ARBITRAŽNA PRAVNA FARSA – pismo Zorana Čapalije Čaplje iz Zagreba

ARBITRAŽNA PRAVNA FARSA – pismo Zorana Čapalije Čaplje iz Zagreba

6. kolovoza, 2015.

Konačno jedna pametna odluka koju donosi Vlada Republike Hrvatske. Izlazak hrvatske iz Arbitražnog procesa. Prema odluci Badinterove komisije pri razdruživanja iz Jugoslavije sve republike ostaju u granicama koje je zacrtao AVNOJ. Drugim riječima u postupak arbitražne nije trebalo ni ulaziti jer je sve rečeno ovom odlukom. Republika Slovenija, koju smo smatrali dobrim susjedom, očito nezadovoljna ovom odlukom počela je na svakom koraku ometati Hrvatsku u nadi da će na neki na
in doći do našeg teritorija, to jest do dijela našeg mora. Više puta protjerivali su naše ribare i to s teritorija koji je hrvatski, a nisu se libili i otvoriti vatru na našu policijsku patrolu. Hrvatska policija tada nije uzvratila vatru vjerujući da se radi o neodgovornoj odluci određene osobe koja je u tom trenutku zapovijedala, a ne o političkom stavu “dobrog susjeda”. Nažalost dobri susjed pretvorio se u agresora. Premda je oko granice sve jasno Slovenija počinje koristiti svoj položaj u Europskoj uniji i blokira pristup Hrvatske pokušavajući na taj način prisiliti Hrvatsku na ustupak dijela teritorija kako bi dobila slovensku suglasnost za ulazak u EU. Kako bi zamaskirali svoje namjere blokirali su nas u cijelom nizu poglavlja pojačavajući tako pritisak na Hrvatsku. Hrvatska, očekujući kako će poštenim arbitražnim postupkom biti potvrđena odluka Badinterove komisije, pristaje na arbitražu u dobroj namjeri izbjegavajući tako sve eventualne sukobe. Nažalost Slovenija je nečasnim radnjama izigrala hrvatsko povjerenje i u arbitražne spise na nedopušten način unijela nevažeće dokumente koji su kontaminirali cijeli spis. Na temelju ovakvih spisa daljnje sudovanje nije nemoguće. Potpuno je jasno da Hrvatska u ovakvoj situaciji nije mogla ostati u postupku arbitraže.
Vrlo zanimljive su izjave slovenskih političara vezane za izlazak Hrvatske iz arbitražnog postupka. Niti jedan se ne osvrće na nečasne radnje svojeg predstavnika u arbitražnoj komisiji i djelatnici državne institucije koji su zajedno s predsjednikom arbitražne komisije pokušali donijeti odluku kojom bi se Hrvatskoj protupravno oduzeo dio teritorija. Svi oni govore jedino o izlasku Hrvatske iz arbitražnog postupka i navode kako to ništa ne znači jer će se postupak nastaviti. Neki od njih navode kako je postupak izlaska ekstremni čin pokušavajući tako prebaciti krivnju na hrvatsku stranu. Predstavnici slovenske vlade sada ponovo izriču prijetnje Hrvatskoj kako će ju blokirati o procesu pristupa Šengenskom prostoru. Od svega je dakako najšokantnija anketa koju su proveli i na temelju koje kažu da 90 % ispitanika stoji uz stav gospodina Cerara o nastavku arbitraže. Ima li u Sloveniji itko pošten? Dokle će Slovenija prijetiti Hrvatskoj i blokirati ju na svakom njenom koraku u EU. Sjetite se dragi susjedi kako ste nam uzeli Sv. Geru, gdje ste protupravno i danas, kao i svih drugih graničnih problema koje ste nam radili i radite ih još uvijek. Sjetite se Ljubljanske banke i hrvatskih štediša.
Nažalost i Europa pokazuje svoje pravo lice. Osude ovog sramotnog slovenskog čina gotovo da se ni ne čuju. Glasnogovornica Vijeća Europe pak govori kako će se postupak arbitraže nastaviti bez obzira na izlazak Hrvatske, a ako hrvatski predstavnik iziđe iz arbitražne komisije Europa će odrediti novog člana komisije. Uistinu sramotno. Je li to pravda koju nudi Europa? Hrvatska takvu odluku neće i ne može prihvatiti. Kako to Europa može stajati iza ovako nezakonitih, nečasnih i podlih postupaka Slovenije? Je li u pitanju kakva trgovina sa Slovenijom? Jesu li svjesni da ovakvim stavom izazivaju nestabilnost u srcu Europe?
Da se takvo što događa Engleskoj, Francuskoj ili Njemačkoj oni bi odmah svim mogućim sredstvima zaštitili svoj teritorij, a time i svoj suverenitet. Nije li i Hrvatska isto tako jednakopravni član EU pa isto tako ima pravo zaštititi svoj teritorij. Sloveniji a i svim drugima koji imaju aspiracije na hrvatski teritorij treba jasno pokazati da Hrvatska nikome neće dopustiti oduzimanje njezinog teritorija.
Hrvatska u ovom trenutku mora postupiti u skladu s Ustavom. Njezine granice treba zaštiti policija, a ako to nije moguće Hrvatska vojska. Možda se to nekome čini ekstremnim no to nalažu odredbe Ustava RH s kojima su upoznati i u EU. Prema tome gospodine ministre unutarnjih poslova izvolite izdati zapovijed policiji o nadzoru nad cjelokupnim teritorijem uz morsku granicu sa Republikom Slovenijom. U koliko to niste u stanju mislim da bi trebali odmah odstupiti.
Gospođo ministrice Pusić što još čekate s povlačenjem veleposlanika iz Ljubljane na konsultacije? To se radi i za manje incidente nego što je pokušaj otimanja dijela teritorija. Već ste trebali uputiti vrlo oštru protestnu notu Sloveniji o tome kako se neće dopustiti povreda graničnog prostora, a svaki pokušaj nasilne povrede biti će sankcioniran u skladu s međunarodnim pravom. O istome ste dakako već trebali obavijestiti EU, UN i NATO. To je vaša dužnost i obveza pa izvolite postupati.
Opet kažem, neki će reći kako je ovo moje razmišljanje ekstremno ili možda čak ratno-huškačko, no to nije istina. Radi se teritorijalnoj cjelovitosti i suverenitetu, a to su dužnosti za koje je hrvatski narod kroz Ustavne odredbe ovlastio Vladu RH, Sabor RH pa slijedom toga i ove ministre. Sada je trenutak u kojem se traži vaša odlučnost i to pravo i pošteno domoljublje koje toliko naglašavate.
Razgovore i pregovore dakako treba nastaviti otvoreno i pošteno kao što je to i do sada činjeno. Hrvatska nikoga nije pokušala prevariti i nema se čega stidjeti. Stidjeti se trebaju oni koji su ovakvim nečasnim postupkom osramotili svoju zemlju, pravosudni sustav Europe i Europsku uniju. Stidjeti se treba i slovenska Vlada koja nije osudila ovakav postupak svojih dužnosnika već ga podržava, pa i EU koja traži nastavak ove pravne farse.
Zoran Čapalija Čaplja T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code