bilo. Kad netko popljuje neku svetinju iz Domovinskog rata istog trenutka bi trebali protestirati svi istinski branitelji i stradalnici.

Strašno je gospodine Miljaniću što je njima (pojedinim političarima i politikantima, dezerterima i izdajicama) „prihvatljivija“ petokraka na kapi Ratka Mladića ili Veselina Šljivančanina od vojničkog pozdrava HOS-a na njihovu grbu…

– Ovome što ste rekli, gospodine Pavkoviću, nemam ništa dodati. Škabrnja se odužila HOS-ovcima i na taj način što jedna ulica u našem mjestu nose ime po IX. bojnoj HOS-a. Na otvaranje je došao i general Ante Gotovina,. Što Milanović ne pita njega što su to bili HOS-ovci? Možda je on tražio nešto o HOS-u u školskim udžbenicima? Djeca u školi ne uče da je IX. bojna HOS-a „Rafael Vitez Boban“ sudjelovala u brojnim akcijama Hrvatske vojske u kojima je oslobađano okupirano hrvatsko područje, među njima i „Zima 94“ i „Ljeto 95“. Kraj rata bojna je dočekala na Južnom bojištu. Tada nismo čuli da nekome smeta grb HOS-a. Jadno je i žalosno što danas pojedinci u politici i medijima nastoje diskreditirati bojovnike HOS-a, njihove ratne zasluge, njihovo borbeno znakovlje i pozdrav. Mogu oni pričati što god žele o Marku Skeju, ali on je junak nad junacima.

Red Hrvatskog trolista

Je li vam poznato da je Zoran Milanović, prije kao predsjednik Vlade, ikada posjetio Škabrnju i odao počast stradalima?

Ne, to mi nije poznato. Ali, mi ga i ne očekujemo. Što on ima sa boli ovdašnjih ljudi?

Ove godine ne će biti okupljanja u Bleiburgu…

To me strašno razočaralo, ali što se može. Naime, tamo sam bio svake godine. Vjerujem da bi ovog puta, nakon neprimjerene Milanovićeve izjave, došlo pet puta više ljudi nego inače.

Nego, jedan Predrag Matić, koji je promijenio ime u Fred, ima najmanje desetak najviših državnih odličja, pa čak i za „teško ranjavanje“. Koliko imate vi?

– Ja? Ne računajući „spomenicu“ i „zahvale“ za Vojno-redarstvene operacije, samo jedno i to Red Hrvatskog trolista, koje sam, nema tome dugo, dobio, a za koje ste me baš vi gospodine Pavkoviću predložili. Ne, niste me vi predložili za „trolist“, već za neko veće odličje, ali oni su odlučili da mi je ovo dovoljno. I moj kolega Dragutin Kralj, ratni zapovjednik 117. koprivničko-križevačke brigade, ratni zapovjednik Grada Koprivnice te zapovjednik Narodne zaštite također ima samo „trolista“. Očito, bolje nismo ni zaslužili! A ja sam bio u ratu gotovo od početka do kraja. No, također se želim zahvaliti vama, ali i Anti Milkoviću što ste svojedobno objavili moj ratni dnevnik kao knjige.

A, je li vam poznato da se po junačkoj Škabrnji zove neka ulica ili trg diljem Hrvatske?

Znam tek da se samo jedna mala uličica zove „Škabrnjska ulica“ u Zadru. Mislim da ima svega nekoliko kuća. T

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Petar Bukovac
  #1 Petar Bukovac 10 svibnja, 2020, 17:36

  Dana 8. svibnja 1945. godine i kraj II. svjetskog rata za mnoge europske narode zaista je značio slobodu padom nacionalsocijalizma, ali za brojne narode koji su pali pod novi teror i diktaturu totalitarne ideologije komunizma značio je novo ropstvo. Sukus je to zajedničke Izjave o 75 godina o kraju II. svjetskog rata  koju su 8. 5. 2020. potpisale sljedeće države i članice EU: Bugarska, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Poljska, Rumunjska i Slovačka. (izvor: narod.hr.)
  Tu izjavu jedino nisu potpisale Slovenija i Hrvatska.
  Pitanje za premijera Andreja Plenkovića: Zašto Hrvatska nije potpisala tu izjavu?

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Novi zapleti u gradu Glini
  #2 Novi zapleti u gradu Glini 8 svibnja, 2020, 12:46

