BOSNA JE SASTAVNI DIO EUROPE

BOSNA JE SASTAVNI DIO EUROPE

6. lipnja, 2015.

papa-franjo-doputovao-u-sarajevo-svecano-docekan-na-aerodromu_1433575784

Jasno je poručio papa Franjo u Sarajevu

Tekst: Agencija Fena

Od trenutka kada je stigao na Sarajevski aerodrom pa do dolaska na Koševo, papa Franjo je svojim gestama oduševljavao građane. Na samom aerodromu prekršio je protokol te se rukovao sa 150-oro djece, u Ford focusu se vozio od aerodroma do centra grada…

… a na svečanoj ceremoniji dočeka ispred zgrade Predsjedništva BiH duboko se naklonio zastavi države Bosne i Hercegovine, što je izazvalo buru oduševljenja među više hiljada građana koji su ga dočekali.

Papa Franjo je u svom obraćanju u Predsjedništvu BiH istaknuo da mir i sloga među Hrvatima, Srbima i Bošnjacima te poticaji kojima se u posljednje vrijeme njeguje taj sklad, kao i srdačni i bratski odnosi između muslimana, Židova i kršćana imaju važnost koja seže daleko izvan granica Bosne i Hercegovine.

Sretan sam što sam došao u ovaj grad

Govor Pape Franje Agencija Fena prenosi u cjelini:

Gospodo članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Gospodine Predsjedatelju, Članovi Diplomatskog zbora, Draga braćo i sestre! Zahvaljujem članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine na ugodnom dočeku, osobito na srdačnim pozdravnim riječima gospodina Predsjedatelja Mladena Ivanića, koje mi je uputio u ime svih vas.

Radostan sam što sam došao u ovaj grad koji je mnogo propatio u krvavim sukobima u prošlome stoljeću, a koji je ponovno postao mjesto dijaloga i mirnoga suživota.

Sarajevo, baš kao i Bosna i Hercegovina ima posebno značenje za Europu i čitav svijet. Stoljećima su na ovim prostorima prisutne zajednice koje ispovijedaju različite vjere te pripadaju različitim narodima i kulturama, zajednice bogate u svojim posebnostima te ponosne na svoju jedinstvenu tradiciju.

Sve ovo tijekom dugo vremena nije predstavljalo poteškoće u međusobnim prijateljskim i srdačnim odnosima.

Čak nam i sama arhitektonska struktura Sarajeva govori ovomu u prilog, jer se u svome urbanističkome spletu u neposrednoj blizini uzdižu sinagoge, crkve i džamije te je grad s pravom dobio naziv “europskog Jeruzalema”. On zapravo predstavlja jedno veliko raskrižje kultura, naroda i vjera; takva uloga zahtijeva da se uvijek iznova grade novi mostovi te da se postojeći istovremeno obnavljaju i čuvaju, kako bi se osigurali učinkoviti, sigurni i civilizirani odnosi.

Potreban nam je razgovor, otkrivanje bogatstva svakoga od nas, vrednovanje onoga što nas ujedinjuje te doživljavanje razlika kao mogućnost rasta, pritom poštujući svakog pojedinca.

Prijeko je potreban strpljiv dijalog, pun povjerenja, tako da pojedinci, obitelji i zajednice mogu prenositi vrijednosti vlastite kulture i prihvaćati sve ono dobro u tuđim iskustvima.

Na ovaj bi način mogle zacijeliti čak i velike rane nedavne prošlosti, a na budućnost bi se gledalo s nadom, te bismo se, slobodni od svakoga straha i mržnje, suočavali sa svakodnevnim problemima s kojima je svaka građanska zajednica pozvana suočiti se.

Dolazim kao hodočasnik mira i dijaloga, 18 godina poslije povijesnoga posjeta Svetoga Ivana Pavla II., koji se zbio neposredno nakon potpisivanja Davtonskog sporazuma. Drago mi je vidjeti postignute napretke, na kojima trebamo zahvaliti Gospodinu i tolikim ljudima dobre volje.

Bosna se uklapa u povijest europskih uspjeha i drama

Međutim, važno je ne zadovoljiti se postignutim, nego tražiti kako učiniti daljnje korake u učvršćivanju međusobnog povjerenja te stvarati prilike za produbljivanje uzajamnog poznavanja i poštovanja. Podrška ovakvom razvoju i temeljni uvjet su blizina i suradnja Međunarodne zajednice, osobito Europske Unije i svih država i organizacija koje su prisutne i koje djeluju na području Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina je, konačno, sastavni dio Europe. Njezini uspjesi i drame potpuno se uklapaju u povijest europskih uspjeha i drama, te su u isto vrijeme velika opomena kako bi se uložile sve raspoložive snage da započeti mirovni procesi postanu sve čvršći i stabilniji.

