BANAC U BUJICI: MEDIJI KOJE VODI IVAN TOLJ NAPADAJU BISKUPA KOMARICU

BANAC U BUJICI: MEDIJI KOJE VODI IVAN TOLJ NAPADAJU BISKUPA KOMARICU

24. svibnja, 2016.

 

Dodik se pridružio napadima na Karamarka, optužujući ga da nastavlja „ustašku politiku“, a koristi se i medijima u Hrvatskoj koji su cijelo vrijeme bili u službi Ive Josipovića i Zorana Milanovića; u tome prednjače Večernji list i 24 sata koje vodi Dodikov prijatelj Ivan Tolj – rekao je u Bujici dr. Ivo Banac, povjesničar i profesor na američkom Yaleu i Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Banac je na početku emisije izjavio: – Biskup Komarica pokrenuo je pitanje povratka Hrvata u „Republiku Srpsku“ i zato je napadnut. Ne može si izbiti iz glave tvrdnju da su hrvatsko-srpski odnosi vezani uz „Republiku Srpsku“ riješeni… Oni nisu riješeni, niti mogu biti riješeni dok ostaju otvorena pitanja! On bi sve želio svesti na pitanje zločina i reparacija, odnosno vlasništva. No, ono što je bolno je to da je upravo Dragan Čović zaustavio pritiske na „Republiku Srpsku“ od strane Zagreba.

Hrvati u Bosni i Hercegovini zgroženi su napadima na biskupa Komaricu. Ogorčeni su i deseci tisuća naših sunarodnjaka koji danas žive u Republici Hrvatskoj, a Dodikovi prethodnici protjerali su ih iz Bosanske Posavine i drugih stoljetnih hrvatskih krajeva. Na žalost, reakcije političkog vodstva Hrvata u BiH su izostale. Dragan Čović i njegova politička oligarhija ne smije ni pisnuti protiv Dodika! To je zasmetalo čak i vrhbosanskom nadbiskupu, kardinalu Vinku Puljiću. No, i unutar katoličke crkve ima pojedinaca koji koketiraju s Dodikom. Jedan od njih je poznati svećenik i medijski tajkun Ivan Tolj. On i dalje potajno šuruje s čelništvom tzv. Republike Srpske, bez obzira na njihove napade na hrvatskog biskupa Franju Komaricu.

Na pitanje zašto Dragan Čović nije osudio napade na biskupa Komaricu, dok je to učinio potpredsjednik „RS“ iz redova SDA Ramiz Salkić, Banac je odgovorio: – To je zbog toga što je Čovićeva politika bila povezivanje s Dodigom u borbi za podjelu Bosne i Hercegovine. To moramo jasno reći – oni su spojene posude i dok se taj savez na razmrsi, neće biti nikakve mogućnosti za normalizaciju odnosa u BiH, neće biti mogućnosti bilo kakvog povratka na područje „RS“, neće biti mogućnosti čitavog niza drugih povrataka koji su također zakočeni nakon Daytona. Ima onih koji dobro znaju da je Bosna izuzetno ranjena zemlja koja može ustati jedino uz eurointegracije, a to je moguće jedino uz ispravnu politiku Hrvatske. Na tome se radi, to je politika predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović i aktualne Vlade. No, ima i onih koji ometaju taj proces, a vezani su uz politiku Srbije i tamošnje nedavne izbore te povezanost Srbije sa Rusijom…

Banac je u Bujici još jednom vrlo oštro prozvao kontroverznog Ivana Tolja, svećenika-tajkuna povezanog s austrijskom Styrijom, ali i Dodikom te Draganom Čovićem: – Sam Dodik je javno priznao da je Čović zaustavio pritiske iz Zageba prema „Republici Srpskoj“. U toj sprezi sudjeluje i Styria preko svojih kolumnista i urednika. Oni stvaraju lažni dojam da nema nikakvih otvorenih pitanja između tzv. Republike Srpske i Hrvatske. Ne bih se želio uplitati u disciplinske mjere koje sigurno postoje u crkvi, ali koliko sam uspio shvatiti, svi pokušaji da se Ivana Tolja uputi ka nekoj umjerenijoj politici – jednostavno nisu uspjeli. Njegov utjecajan položaj nije vezan samo uz Hrvatsku i BiH, on ide mnogo šire, od Austrije, gdje surađuje u vrhu Styrije – do Beograda. To je jedan medijski imperij koji širi liniju vrlo problematičnog ishodišta s posljedicama prilično negativnim za svaku vrstu stabilizacije ovog dijela svijeta. Tolj ima zacrtanu liniju. Primjećujem što se piše i da to više nije pisanje tradicionalnih protivnika HDZ-a, nego sad u tome sudjeluju i tzv. desni kolumnisti. To je krajnje negativno i vodi nas u neka ranija razdoblja sa svime onime što su ona nosila.T

CIJELU EMISIJU POGLEDAJTE OVDJE:

https://www.youtube.com/watch?v=BoXHJNPrxeg&feature=youtu.be

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. DDR
  #1 DDR 25 svibnja, 2016, 12:41

  Patera Tolja i Mladena Bajića u istu zatvorsku ćeliju!!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Vran planina
  #2 Vran planina 25 svibnja, 2016, 12:18

  Bas smo bijedni, ne mogu virovati da nikakvog komentara nema, i to komentara u vidu podrske i osude samov Covica kojega drzi damo to sto je clan HDZ, stranke kojoj hrvatski narod viruje iskljucivo zbog Prvog Ptedsjednika i nada se da ce opet netko slican njemu doci na celo.stranke. E sad pitanje je tko mocan iz Hrvatske pidrzava tog lika koji se silno obogatio i za koga nista hrvatsko nije sveto jer, nsprosto, on sam se osjecao jugoslavenom u tolikoj miri da se i potpisivao cirilicom. U Hrvatskoj je kljuc svega, ali tko je kljucar?

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code