CHAPA TU CHORO-UHVATI SVOG LOPOVA

CHAPA TU CHORO-UHVATI SVOG LOPOVA

29. rujna, 2015.

Piše: Saša Radović

Tekst u rubrici svjetske crne kronike o peruanskom “Chapa Tu choro” uzbudio je znatan dio hrvatske javnosti. Chapa Tu choro u prijevodu znači, UHVATI SVOG LOPOVA! Peruanci su počeli radikalno rješavati problem kriminala. Sve više i više uzimaju pravdu u svoje ruke, jer ne vjeruju u policiju i u državne institucije. Pokret “Chapa Tu choro” počeo je odlukom jedne gradske četvrti da više neće zvati policiju, nego će zločince osobno “linčovati” ako budu uhvaćeni na djelu. Povod je bio kada su građani iz Huancaya uhvatili provalnika i držali ga dva sata do dolaska policije. Ubrzo su saznali da ga je policija nakon 30 minuta pustila.

S obzirom na to da su u Hrvatskoj pojmovi; lopov, pljačkaš ili kriminalac temeljne sastavnice naše svakidašnjice, vijest iz Perua navodi prosječnog Hrvata na svakojake primisli. Nema sumnje da je situacija kod nas daleko gora nego u Peruu, jer naši represivni mehanizmi protiv kriminala – takoreći ne postoje! Doduše, policija je učinkovita u progonu sitnih prijestupnika, preprodavača kino karata ili kradljivaca po samoposlugama. Zatvori su puni lopova koji kradu voće po tuđim vrtovima, ili susjedove kokoši. Kažnjavaju se i tučnjave, provale, prometne nesreće – međutim, pravi kriminal, krađe ili pljačke milijuna kuna ili eura – u Hrvatskoj je legalan i zaštićen. Institucije Tužiteljstva Hrvatska nema – tu funkciju glumi Državno odvjetništvo koje svojim nedjelovanjem štiti bogate kriminalce. Uz blagoslov politike, dakako! Izuzetak su politički mrtvaci ili kad netko zaista pretjera. Za pokradenih desetak ili više milijuna, sudovi kažnjavaju lopove s dva tjedna guljenja krumpira (Čobanković drpio teške milijune i gulio krumpire i sl.). Političare i dužnosnike, umjesto optužba i suđenja – poziva na odgovornost Dalija Orešković, predsjednica Povjerenstva za sukob interesa. Uglavnom im oprašta, one najgore kažnjava s dvije ili tri tisuće kuna.

Neprovođenje zakona

Peruanci to rješavaju mnogo jednostavnije. Nema zatvora, policije, USKOKA, POSKOKA, sudova ili smiješnog Povjerenstva za sukob interesa s ljepuškastom predsjednicom Dalijom. Peruanci uzimaju pravdu u svoje ruke, jer više ne vjeruju vlasti. No, peruanski model ne donosi dobro rješenje.

Samozvani pravednici tvrde da su javne odmazde najbolji način prevencije budućih zločina, jer je javnost izgubila povjerenje u državne mehanizme zaštite od kriminala. Pokret “Chapa Tu choro” širi se strjelovitom brzinom. Internet čini svoje, političkim elitama sve je teže skrivati istine od javnosti. Krenule su video snimke provođenja ulične pravde nad lopovima, džeparima i drugim sitnim kriminalcima. Kazne postaju surovije, poruke, namjere i prijetnje budućim zločincima kreću se sve do kastracija i rezanja ruku. Kontrola izmiče i srlja u anarhiju.

Chapa Tu choro događa se “tamo daleko preko mora” pa je marginalna vijest – ali je zapažena u zemljama s visokom stopom kriminaliteta. Sasvim je sigurno da ta vijest navodi prosječnog Hrvata na svakojake zle primisli. U opljačkanoj zemlji s golemom većinom stanovnika na rubu egzistencije, s nemogućim nametima, ovrhama, deložacijama… – dvorci i jahte političko-kriminalne elite, ne mogu ostati skriveni. 1990. u Hrvatskoj nije bilo ni jednog multimilijunaša, a danas ih je 280 (svaki ima preko 30 milijuna dolara!). 95 posto tih multimilijunaša su pljačkaši Domovine – bogatstvo su stvorili nezakonitim pretvorbama, ratnim profiterstvom i svim vrstama kriminala. Samo u ovom Kukuriku mandatu država je opljačkana stečajnim nagodbama za cca 50 milijarda kuna. U Kukuriku mandatu država je zadužena s novih 100 milijarda, tako da današnji vanjski dug iznosi 291,8 milijarda ili 90 posto BDP-a. Politička elita i tajkuni, od tog slasnog kolača, odrezali su svoj lavovski dio.