  Ako je suditi prema informacijama nekih portala, u Glini se ponovo gadno zakuhava. Prognani pravnik iz Siska Bojan Dadasović sudskom je presudom dobio pravo na povratak u gradsku upravu gradonačelnika, velikoga ratnika i stradalnika Stjepana Kostanjevića i njegove pravne savjetnice Jelene Ste pićke Folnović (kulisa Đurđe Vuković kao predsjednice Matice hrvatske u Sisku). Zaostatke osobnih primanja u visoku iznosu trpjet će gradski proračun, a Dada sović se žali da nitko nije odgovarao na njegove usmene i pisane žalbe. Čak ni župan Ivo Žinić iz Gline, koji puno toga zna o okolnostima posudbe Siščanina u upravne strukture Gline. Kako je župan najsiromašnije hrvatske županije, koji je skupocjenu “škodu” dva puta u godini nepažnjom (ali nesudjelovanjem maligana) dobrano razbio na skupocjene dijelove, a potom kupio polumilijunski električni korejski auto kao rezervu, neki Glinjani koji su sudjelovali u prijavljivanju marinbrodskoga korona talambasa Žinića seniora predlažu da ravnatelj kaznionice zauvijek drug Željko Šešerin i nečasni ministar Dražen Bošnjaković mladom pravniku i nimalo krivu potomu profesora i partizanskom unuku radno mjesto bez natječaja pronađu u magacinu zatvora kod Andrije Žinića.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • JOVOGLINA
   JOVOGLINA 14 svibnja, 2020, 14:02

   HDZ-ova perjanica Jelena Folnović gazila je, mobbingirala i terorizirala hrvatske braniteljice u gradskoj upravi Grada Gline a jedini koji ih je zaštitio bio je mladi pravnik iz Siska Bojan Dadasović a drugim HDZ-ovcima uključujući i tajnici Marka Sremića u glinskom HDZ-u je podigao plaću i dao joj puno povjerenje. Društvo Jelene Folnović su Srbin Janko Likar ubojica Hrvata sa glinskog područja i Željko Gavrilović koji je četnik i predsjendik glinskog SDSS-a. Stjepan Kostanjević sve to zna i šuti a krmača Folnović za to vrijeme tjera hrvatske braniteljice u Popovaču. Puna podrška mladom pravniku iz Siska da sjebe bandu

   Odgovorite na ovaj komentar
 3. FRANO-MARXISTA
  #3 FRANO-MARXISTA 7 svibnja, 2020, 16:24

  TKO TO ZASTUPA HRVATSKE BRANITELJE???ODNOSNO ,RATNE RENTIJERE.???

  POŠTOVANA KARMELIČANSKA ISPOSNICA,STEPINČEVSKOG DUHA I NAUMA,MARIJANA PETIR JE POSTALA ILI GLUMI MAJKU TEREZU ,TIČUĆI SE HRVATSKIH ,NE VIŠE BRANITELJA NEGO OSUMNJIĆENIKA ZA RATNE ZLOČINE ,POČINJENE U VJERSKOM RATU IZMEĐU ONE TAMO, RASKOLNIČKE,SVETOSAVSKO-BRADATE ,ČETNIČKO-KOLJAČKO-PLJAČKAŠKE , CRKVE I OVE ZAPADNE , STEPINČEVSKO-HOLOKAUSTSKE,KOLJAČKO PLJAČKAŠKE KATOLIČKE CRKVE.
  PA NAS SVAKOG DANA , KARMELIČANSKA ISPOSNICA ILI ORKESTAR DOBRO PLAĆENIH BRANITELJA, KOJI SU SE DOBRO SITUIRALI OVOMO NARODNOM NESREĆOM, U NEDAVNOM ČETNIČKO-USTAŠKOM ,VJERSKOM RATU, OPSJEDAJU SVOJIM NEKIM NARUŠENIM PRAVIMA KOJA PROISTJEĆU IZ NEDAVNOG VJERSKOG RATA, KOJI SU VODILE DVIJE ZLOČINAČKE CRKVE ,ONA ISTOČNO-RASKOLNIČKA,PRAVOSLAVNO-SVETOSAVSKA, I OVA ZAPADNA, HOLOKAUSTASKO-USTAŠKA,KLERIKALNO-STEPINČEVSKA. PA SE PONAŠAJU KAO PRAVI RATNI RENTIJERI, OBASIPAJUĆI NAS ,STALNO, NEKIM SVOJIM DRUŠTVENIM ILI INDIVIDUALNIM PROBLEMIMA KOJI PROISTJEĆU IZ, ILI RENTIJERSKIH PRAVA ILI IZ NESIGURNOSTI DA IH ONA DRUGA STRANA,ONA SVETOSAVSKA, NE KIDNAPIRA KAO OSUMNJIĆENIKE ZA ZLOČINE POČINJENE U TOM VJERSKOM RATU.
  PA MENI ,KAO HRVATSKOM GRAĐANINU ,SVJESTAN STANJA U KOJEM ŽIVIMO ,A I NARAVNO NEDAVNOG VJERSKOG RATA KOJEM SU KUMOVALI SVETA ,ZAPADNA ALIJANSA, NA ČELU SA MAJKOM AMERIKOM I NACISTIČKOM NJEMAČKOM, KAO STOŽEROM SVETE ALIJANSE U EVROPI, I VATIKANOM KAO POKROVITELJEM I BASTIONOM SVIH ZALA OVOGA SVIJETA, NIKAKO NEJDE U GLAVU,ŠTO ĆE REĆI, NIJE MI NIPOČEMU RAZUMLJIVO, DA SE ,SADA OBE STRANE, IZ JUČEREAŠNJEG VJERSKOG RATA, PERU OD SVOJIH ZLOČINA,OPTUŽBAMA NA RAČUN ONE DRUGE STRANE.MEĐUTIM,PRATEĆI IZJAVE I S’JEDNE I DRUGE STRANE KOJIMA SE OGLAŠAVAJU PREDSTAVNICI DRŽAVNIH LEGISLATIVNIH I EGZEKUTIVNIH INSTITUCIJA,TIČUĆI SE PROGONA TIH RATNIH ZLOČINAČKIH SPODBA ,DA IM SE SUDI BEZ OBZIRA KOJOJ ZLOČINAČKOJ CRKVI PRIPADAJU ,PA ZAKLJUČUJEM DA OVA STEPINČEVSKA , KRVOLOČNA STRANA NE PRIZNAJE ZAKONE SRBIJE PO KOJIMA JE DOZVOLJENO PROGONITI I SUDTI POJEDINCIMA I GRUPAMA , ČETNIČKO-KOLJAČKE ILI ONE STEPINČEVSKO-USTAŠKE HORDE AKO ISKRSNU ISTINSKE SPOZNAJE O NEKOM KRVOLOKU DA GA SE SANKCIONIRA,BEZ OBZIRA NA VRIJEME KOJE JE PROTEKLO OD TOG RATA I UČINJENOG ZLOČINA.

