BANDIĆU DRŽI LEKCIJE O SOCIJALDEMOKRACIJI, A IZBJEGAVA PREGOVORE SA SINDIKATIMA

BANDIĆU DRŽI LEKCIJE O SOCIJALDEMOKRACIJI, A IZBJEGAVA PREGOVORE SA SINDIKATIMA

25. siječnja, 2018.

 

Sigurni smo da gradonačelnica Siska i istaknuta socijaldemokratkinja poput Kristine Ikić Baniček jedva čeka započeti socijalni dijalog sa sindikatom radi zaključenja kolektivnog ugovora. Njime će se urediti njihova zaposlenička prava te joj, parafrazirajući njezinu poruku bivšem stranačkom kolegi i zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, poručujemo: „Ne može se biti socijaldemokrat prema potrebi, ili si socijaldemokrat ili nisi!”.”

Napisao: Josip Frković

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika zaiskao je od sisačke gradonačelnice K. Ikić Baniček pokretanje kolektivnih pregovora za službenike i namještenike u upravnim tijelima Grada Siska. Upozoravaju pri tome da zaposleni u sisačkoj gradskoj upravi – otkako je na vrhu gradske vlasti spomenuta šefica gradskoga odbora SDP-a autokratskih navada – ne mogu doći do kolektivnog ugovora. I sve to iako Statut SDPH-a kao jedan od programskih ciljeva navodi i ostvarivanje i zaštitu prava radnika koje žive od rada i na temelju svog rada. A Ustav Republike Hrvatske i, konkretnije od toga, „pravo zaposlenih i članova njihovih obitelji na socijalnu sigurnost i socijalno osiguranje uređuje se zakonom i kolektivnim ugovorom”.

Prava iz rada i po osnovi rada

Ako gradonačelnica Siska ima predrasude prema službenicima i namještenicima i njihovu pravu na kolektivno pregovaranje, sindikat ju upućuje na odredbu Zakona o radu prema kojem je radnik fizička osoba koji u radnom odnosu obavlja određene poslove za poslodavca te stoga i ova kategorija radnika ima pravo kolektivnim ugovorom urediti i zaštiti svoja prava iz rada i po osnovi rada”, stoji u priopćenju potpisanom od glavnoga tajnika Siniše Kuhara.

Licemjerje prve gradske službenice

Sindikat podsjeća kako je gradonačelnica Ikić Baniček na sjednici Gradskog vijeća 6. listopada 2017., na upit vijećnice „sa zadovoljstvom” ustvrdila kako je za njenog mandata potpisan kolektivni ugovor sa zaposlenicima u Gradskoj upravi, premda se to nije dogodilo i nudi joj mogućnost da zaključenjem kolektivnog ugovora za službenike i namještenike uprave zajednički isprave ovaj navod. U nastavku teksta, sindikalci trpko konstatiraju: “Sigurni smo da gradonačelnica Siska i istaknuta socijaldemokratkinja poput Kristine Ikić Baniček jedva čeka započeti socijalni dijalog sa sindikatom radi zaključenja kolektivnog ugovora. Njime će se urediti njihova zaposlenička prava te joj, parafrazirajući njezinu poruku bivšem stranačkom kolegi i zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, poručujemo: „Ne može se biti socijaldemokrat prema potrebi, ili si socijaldemokrat ili nisi!”.”. Licemjerje, doduše, nije spominjano, premda ga u najrazličitijim prilikama, naočigled Siščana, prva gradska službenica i te kako koristi. Opako bahata i tvrdoglava gradonačelnica, koja ni svojim maloljetnim potomcima ”ne dopušta postavljanje glupih pitanja” – sličnih onome znatiželjna oporbenoga vijećnika Darka Žaka i teme preskupe investicije “ledene dvorane” na Zibelu – nije se dosjetila nekih personalnih kretanja u gradskoj upravi popunjenoj provjerenim članovima SDP-a i njegovih koalicijskih prirepaka. Recimo, hitrih odlazaka četvero pročelnika upravnih odjela, imenovanih prema njenim kriterijima i ukusu, zapošljavanja za stalno vjernoga člana SDP-ova juniorskoga tima, direktorskih rošada u groblju “Viktorovcu” i “Sisačkom vodovodu” s neraspoređenim partijskim Zagrepčaninom, te obiteljskoga kadroviranja u Gradskim tržnicama “Sisak” i Dječjim vrtićima Siska Novoga i Siska Staroga, u Sisak projektima, Domu kulture…T

 

6 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Svetozar
  #1 Svetozar 27 siječnja, 2018, 20:21

  Poblajhana, komunistička i kapitalizirana napast. Ove bi godine plaketu grada mogla dodijeliti ivanu radanoviću, milomiru gaćeši, danki košić, ljubi šteković, marku krički i inim zaslužnicima. Možda k tome pupavcu, sandri nikolić i nikoli arbutini.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • Anonimno XX
   Anonimno XX 28 siječnja, 2018, 07:17

   Svetozare,
   To bi bilo i logično.
   Ali zar ona po struci nije socijalni radnik i poznati su joj pojmovi na S(ocijajala).
   Zaboravila je iz koje je struke otkad je postala gradonačelnica.
   Po pitanjima na aktualnom satu i njoj se javlja zaborav.
   Zašto onda ima svoj ured…Dok odgovara na pitanja, za par minuta odgovor može stić iz tehničkih uređaja.
   samo treba znati upotrijebiti komunikacije.

   Odgovorite na ovaj komentar
 2. Stipe
  #2 Stipe 27 siječnja, 2018, 14:24

  Stvarno je užitak imati takvu izazovnu ženku i gradsku šeficu. Žutu, masnu, bez pameti i poštenja, zaljubljenu u propalu yu-strvinu. I taj bedaček darko je sličnih vrlina, kad je išao u takvo nehrvatsko međunožje. Možda će ipak klinci znati što su po nacionalnosti. Ni komunisti ni filofašisti, vengo antinormalisti. Možda se ipak kroz život razviju do normale.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. moslavački - posavac
  #3 moslavački - posavac 26 siječnja, 2018, 21:12

  Gdje su ona bolja vremena kada je Sindikat imao svoju pravu ulogu, koju ima i danas, da š t i t i prava radnika.
  Ali i obveze poslodavaca prema radnicima.
  Ikićka je davno prije rekla da joj u gradskoj upravi mnogi ne trebaju….Pa neka onda vodi sam sve ili bude prava gradonačelnica..

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Anonimno XX
  #4 Anonimno XX 26 siječnja, 2018, 11:18

  Pa nek se više javno očituje gradonačelnica o svemu. neka da te argumente.

  A gospon Srđan marić postao je glavni kadar u popunjavanju radnih direktorskih mjesta u sisačkim gradskim ustanovama.
  Zar nema netko bolji.
  Ako je Marić taj koji je najkvalitetniji, a pokazao je prikaz ljudskih gluposti i nekvalificiranost u vođenju ustanove, onda svaka čast Ikički i njenom kreiranju kadrova.

  Zato tako i posluju i nekorektno se odnose prema korisnicima usluga.
  Tu nešto opasno smrdi.

  Gospon Frković, krenite i dublje u utvrđivanje poteza i interesa za potpise Kolektivnih ugovora, ali i propasti nekada kvalitetnih društava u kojima gradonačelnica ima”svoje” kadrove.

  Bilo bi to zanimljivo vidjeti.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Anonimno
  #5 Anonimno 26 siječnja, 2018, 04:26

  Ni Bernadic ni Plenkovic nerade za Hrvatske nacionalne interese .Oni su sluge Pupovcu i srbima.Neka ih je sramota.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code