NAJNOVIJE NA PORTALU

CIPRASU ČESTITAO, KOLINDI JOŠ NIJE

CIPRASU ČESTITAO, KOLINDI JOŠ NIJE

28. siječnja, 2015.

Zoran_Milanovic

Premijer Republike Hrvatske uputio je sa zakašnjenjem i zadrškom čestitke Aleksisu Ciprasu, čelniku Sirize, stranke koja je odnijela pobjedu na nedavno održanim grčkim parlamentarnim izborima. Zoran Milanović je iz nekog razloga spekulirao s čestitkom grčkom kolegi, te čekao nekoliko dana, i to do trenutka kada je novom grčkom premijeru čestitala i njemačka kancelarka Angela Merkel. Za razliku od Milanovića njemaćka kancelarka je čestitala izabranoj hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović. kojoj naš premijer, nažalost, do danas nije službeno čestitao.

Ciprasova pobjeda je glavna tema svih svjetskih medija i ujedno pljuska tradicionalnim socijaldemokratima, pa tako i Milanovićevom SDP-u koji nisu znali adekvatno odgovoriti izazovima gospodarske krize i osiromašenju, kao i zaduživanju sve većeg broja građana EU. T

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. FRANO
  #1 FRANO 2 veljače, 2015, 23:57

