BANKE TREBA TUŽITI DO 12. LIPNJA KADA NASTUPA ZASTARA ZA PREPLAĆENE KAMATE

BANKE TREBA TUŽITI DO 12. LIPNJA KADA NASTUPA ZASTARA ZA PREPLAĆENE KAMATE

11. svibnja, 2019.

 

 

 

Nažalost, 12. lipnja 2019. zadnji je dan za potraživanje preplaćenih kamata, nakon čega nastupa zastara potraživanja u skladu sa stavom Vrhovnoga suda RH iz revizije 2245/17. Zbog toga je očigledno da velika većina potrošača ne može stići na vrijeme tužiti i zahtijevati preplaćene kamate, no ostat će im dovoljno vremena za utuživanje tečajnih razlika, a ta potraživanja zastarijevaju tek u lipnju 2023.

Nadamo se i vjerujemo da je moguća i promjena stava Vrhovnoga suda RH o zastarama potraživanja, jer pravo EU ne poznaje zastaru potraživanja ako se utvrdi da su ugovorne odredbe iz potrošačkih kredita ništetne. U skladu s tim pravilom EU prava, svakako je za očekivati da bi Vrhovni sud RH trebao revidirati svoja stara stajališta o zastarama potraživanja na temelju utvrđenih ništetnih pravnih poslova odnosno ugovornih odredaba

Napisao: Josip Frković

Nakon što su se 3. svibnja predsjednik Udruge “Franak”, Goran Aleksić i regionalna povjerenica mr. Maja Gavran, u Sisku sastali s građanima oštećenim lopovlukom osam hrvatskih banaka, Maja Gavran je za portal “Tjedno” rekla sljedeće:

– Udruga Franak s velikom radošću obavještava javnost o dvjema važnim presudama, jednoj za konvertirani CHF kredit te drugoj, i to pravomoćnoj, za preplaćene kamate iz euro-kredita. Općinski sud u Zagrebu presudio je 8. svibnja 2019. da Addiko Bank d.d. mora vratiti ukupno 109.000 kuna preplaćenih kamata i preplaćenoga tečaja iz jednoga CHF konvertiranog kredita. Procjenjujemo da će na taj iznos biti zaračunato još najmanje 50.000 kuna zateznih kamata. Presudu je donijela sutkinja Tihana Cišper, koja je presudom utvrdila:

 1. Da su u konvertiranome CHF kreditu ništetne ugovorne odredbe kojima se utvrđuje obveza u valutnoj klauzuli CHF, te ugovorne odredbe kojima se utvrđuje da će se kamatna stopa mijenjati odlukom banke.
 2. Da Aneksom iz konverzije CHF kredita nije otklonjena neravnoteža prava i obveza zbog ugovaranja nepoštenih odredaba o CHF valuti i promjenjivoj kamatnoj stopi.
 3. Da Aneksom nije nadoknađena šteta u vidu preplaćenih kamata i preplaćenog tečaja, već je tim Aneksom samo za ubuduće definiran ugovorni odnos.
 4. Da se utvrđenje u presudi temelji na rješenju Vrhovnoga suda RH po reviziji Rev-2868/18, te na stavovima Suda Europske unije iz presude C-118/17.

Nepoštene kamate i klauzule

Doznajemo da je jednom drugom presudom, i to pravomoćnom, 17. siječnja 2019. potvrđena presuda protiv Karlovačke banke za jedan euro kredit kojom je Županijski sud u Varaždinu, stalna služba u Koprivnici, potvrdio da je Karlovačka banka d.d. s potrošačem ugovorila nepoštenu ugovornu odredbu o promjeni kamatne stope u euro kreditu, pa zbog toga mora vratiti potrošaču tužitelju ukupno 25.000 eura plus pripadajuće zatezne kamate koje će po našoj procjeni iznositi još najmanje 12.000 eura. O prvostupanjskoj presudi po tome predmetu Udruga Franak već je ranije izvijestila javnost, i sada s velikim veseljem možemo potvrditi da je ta presuda pravomoćna.

Te presude potvrda su svega onoga što Udruga Franak tvrdi i dokazuje već jako dugo, a to su sljedeće činjenice:

 1. Konverzijom CHF kredita potrošači nisu obeštećeni u skladu s pravom EU te im banke svima još duguju preplaćene kamate i preplaćeni tečaj iz CHF kredita uz pripadajuće zatezne kamate.
 2. Nepoštene kamatne stope ugovarane su u svim kreditima, bez obzira na valutu kredita, pa u skladu s time svi potrošači koji su ugovarali kredite prije 10. siječnja 2013., bez obzira na valutu kredita, imaju pravo dobiti sve iznose kamata koji su veći od iznosa ugovorenih na početku ugovornog odnosa, i još imaju pravo dobiti i pripadajuće zatezne kamate.

 12. lipnja

Nažalost, 12. lipnja 2019. zadnji je dan za potraživanje preplaćenih kamata, nakon čega nastupa zastara potraživanja u skladu sa stavom Vrhovnoga suda RH iz revizije 2245/17. Zbog toga je očigledno da velika većina potrošača ne može stići na vrijeme tužiti i zahtijevati preplaćene kamate, no ostat će im dovoljno vremena za utuživanje tečajnih razlika, a ta potraživanja zastarijevaju tek u lipnju 2023.