U ovoj Zemlji mir i sloga među Hrvatima, Srbima i Bošnjacima te poticaji kojima se u posljednje vrijeme njeguje taj sklad, kao i srdačni i bratski odnosi između muslimana, Židova i kršćana imaju važnost koja seže daleko izvan granica Bosne i Hercegovine. Ovime se daje svjedočanstvo cijelome vijetu kako je suradnja među različitim narodima i religijama u svrhu općega dobra itekako moguća; kako pluralizam kultura i tradicija može potaknuti i oživotvoriti neponovljivo i učinkovito rješavanje problema; kako se čak i najdublje rane mogu izliječiti zajedničkim hodom koji pročišćava sjećanja i daje nadu za budućnost.

Svi bismo trebali prepoznati naše temeljne ljudske vrijednosti, kako bismo se uspješno suprotstavili divljaštvu onih koji bi od svake različitosti htjeli stvoriti priliku za nasiljem. U ime se ovih vrijednosti može i mora surađivati, graditi i razgovarati, opraštati i s njima rasti. One tako dopuštaju sazvučju različitih glasova da se oblikuju u plemenit i skladan himan, nasuprot fanatičnom kriku mržnje.

Političari su pozvani na plemenitu zadaću da budu prvi koji će služiti svojim zajednicama, radeći prvenstveno na očuvanju temeljnih ljudskih prava, među kojima istaknuto mjesto ima ono o vjerskoj slobodi.

Na taj će se način konkretnim zalaganjem moći izgraditi mirotvornije i pravednije društvo, u kojem bi se uz pomoć svakoga člana rješavali mnogovrsni problemi iz svakodnevnoga života naroda.

Da bi se ovo ispunilo, prijeko je potrebna stvarna jednakost svih građana pred zakonom, posebno u njegovoj provedbi, bez obzira na njihovu etničku, vjersku ili geografsku pripadnost: tako će se svi, bez razlike, u potpunosti osjećati dionicima javnoga života i, uživajući ista prava, moći će aktivno dati svoj posebni doprinos općem dobru. Poštovane dame i gospodo, Katolička Crkva sudjeluje u projektu materijalne i moralne obnove Bosne i Hercegovine molitvom i zalaganjem svojih vjernika i institucija, dijeleći tako njezine radosti i brige, želi i dalje neumorno svjedočiti svoju posebnu blizinu prema siromašnima i potrebnima, potaknuta naukom i primjerom svojega božanskog Učitelja, Krista.

Sveta se Stolica raduje svemu što je postignuto u ovim godinama i jamči svoju skrb u promicanju suradnje, dijaloga i solidarnosti, svjesna da su mir i međusobna pažnja u civiliziranom i uređenom suživotu nužni uvjeti za trajan i stvaran razvoj. Time ujedno želi da Bosna i Hercegovina, nakon što su se crni oblaci konačno udaljili, uz doprinos svih mogne nastaviti na započetom putu. T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. josip kokić
  #1 josip kokić 6 lipnja, 2015, 13:49

  U čitavoj propovijedi nisam vidio riječ ISTINA a ona jedino oslobađa i stvara put mira, pokajanjem i obraćenjem. Mira i pravde ne može biti bez istine i stavljati isključivo akcent na neminovan dijalog, praštanje i pomirenje, ne može donijeti ploda . Inače u brojnim nastupima Pape diljem svijeta upravo istina se često izbjegava ako ne i u potpunosti, porobljeni svijet je gladan istine daleko više nego kruha svagdašnjeg. Često upozoravam na gorku činjenicu da su tolike izopačenosti nalegle na svijet a sam vrh katoličke Crkve uporno šuti pa sam mišljenja da ovaj lijepi događaj ostaje samo lijepi sunčan dan i ortklon od briga, tuge i suza zbog tolikih zločina i to sve pod patronatom te tzv. MZ kojoj aktualni papa nema hrabrosti reći istiinu u lice a koja užurbano kreira treći svjestki rat. MZ, nije međunarodna zajednica već zajednica odnarođenih moćnika kao što i Eu nije Unija naroda već Unija odnarođenih moćnika koji su odbacili Boga a time i čovjeka. O tome aktualni papa kao i onaj prije njega doslovce šute.

  Kad je riječ o katoličkoj vjeri, slikovito rečeno, može biti samo jedan čaća, otac, pape , odnosno stvoritelj a nikako više njih. Isto tako može biti samo jedna ISTINA i uvijek ista, pa tako i ekumenizam koji očito želi suptilmim putem sve religije i katoličku vjeri staviti u isti koš a papa Bergoglio očito sustavno radi na tome pod geslom MIRA i RATA VIŠE NIKAD ako smo svi pod jednom kapom zajedništva. I ta tzv. EZ počela je svoju propagandu stvaranjem Eu kako više rata u Europi neće biti a tako brzo su ga započeli . Jesmo li uopće išta naučili u ovih nekoliko desetljeća o tm licemjerju Eu moćnika, koji zatiru obitelji, djecu i narode. Veliki Božji dar koji smo dobili a to je putem savjesti razlikovati istinu od laži , dobr od zla i tim putem treba kročiti kroz život nam darovanim. Sve drugo je služenje Knezu tame !!!
  Odgovor · Sviđa mi se · Više ne prati ovu objavu · prije 2 sekundi

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code