  GRČKI POKRET , SIRIZA ,POD VODSTVOM ALEXISA CIPRASA JE
  POKRET KOJI SE NIJE ODLUČIO NA OVAKVE ZAOKRETE U MEĐUNARODNIM DRUŠTVENIM ODNOSIMA ,ODNOSNO, U PRVOM REDU U GRČKOJ, IZ NARASLE RADNIČKE SVIJETI KOJA UVIĐA DA SU SVA SREDSTVA NAUKE I TEHNIKE NA STUPNJU PLANETARNIH MOGUĆNOSTI RASPROSTIRANJA,KADA SU SE STVORILI SVI UVJETI UKIDANAJ PODJELE RADA I TIME PRIVATNOG VLASNIŠTVA KOJE VIŠE NIJE U MOGUĆNOSTI DA UPRAVALJA PLANETARNOM TEHNIKOM I TEHNOLOGIJOM ,JER ONA TARŽI BRZO I NEOGRANIČENO RASPROSTIRANJE, U SVE PORE DRUŠTVENOG ŽIVOTA,ŠTO JOJ DAJE OPĆE DRUŠTVENI KARAKTER.
  GRČKI RADNIČKI POKRET ,POD NAZIVOM =SIRISA= NIJE SVOJU ORGANIZACIJU I POBJEDU TEMELJIO NA RADNIČKOJ SVIJESTI ,ONOJ IDIVIDUALNOJ I DRUŠTVENOJ ,O KOJOJ MARX GOVORI KADA JE DIJALEKTIČKI PROREKAO=RASPAD KAPITALIZMA= U NJEMČKOJ IDEOLOGIJI ,PRIJE 135 GODINA I STVARANJU UVJETA U KOJIMA RADNIČKA KLASA PREUZIMA KORMILO U SVOJE RUKE JER SU JOJ PLANETARNI UVJETI TEHNIKE I TEHNOLOGIJE TO OMOGUĆILI.
  NE, ONA NIJE TO UČINILA IZ ONE NARASLE INDIVIDUALNE I DRUŠTVENE SVIJESTI O KOJOJ MARX GOVORI KADA JE PRORICAO PROPASTA KAPITALIZMA . OVAJ GRČKI POKRET JE IZNIKAO NA POSEBNIM PROIZVODNIM ODNOSIMA EKSPLOATACIJE KOJI SU VIŠE NEGO ROBOVSKOG KARAKTERA ,KADA JE CIJELA NACIJA PALA U DUGOVE FINACIJSKOG ŠPEKULATIVNOG KAPITALA I KADA SU SVJETSKI OLIGARSI UDRUŽENI ,TAKOĐER U NEVOLJI, TRAŽILI IZVOR ZARADE ,ODNOSNO PROFITA , JER SU SVI DRUGI IZVORI PRESTALI BITI PODLOŽNI VLADAJUĆEM KAPITALU ,JER SU STISNUTI NAPRETKOM NAUKE I TEHNOLOGIJE POSTALI ROBOVI SVOGA KAPITALA KOJIM SVE VIŠE TERORIZIRAJU RADNIČKU KLASU NEGO ŠTO JOJ NUDE IZBOR EKSPLOATACIJE ALI UZ ZAPOSLENOST KAKVA GOD BILA.
  MARX JE U NJEMAČKOJ IDEOLOGIJI DIJALEKTIČKI PREDVIDIO DA ĆE NAUKA I THNOLOGIJA DOVESTI DO RASPADA KAPITALISTIČKOG SUSTAVA TIME ŠTO ĆE KAPITALISTE POSTAKNUTI RAZVOJ TEHNIKE I TEHNOLOGIJE DA ŠTO VIŠE ULAŽU U NOVU TEHNIKU I TEHNOLOGIOJI , POHLEPNI ZA ŠTO VEĆIM PROFITOM KOJI ĆE SE OSTVARIVATI SA MINIMALNOM UPOTREBOM ŽIVE LJUDSKE RADNE SNAGE ,PA SU SVE RASPOLOŽIVE REZERVE SVOGA VARJABILNOG KAPITALA ULAGALI U RAZVOJ KOJI NIJE BIO DOSTATN ZBOG ČEGA SU SE ZADUŽIVALI KOD OSAMOSTALJENOG ,FINANCIJSKOG KAPITALA, -BANAKA . TAJ TREND JE ,KAKO ZNAMO TRAJAO OD PEDESTIH GODINA PROŠLOG STOLJEĆA DO OSAMDESTIH GODINA ISTOG STOLJEĆA KADA JE POČELA KAPITALISTIČKA GOLGOTA ,KADA SE U AMERICI POJAVILA TAKOZVANA EKONOMSKA KRIZA , I NARAVNO ,KRAJ KAPITALIZMA. MARX JE KONSTATIRAO DA ĆE SE KAPITALISTI ZADUŽITI DO KRAJNJIH MOGUĆNOSTI, PA I PREKO TOGA ,ALI ĆE DOŽIVJETI ŠOK. TAJ ŠOK ĆE SE NAJBOLJE PREDICIRATI KADA KAPITALISTI KRENU U INTENZIVNU PROIZVODNJU KAKO BI BRZO VRATILI ULOŽENI KAPITAL I OSTVARI,NARAVNO,ŽELJENI EKSTRA PROFIT. MEĐUTIM, NJIHOVA INTENZIVNA PROIZVODNJA IH JE ZATRPALA U HIPERPRODUKCIJU KOJU NEMA TKO KUPITI, JER SU NOVOM TEHNIKOM I TEHNOLOGIJOM ZAMJENILI VELIKI PROCENT ŽIVE LJUDSKE RADNE SNAGE ,BUDUĆIH POTROŠAČA.

