BOJAN ŠUMONJA IZLAŽE U ZAGREBU

BOJAN ŠUMONJA IZLAŽE U ZAGREBU

22. travnja, 2015.

unnamed

U srijedu 22. travnja u 19 sati otvara se izložba „Prevara“ Bojana Šumonje u galeriji „Academia Moderna“, Augusta Šenoe 11, u Zagrebu. Izložba ostaje otvorena do 30. travnja. Razgledati se može od utorka do subote od 14 do 19 sati.

Bojan Šumonja slikar je izuzetnog umjetničkog senzibiliteta, te predstavlja vrlo bitnu, ali ne i dovoljno eksponiranu umjetničku osobnost u hrvatskoj suvremenoj umjetnosti, prvenstveno u onoj figuralnog predznaka. U kontekstu suvremenog vizualnog izričaja gdje prevladavaju ambijenti, video instalacije, kompjuterski printovi ili space – specific objekti, Šumojna potvrđuje da slikarstvo živi te dokazuje da je u potpunosti kompatibilno novim tehnologijama kojima se umjetnost danas sve češće koristi. Bitan je jezik kojim umjetnost govori, a ne medij pomoću kojeg se taj jezik artikulira. Upravo stoga slikarstvo je zanimljivo ako prati tijek vremena i ako s njim uspostavlja ispravnu komunikaciju.

Premda radi gotovo isključivo u mediju slikarstva  (izuzetak su radovi koji su nastajali u hologramskim i video tehnikama od 2011. – 2014. godine), Šumonja je iskazao tankoćudnost i rafinirani senzibilitet prema društvenoj i političkoj stvarnosti ukazujući da danas u umjetničkom svijetu nije potrebno biti aktivist, već da svaki umjetnički medij može ukazati na društvene anomalije koje nas tište, ako autor iskreno smatra da o tome zna i treba govoriti…“-između ostalog za Bojana Šumonju napisao je Mladen Lučić.T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code