FILIPIJEVA KNJIIGA O TESLI PROMOVIRANA U SISKU

FILIPIJEVA KNJIIGA O TESLI PROMOVIRANA U SISKU

25. rujna, 2022.

 

Predstavljanje knjige Maria Filipia „Nikola Tesla ispod paučine“, održano je u četvrtak, 22. rujna u Dvorani Sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu. Knjigu su predstavili akademik Josip Pečarić i autor, a predstavljanju je nazočio i sisački biskup Vlado Košić.

Predstavljajući autora okupljenoj publici akad. Pečarić je podsjetio na njegov životni put te njegova stradanja koju je ponio za Domovinu kao branitelj ostavši bez ruke i noge, ali i na njegov stvaralački rad tijekom kojeg je napisao nekoliko knjiga. Progovorivši o ovome djelu istaknuo je kako je tema Nikole Tesle uvijek aktualna, posebno u Srbiji gdje se to ime koristi u dnevno političke svrhe obračuna s Hrvatima i svojatanja hrvatskih teritorija.

Sam autor je velikog znanstvenika predstavio publici ne toliko kao izumitelja, fizičara i elektrotehničara, već više kao skromnog i društvenog filantropa, ispravljajući pritom neke stereotipne predodžbe o tom hrvatskom i svjetskom velikanu za kojega mnogi misle da je bio nedruštven, povučen u samoga sebe, dosadan i nepristupačan. Tesla je bio gotovo potpuna suprotnost svemu onome kako ga se često prikazuje i kakvu sliku se o njemu stvara u javnosti. Veliki znanstvenik nije bio osamljeni fanatik, ateist, monarhist, nekomunikativan, izdvojen iz društva, ženomrzac. Sve su te predodžbe o njemu stvorene umjetno, potpuno neutemeljeno, nekad na temelju neznanja i površnosti, a često i smišljeno i namjerno. Krasila ga je duhovitost i suosjećao je sa svakim tko je u nevolji te nikome nije odbio molbu za pomoć.

Istaknuo je i kako je Nikola Tesla osoba koja trajno privlači pažnju većine ljudi zbog snage svog uma s kojim se ne može usporediti ni jedan drugi um u povijesti, ali i kako na žalost već više od stotinu godina Teslino ime neki koriste u svrhu nacionalističke propagande. Upravo je to bio jedan i od razloga nastanka ove knjige kako bi se zaustavila ta propaganda i prestalo s tolikim neistinama.

Posljednji dio svog predstavljanja knjige Filipi je posvetio upravo Teslinoj nacionalnosti. Podsjetio je kako je Tesla rođen u Lici, središnjem i integralnom dijelu Hrvatske već tisuću godina. Kada je rođen, tamo je bila Hrvatsko-Slavonska vojna krajina (Kroatisch-Slawonische Militärgrenze) koja je 1881. godine kada je Tesla imao 25 godina, vraćena pod vlast bana, Sabora i vlade. Upravo vlada u Zagrebu izdala mu je 1893. godine i putovnicu.

Na kraju autora je pozdravio i biskup Košić zahvalivši mu na prikazu Nikole Tesle punom novih i zanimljivih činjenica. (SV) T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code