A, konfiskacija nezakonito stečene imovine – što je prvi i imperativni uvjet ozdravljenja države u moralnom i materijalnom smislu – nije u programima vodećih stranaka.

Konfiskacija opljačkanoga

Za razliku od hrvatske vlasti, sve tranzicijske i ine zemlje, pa čak i Srbija koja nam zaista ne treba biti uzor – ODUZIMAJU OPLJAČKANO. Elementarna pravda i Božje zapovijedi više ne stoluju u Hrvatskoj, pa čak ni u Katoličkoj crkvi. Rijetka, stidljiva i nekonkretna kritika stanja – nema nikakvog rezultata. U takvom okružju, u konstantnoj pljački svekolikog hrvatskog puka i u nedostatku državnih mehanizama suzbijanja kriminala – nema govora o povjerenju Hrvata u vlast. Svaki spomen DORH-a ili sudova kod prosječnog Hrvata izaziva grčenje šaka ili posprdan osmijeh. Ukoliko vlada RH i Hrvatski sabor ne nađe snage za korjenite, radikalne promjene u odnosu na suzbijanje kriminala – peruanski model sve više će se vrtjeti u glavama mislećeg dijela nacije. Oteti, prokleti milijuni moraju se vratiti svome vlasniku, Republici Hrvatskoj!

Dobro znamo što je bezvlađe i neprovođenje zakona. Znamo i gdje nas je to dovelo – kriminal, korupcija i beskrupuloznost vlasti rezultirali su siromaštvom, bijedom, milijardskim dugovima i izumiranjem nacije. Hrvat više ne može osigurati podizanje potomstva i Hrvatska umire. Zbog toga bezvlađe ili pokret sličan Chapa Tu choro ne želimo. Kod nas bi to bilo daleko šire, mnogo surovije – i nezaustavljivo. Krenulo bi s Gornjeg grada, preko županija, gradova, općina, krivosuđa, (kako puk naziva “pravosuđe”) – sve do goleme buljumente političkih uhljeba i parazita. Tajkunima ne bi koristili kordoni tjelohranitelja.

Nada umire posljednja – nadajmo se da će vrhuška s Gornjeg grada (u starom ili novom sastavu!) radikalnim reformama – konačno zaštititi svoj narod.

Anno Domini MMXV./48 T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
 1. klarens
  #1 klarens 25 listopada, 2015, 00:02

  Hahahahahahahahahaha
  Hahahahahahahahahaha
  Hahahahahahahahahaha
  Hahahahahahahahahaha
  =======================
  Nije to za smijat
  ————————–
  To je za plakat !
  ===============
  Svi ti marifetluci
  ===============
  DODUMANI su od
  ===============
  Doktora znanosti
  ===============
  U decenijama
  ===============
  ODUMIRANJA DRZHAVE
  ====================
  To je bio sluzhbeni termin u
  ———————————–
  SFRJ od pochetka 60tih
  =====================
  Jer Kralj SUNCE, olovne istine
  =====================
  Je rekao,
  ————————————-
  Drzhava to sam JA !!!
  =====================
  I shto che sad jadna Partjija
  =====================
  Komuniste su potamanili
  =====================
  Odmah nakon ustasha
  =====================
  Da ne izadju iz forme
  =====================
  I chim su skuzhili
  =====================
  Nema Tita – Nema drzhave
  ————————————
  Lukaci se bacishe
  =====================
  INVENTIVNO
  =====================
  Punom parom
  =====================
  Na planiranje
  =====================
  NOVE STVARNOSTI
  +++++++++++++++++++++
  Eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
  Eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
  Eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
  +++++++++++++++++++++
  To sad, kaj je tu je
  +++++++++++++++++++++
  To je to kaj je KPJ
  =====================
  Uspjela dodumat za 30 let !
  =====================
  I sad DEGENERICI
  =====================
  Chekaju Putina ???????

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code