  I EVO NAS DANAS U GRČKOJ ,U ŠPANIJI ,U PORTIGALU ,U HRVATSKOJ ,NA CIPRU U BELGIJI ,ALI NI OSTALE EVROPSKE DRŽAVE NISU TOGA PROBLEMA OSLOBOĐENE, JER IM VEĆ SVIMA KUCA NA VRATA PROBLEM DUGA. KAPITALISTI TRAŽE POVRAT ULOŽENOG KAPITALA ,NE VIŠE U PROIZVODIMA ,JER ZNAJU DA IH NE MOGU PRODATI ,TARŽE VRAĆANJE KAPITALA NA TERET MINIMALNOG STANDARDA EGZISTENCIJE GRAĐANA ,PA I POD CIJENU DA UMIRU. A PROIZVODE NEKA PRODAJU DUŽNICI, A DUŽNICI VIŠE NEMJU NIŠTA OSIM BIJEDE I UMIRANJA OD GLADI. KAPITALISTI SU TAKO OGRANIČILI SVOJU PROIZVODNJU NA ONA MJERILA KOJA IM, KAKO TAKO GARANTIRA KRPANJE OPSTOJNOSTI, JER NEMJU POTROŠAČA ,A FINANCIJSKI OLIGARSI TRAŽE OTPLATU POZAJM LJENOG KAPITALA.
  I ,KAO I UVJEK U KLASNOM KAPITALISTIČKOM SUSTAVU SAV TERET I RIZIK PADA NA LEĐA RADNIČKE KLASE , U PRVOM REDU ONIH KOJI SU ZAPOSLENI A POSLIJE NA CIJELO GRAĐANSTVO JER KAPITALISTI TRAŽE OD DRŽAVE DA IM VRATI POZAJMLJEN I KAPITAL . A DRŽAVA JE ,KAKO KAŽE MARX, SLUŠKINJA KAPITALA I NJEZIN JE ZADATAK DA POMUĆU ZAKONA ,ADMINISTRACIJE ,SUDOVA , POLICIJE I VOJSKE OSIGURA VLAST IZRABLJIVAČA NAD IZRABLJENIMA.
  I ŠTA JE DRŽAVA MOGLA I UČINLA.?? RASPRODALA SVA NACIONALA BOGATSTVA ILI IH ZALOŽILA KAKO BI OTPLATILA DUGOVE KOJIM JE FINACIRALA TAKOZVANE ODUZETNIKE I NJIHIVU OTPUŠTENU RADNIČKU KLASU ,BEZ EGZISTENCIJE, NA TERET DRŽAVE.
  I KAKVO JE DANAŠNJE STANJE?? TOTALNO NEIZVJESNO,JER RADNIČKA KLASA ROBOVSKI PODNOSI PONIŽENJA,SIROMAŠTVO PA I GLAD ,A PRED NOSOM JOJ PLANDUJE TEHNIKA I TEHNOLOGIJA I PUNE BANKE NOVACA ,ALI TAJ NOVAC FINANCIJSKI OLIGARSI ČUVAJU ,NUDEĆI FINACIRANJE LOKALNIH ILI REGIONALNIH RATOVA ,SAMO DA BI SE ODRŽALI, JER NIKAKVE PERSPEKTIVE IM NE NUDI DANAŠNJA TEHNIKA I TEHNOLOGIJA KOJOM ONI NISUN U STANJU UPRAVLJATI IZ NAPRED NAVEDNIH, POSTOJEĆI DRUŠTVENIH UVJETA KOJI TRAŽE DRUŠTVENO UPRAVLJANJE A UKIDANJE PRIVATNOG VLASNIŠTVA.
  PREMA TOME ,AKO GRČKA RADNIČKA KLASA BUDE SVJESNA SVOGA POLOŽAJA DA NINAKAKAV DRUGI NAČIN NEĆE MOĆI POPRAVITI SVOJE UVJETE ŽIVLJENJA , OSIM I DALJE ŽIVJETI U BIJEDI I SIROMAŠTVU ŠTO JE SUDBINA CIJELE RADNIČKE KLASE, KOJOJ BI GRČKI SLUĆAJ TREBO BITI MOTIV ZA UDRUŽIVANAJE U RUŠENJU VEĆ DOTRAJALOG KLASNOG SUSTAVA ODNOSA, ČIME BI GRAČKA RADNIČAK PARTIJA =SIRIZA= POSTAL POVIJESNI POKRETAČ RUŠENJA KAPITALIZMA.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Hector
  #2 Hector 29 siječnja, 2015, 06:47

  Milanovic u Saboru prica o Grcima bez struje a blokirane seljake i obrtnike u Hvatskoj ni ne spominje.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. tutifrruti
  #3 tutifrruti 28 siječnja, 2015, 14:10

  Ciprasov stan u Ateni tj. kad se vide dostupne fotografije njegove skromnosti od urbane vile koju posjeduje u luksuznom apartmanskom bloku govori da to nije baš netko za koga se predstavlja. Cipras je još jedan pravi grčki odabir nepogrešne ljudske gluposti, baziran na ideji o grčkom prkosu, grčkoj važnosti i grčkoj pameti, koju odmah pronikneš kad vidiš gdje taj promašeni prezreli dječak stanuje…

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code