  I TU SE POJAVIŠE,STEPNČEVSKO-KTOLIČKE OPORBENE ORGULJE KOJIMA SVIRA STEPINČEVSKA ISPOSNICA ,MARIJANA PETIR U PRATNJI PROFITERSKIH, MANJIH ILI VEĆIH ZBOROVA ,UČESNIKA TUĐMANOVE FALANGE, KOJI BI HTJELI DA SE ONO ŠTO SU ČINILI KAO STEPINČEVSKI KOLJAČI ,POTOMCI SVOJI OČEVA ,KOJI SU KAO KOLJAČI I PLJAČKAŠI ZAVRŠILI U CRNOJ RUPI,JEDNOSTAVNO ANULIRA I ZABORAVI TE IH SE PREPUSTI UŽIVANJU NJIHOVE RATNE RENTE. PA SE PITAM ,NARAVNO,OPET KAO HRVATSKI GRAĐANIN,ZAŠTO HRVATSKA STRANA STRAHUJE OD SRPSOG SUDIŠTA ,KOJE JE, ISKLJUČIVO, FORMIRANO ZA RATNE ZLOČINE U NEDAVNOM RATU I U KOJEM SE NE PRIVILEGIRA NIJEDNA STRANA U ZLOČINU.

  PA GDJE SU SADA ONI MNOGOBROJNI HOROVI I PRATEĆI ORKESTRI NAŠIH DOMOLJUBACA KOJI SU TAJ RAT ,OSIM NAZVALI DOMOVINSKIM , NA SVA INFORMATIVNA GLASILA ,MASOVNO PUŠTALI OPTUŽBE ZA AGRESIJU ONE TAMO SVETOSAVSKO-ČETNIČKO-BRATATE BRATIJE OPTUŽUJUĆI IH ZA MASOVNE ZLOČINE NAD HRAVSTKIM GRAĐANIMA, A DO SADA SE ,NA PRSTE MOGU POBROJATI , OSUMNJIĆENI SRPSKO-ČETNIČKI KOLJAČI KOJE JE PROZVAO HRVATSKI SUD . PA U ČEMU JE PROBLEM. ???GDJE STANUJU I KAKO SE ZOVU I TKO SU TI SRPSKI KOLJAČI O KOJIMA PRIČAJU NAŠI ORKESTRI ZATUCANIH KATOLIKA I NJIHOVIH BRANITELJA ,ILI RENTIJERA,UČESNIKA U TUĐMANOVOJ FALANGI .PA SE DA ZAKLJUČTI IZ OVOGA SVEGA DA SMO MI TAJ RAT VODILI ONAKO ,BLAŽENO, PONIZNO ,KATOLIČKI, HUMANO, SAMO SMO BRANILI SVOJE DOMOVE.PA KADA JE TAKO I AKO JE TAKO ONDA NEMA STRAHA DA VAS,POŠTOVANI TUĐMANOVI FALANGISTI, BILOTKO PROZOVE ZA ZLOČINE .ŠETAJTE UZDUŽ I POPRIJEKO BIVŠE JUGOSLAVIJE I NE STRAHUJTE ,JER IMATE ,KATOLIČKU BLAŽENU LEGITIMACIJU KOJA VAS PREDICIRA KAO NEVINE STEPINČEVSKE SLJEDBENIKE ,KOJI ŠTUJU BOGA I SVOJU KATOLIČKU FALANGU. ALI SA SOBOM UVJEK NOSTE SLIKU KARMELIČANSKE ISPOSNICE ,POŠTOVANE GOPSODIČNE , P E T I R !!!

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code