BALENOVIĆ BOŽI PETROVU: ZAŠTITITE ZVIŽDAČE

BALENOVIĆ BOŽI PETROVU: ZAŠTITITE ZVIŽDAČE

27. studenoga, 2015.

BALENOVIC2-400x230
Proteklog tjedna Vesna Balenović, predsjednica udruge Zviždač obratila se pismom čelniku MOST-a Boži Petrovu. U svojem pismu Petrovu je skrenula pozornost na potrebu hitne zakonske zaštite zviždača. Razgovori predstavnika Mosta nezavisnih lista koji će se ovog četvrtka voditi sa Koalicijom Hrvatska raste i Domoljubnom koalicijom o mjerama protiv korupcije, odlična su prilika da se ukaže na značaj zviždača u borbi protiv kriminala i korupcije, te na potrebu njihove zakonske zaštite – rekla je Vesna Balenović.
Za rad udruge Zviždač kao stožerne građanske udruge koja se bori protiv kriminala i korupcije od velikog interesa je donošenje Zakona o zaštiti zviždača. Unatoč dosadašnjim naporima da animiramo vodeće političke stranke, do danas nije pružena adekvatna zaštita postojećih zviždača, niti je Zakon o zaštiti zviždača donesen.
Ulogu zviždača u borbi protiv kriminala i korupcije prepoznale su brojne civilizirane i demokratske države i pružile im zakonsku zaštitu. Poznato je da prema statistikama 90% kaznenih djela razotkrivaju zviždači i građani a tek 10% represivni državni aparat. Zato ta populacija zaslužuje i učinkovitu i adekvatnu zaštitu. Smatramo da je ovo pravi trenutak u kojemu bi se MOST tijekom razgovora s potencijalnim političkim partnerima, predlaganjem potrebnih reformi i Zakona o zaštiti zviždača, mogao definirati kao značajan pokretač pozitivnih društvenih promjena.
Uvrštavanje Zakona o zaštiti zviždača u reforme koje bi nova Vlada donijela na području zakonodavstva i borbe protiv kriminala, bilo bi od velikog društvenog značaja, jer bi uz zakonsku zaštitu zviždača značajno pridonijelo povećanju građanskog angažmana u razotkrivanju i borbi protiv kriminala i korupcije.
Kao društvo trudimo se biti moralni, etični, pošteni i suprotstavljati se kriminalu i korupciji. Najistaknutiji pojedinci u borbi za očuvanje tih vrijednosti, bez ikakve sumnje su zviždači. Razotkrivajući kriminal, korupciju i nezakonitosti zviždači su nažalost često na meti kriminalaca i kršitelja zakona, izloženi progonu, šikaniranju, nepravdi, otkazima, obijesnim sudskim tužbama, stigmatizirani su, a nerijetko su izloženi i fizičkim napadima. Takvo stanje se treba hitno promijeniti, a najučinkovitiji način za zaštitu zviždača bilo bi donošenje adekvatnog zakonskog okvira.
Zašto do sada nije donesen Zakon o zaštiti zviždača? Zviždači svojim radom ugrožavaju višemilijunske interese krupnog i organiziranog kriminala, koji je premrežen i skoro bez izuzetka ima svoje zaštitnike u samom vrhu hrvatske politike. Smatram da je upravo to razlog zašto su dosada u Saboru vodeće parlamentarne stranke izbjegavale poduprijeti donošenje zakona o zaštiti zviždača. Otpor kojeg politika i pojedini stranački lideri pružaju, samo potvrđuje njihove ozbiljne probleme sa zakonom, povezanost s kriminalom i strah od zviždača, koji bi mogli razotkriti njihove brojne nečasne radnje. – ističe Vesna Balenović.
Od vodstva MOST-a očekujemo da se zauzme za donošenje Zakona o zaštiti zviždača i da donošenje tog zakona bude jedan od uvjeta potpore novoj Vladi RH i suradnje s budućim političkim partnerima. Od MOST-a očekujemo potporu jer je taj zakon u Hrvatskoj morao biti odavno donesen. Zbog dosadašnjeg nepostojanja Zakona o zaštiti zviždača postojeći zviždači izvrgnuti su progonu, a ujedno su brojni građani destimulirani da prijavljuju kriminal i time Hrvatskoj državi sačuvaju milijarde, koje danas završavaju u džepovima kriminalaca. Vjerujemo da će MOST naš prijedlog shvatiti kao novu šansu za pravednu i poštenu Hrvatsku.
Balenović je čelnike MOST-a pozvala na suradnju u području rada i zaštite zviždača. Hoće li MOST reagirati na te pozive i hoće li se i radom dokazati kao promjena na bolje, kao političko osvježenje i poveznica različitih političkih opcija za dobrobit Hrvatske, preostaje nam vidjeti – rekla je Vesna Balenović predsjednica udruge Zviždač.
Predsjednica udruge „Zvizdač“
Vesna BalenovićT

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code