Nadamo se i vjerujemo da je moguća i promjena stava Vrhovnoga suda RH o zastarama potraživanja, jer pravo EU ne poznaje zastaru potraživanja ako se utvrdi da su ugovorne odredbe iz potrošačkih kredita ništetne. U skladu s tim pravilom EU prava, svakako je za očekivati da bi Vrhovni sud RH trebao revidirati svoja stara stajališta o zastarama potraživanja na temelju utvrđenih ništetnih pravnih poslova odnosno ugovornih odredaba. No, prije nego se to dogodi mi ne možemo prejudicirati buduće odluke koje u ovome trenutku nakon 12. lipnja nisu izgledne u korist potrošača koji su preplatili kamate. Zbog toga svatko tko želi sa sigurnošću zatražiti preplaćene kamate mora tužiti najkasnije 12. lipnja ove godine, dok za tečajne razlike iz CHF kredita vremena ima sve do lipnja 2023. godine, kazala je Maja Gavran.

(T)g

8 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Mike Morgan
  #1 Mike Morgan 14 siječnja, 2021, 20:46

  Do you need a genuine Loan to settle your bills and startup

  business? contact us now with your details to get a good

  Loan at a low rate of 3% per Annual email us:

  Do you need Personal Finance?

  Business Cash Finance?

  Unsecured Finance

  Fast and Simple Finance?

  Quick Application Process?

  Finance. Services Rendered include,

  *Debt Consolidation Finance

  *Business Finance Services

  *Personal Finance services Help

  Please write back if interested with our interest rate EMAIL: [email protected]
  Call or add us on what’s App +91-7428831341

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. larryfox2017
  #2 larryfox2017 16 veljače, 2020, 17:46

  Nudimo sve vrste kredita po niskoj kamatnoj stopi od 3%. Možete se posuditi u bilo kojem terminu od 1 do 25 godina i posuditi bilo koji iznos od 2.000 do 50.000.000,00 funti za bilo koju svrhu. Prijaviti se možete putem WhatsAppa: +14092051142 ili e-maila: [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Kate Lisa Credit
  #3 Kate Lisa Credit 15 prosinca, 2019, 13:18

  Trebate li zajam? nudimo sve vrste kredita uz kamatnu stopu od 3%. Ako ste zainteresirani, kontaktirajte nas danas putem e-pošte za više informacija. e-pošta: [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. MullerDieter
  #4 MullerDieter 27 studenoga, 2019, 10:25

  Hitno vam treba novac? Mi vam možemo pomoći!
  Jeste li zbog trenutne situacije u nevolji ili vam prijeti nevolja?
  Na taj način dajemo vam mogućnost da krenete u novi razvoj.
  Kao bogata osoba osjećam se dužnom pomagati ljudima koji se bore da im pružim priliku. Svi su zaslužili drugu priliku i budući da Vlada propadne, morat će doći od drugih.
  Nijedan iznos nije previše lud za nas i zrelost koju određujemo međusobnim dogovorom.
  Bez iznenađenja, bez dodatnih troškova, već samo dogovoreni iznosi i ništa drugo.
  Ne čekajte više i komentirajte ovaj post. Navedite iznos koji želite posuditi i kontaktirat ćemo vas sa svim mogućnostima. kontaktirajte nas danas na [email protected]

  Hitno vam treba novac? Mi vam možemo pomoći!

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Maria Guadalupe/WhatsApp: +16014560144
  #5 Maria Guadalupe/WhatsApp: +16014560144 8 kolovoza, 2019, 13:24

  Pozdrav prijatelji, ja sam Maria Guadalupe, tu sam da pomognem svima informirati o svemu što sam doživio na mreži kada sam tražio zajam. Izgubio sam puno novca tražeci kredit dok nisam upoznao VLADIMIR FINANCIJSKU INVESTICIJU. Tko mi je pomogao dobiti kredit od 60000 eura po kamati od 2%. Ako vam treba kredit i ako ste ozbiljni, savjetujem vam da se savjetujete i obratite joj se putem e-maila: ([email protected]) ili
  Kontaktirajte WhatsApp: +16014560144 za kreditni zahtjev, hvala na vašem vremenu.

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Gonzalez Andres
  #6 Gonzalez Andres 12 svibnja, 2019, 19:21

  Pozdrav, trebate li kredit uz nisku kamatu od 2% Jeste li odbili bankovne kredite jer nemate nikakav kolateral ili imate loš kredit? Jeste li umorni od stresa u banci Zatim ste na pravom mjestu i kontaktirajte nas putem e-maila ([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Brkićev zavod
  #7 Brkićev zavod 12 svibnja, 2019, 08:10

  Dok se “frankovci” bore za ispravke sve samih lopovluka u sprezi banaka i banana države Ive Sanadera, na sisačkom području obilje novosti. Zavod javnoga zdravstva, zamislite, slavio 25 godina postojanja. U ime županije sveprisutna diva Ivanka Roksandić, šef Topuskoga Domagoj, pa fiškal Željko. Što je ovaj zadnji zaslužan u radu epidemiologije teško je reći, tek posjećanje na “Hidroput” Zdravka Križea. I raspad firme zbog kojeg se odlazilo u rešetke. Možda je mudri pravnik pisao ugovore za prodaju flote srbijanskim mafijašima. Dobročinitelj, nema što. Advokat se uvijek nađe na pravom mjestu. Na fotki s hotelskoga slavlja, između 93 zaposlena, nema doživotnoga i slatkorječiva stoloravnatelja Brkića i još nekih značajnih faca. Za tri desetljeća rada, sigurno će se pojaviti.

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. Anonimno
  #8 Anonimno 11 svibnja, 2019, 20:31

  Bravo Majo prava ste.
  Samo da ne budete kao i do sada sa malim brojem sudionika.
  Pogotovo onih “gornjaka”, koji sve znaju, a osim iznimaka o ničemu pojma nemaju.
  samo tako ili nikako. Još imate mjesec dana, kratak ali dovoljan rok.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code