CULEJU I RUPIĆU URUČENO PRIZNANJE

CULEJU I RUPIĆU URUČENO PRIZNANJE

12. listopada, 2023.

 

 

U srijedu, 11. listopada, je pred ispunjenom dvoranom Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata RH u Zagrebu, svečano dodijeljena Velika zlatna plaketa prof. Mati Rupiću, autoru i Stevi Culeju, priređivaču knjige „Sjeme zla“, koja je ove godine, pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, pobijedila na natječaju Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91 (UHBDR91.) za najbolju književno-publicističku knjigu  na temu Domovinskog rata, odnosno stvaranja hrvatske države.

Na natječaj, koji se kontinuirano provodi od 2000.godine, pristiglo je 15 knjiga, a najbolju je odabrao Prosudbeni sud od sedam članova – hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata.

Knjiga „Sjeme zla“, naglasio je Mladen Pavković, predsjednik UHBDR91., koji je i predao priznanja, opisuje  okolnosti stradavanja  hrvatskih policajaca 2. svibnja 1991. u Borovu Selu te ratnu situaciju u istočnoj Slavoniji.

Na svečanosti su još govorili: Dinko Tandara u ime pokrovitelja, Josip Klemm, hrvatski branitelj, Josip Slačanin, predsjednik Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata RH, Damir Dekanić, župan Vukovarsko-srijemske županije i Ivan Bosančić, gradonačelnik Grada Vinkovaca, dok su u glazbenom dijelu programa nastupili su Walter Neno Neugbauer i Mirko Švenda Žiga.

Nakon uručivanja priznanja, autori su istaknuli da su pokušali rasvijetliti stvarne okolnosti  koje su dovele do kobnog događaja 2. svibnja 1991. te da su  gotovo u detalje opisali akciju, ali i samo zlostavljanje pripadnika hrvatske policije, koji su upali u zasjedu i koji su na kraju mučki ubijeni.

Svečanosti je bio nazočan i izaslanik Ministra obrane RH general bojnik Željko Živanović, Sandra Veber u ime Ravnateljstva hrvatske policije, legendarni general Mladen Markač, saborski zastupnik Nikola Mažar, Miro Kovač, bivši ministar vanjskih i europskih poslova i mnogi drugi.

Ovom prigodom bila je  postavljena i izložba i prikazan dokumentarni film o stradanju 12-torice hrvatskih policajaca – da se ne zaboravi!

Milan Pišković T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code