APELI DOKTORICE VESNE BOSANAC

APELI DOKTORICE VESNE BOSANAC

17. studenoga, 2023.

 

Evo, obilježavamo još jednu obljetnicu ponosa i tuge na okupaciju Grada Vukovara.

Svjedoci smo da razne udruge relativno često pišu apele. Ali, moramo se sjetiti da je apele iz vukovarske bolnice, nekoliko mjeseci prije nego je grad pao u četničke ruke, gotovo svakodnevno  iz razrušene vukovarske ratne bolnice diljem svijeta pisala dr. Vesna Bosanac (1949.-2022.), tim više što je u to vrijeme ova zdravstvena ustanova bila i utočište civilima, a ne samo ranjenim ljudima.

Posljednji poziv u pomoć doktorica  Bosanac poslala je 18.11. 1991. u 16 sati i 55 minuta!

Apeli su sačuvani u kopiji, i moja malenkost, u suradnji s legendarnom liječnicom,  objavila ih je u knjizi „Apeli dr. Vesne Bosanac“ (Alineja, Koprivnica-Vukovar, 2002.). Originale, kao i cjelokupnu medicinsku dokumentaciju  iz bolnice oduzela je zločinačka JNA prigodom nasilnog  preuzimanja bolnice 20. studenoga 1991. (Nikada nisu vraćeni!)

Tog dana počinjen je najveći ratni zločin nad ranjenicima i civilima koji su iz bolnice odvezeni u pravcu Ovčare gdje su i pogubljeni.

Apeli pokazuju  stanje vukovarske bolnice tijekom najtežih dana granatiranja grada. Pisani su na engleski i hrvatski.

Međutim, važno je napomenuti da odgovor ni na jedan apel  nije došao do današnjih dana!

A u ratnoj bolnici u Vukovaru, u to vrijeme, bilo je liječeno oko 2.250  ranjenika pod  neprekidnom paljbom artiljerije i avionskim napadima. Na samu bolnicu padalo je dnevno 900 granata i avionskih bombi, iako je bila primjereno obilježena znakovima Crvenog križa. Devedeset  posto ranjenih i liječenih  bili su civili. Kako se obruč sve više stezao, ostajali su bez dotoka  lijekova i hrane, pa je dr. Bosanac svakodnevno počela pisati apele  za pomoć  Ministarstvu zdravstva, ali i međunarodnim humanitarnim organizacijama. Također je apele upućivala preko institucija  evropske promatračke misije svim odgovornim političarima, da se prestane ubijanje jednog cijelog grada.

Stoga,  ove apele ne smijemo zaboraviti, kao ni muk i šutnju, jer prikazuju stanje u vukovarskoj  bolnici tijekom  najtežih dana.

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. Hurry Up for Christmas Loan Offer 3% fast and reliable..
    #1 Hurry Up for Christmas Loan Offer 3% fast and reliable.. 17 studenoga, 2023, 19:50

    Dobar dan, moj upit o tome kako dobiti kredit za kupnju kuće od nekretnina započeo je pozivom, nazvao sam Davidson Albert Company, danas sam jako sretan i Bog blagoslovio Davidsona Alberta Kontakt e-mail: {[email protected] }

    Zovem se Marijana, iz HRVATSKE sam, zadnjih pet mjeseci sam tražila pravu kreditnu tvrtku od koje bih mogla dobiti kredit kako bih mogla kupiti kuću kakvu sam htjela. Dugoročno gledano, bilo je hrpa prijevara zbog kojih sam im povjerovao i na kraju dana su mi uzeli novac ne dajući mi ništa zauzvrat, čak ni 1 euro na moje ime, izgubio sam svaku nadu, bio sam zbunjen i frustriran, nikad nisam želio imati ništa s online tvrtkama za zajam pa sam otišao posuditi novac od prijatelja. Ispričao sam sve što se dogodilo i rekla mi je da mi može pomoći pronaći tvrtku za zajmove koja mi može dati bilo koji iznos zajma koji mi je potreban i po vrlo niskoj kamatnoj stopi od 3%, također mi je rekla da je upravo dobila zajam od uputio me kako se prijaviti za kredit baš kao što mi je rekla, prijavio sam se s njima putem e-pošte: ([email protected]), nikad nisam vjerovao, ali sam pokušao, i na moje najveće iznenađenje dobio sam kredit u roku od 24 sati, nisam mogao vjerovati, ponovno sam sretan i bogat i hvala Bogu da takve kreditne kuće još postoje na ovim prevarama posvuda, savjetuju svima koji trebaju posuditi kredit putem e-maila ([email protected]). Nikada te neće iznevjeriti i tvoj život će se promijeniti kao i moj. Brzo kontaktirajte ([email protected]) danas i uzmite svoj zajam od njih. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY za vaš kredit, jer sam uspješno dobio svoj kredit od ove tvrtke bez ikakvog stresa. Posjetite njihovu e-poštu. ([email protected])

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code