NAJNOVIJE NA PORTALU

BILJANA BORZAN U OŽUJKU PUTUJE U WASHINGTON

BILJANA BORZAN U OŽUJKU PUTUJE U WASHINGTON

9. veljače, 2015.

Biljana BORZAN

“Imala sam osjećaj kao da se nalazim usred špijunskog filma,” prvi je dojam hrvatske zastupnice Biljane Borzan nakon pristupa “sigurnoj sobi” Europskog parlamenta u kojoj se čuvaju pregovarački dokumenti Transatlantskog sporazuma o trgovini i investicijama (TTIP).

Tek nakon mjeseci pritiska, europarlamentarcima je dozvoljen uvid u povjerljive dokumente koji bi u konačnici trebali dovesti do stvaranja najveće zone slobodne trgovine na svijetu. Upravo je tajnovitost jedan od razloga zašto javnost TTIP doživljava s podozrenjem i sumnjom.

“Dugo je Europski parlament pritiskao Komisiju da zastupnicima omogući uvid u pregovaračke dokumente i konačno su popustili. Kako neće javnost biti sumnjičava ako se izabranim zastupnicima 500 milijuna građana ograničava pristup informacijama? Jasno mi je da drugoj strani u pregovorima ne želiš otkriti sve karte, no mi smo zastupnici u Europskom parlamentu, ne u američkom Kongresu”, kazala je zastupnica iz Hrvatske.

Prije dobivanja termina u “sigurnoj-sobi”, potrebno je proći sigurnosnu proceduru tijekom koje se zastupnike informira o opasnostima špijunaže, mogućnosti prisluškivanja i praćenja te potpisati deklaraciju kojom se zastupnici obvezuju da ništa od informacija neće javno iznositi.

Biljana Borzan je u nekoliko navrata tražila od Komisije jamstva da pregovori neće rezultirati smanjenjem standarda sigurnosti hrane i zaštite okoliša u vidu GMO-a, hormona rasta u hrani i pesticida. Pismeno joj je odgovoreno da su takve bojazni neosnovane.

“To je crvena linija koju ne smijemo prijeći. Zdravlje i sigurnost naših građana ne smijemo žrtvovati radi slobodne trgovine. Na kraju krajeva, ljudi ne mogu jesti novac. Građani su također zabrinuti oko ISDS-a, odnosno mogućnosti da multinacionalne kompanije mogu tužiti suverene države ako radi promjena nacionalnih zakona izgube profit. Za Hrvatsku to i nije toliki problem jer je još od 1996. na snazi bilateralni Ugovor o poticanju i zaštiti ulaganja s SAD-om koji u osnovi funkcionira kao ISDS”, smatra Borzan.

Kao dio službene delegacije Europskog parlamenta, Borzan u ožujku putuje u Washington. Dvanaest eurozastupnika na čelu s predsjednikom Odbora za okoliš, zdravstvo i hranu sastat će se s predstavnicima Kongresa SAD-a, Agencije za hranu i lijekove (FDA) i ostalih sugovornika relevantnih za TTIP.

Više:

http://www.biljanaborzan.eu/hr/novosti-detalji/borzan-u-delegaciji-europskog-parlamenta-putuje-u-washington-radi-ttip-a-189

Osijek – Bruxelles, 6. veljače 2015.

ZASTUPNICA BILJANA BORZANURED U OSIJEKU

HRVATSKA – 31000 OSIJEK – ŠETALIŠTE KARDINALA FRANJE ŠEPERA 12

Tel. + 385 (0)31 283-565 – Email: [email protected]

www.biljanaborzan.eu T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code