SIMPOZIJ O ŽIVOTU I RADU ANTE PARADŽIKA

SIMPOZIJ O ŽIVOTU I RADU ANTE PARADŽIKA

16. rujna, 2014.

 

9166a767f9e84c5fc9f2c223a9f5dd6f 700x550 Custom

Autohtona-Hrvatska stranka prava u subotu 20.rujna organizira u povodu 23. obljetnice ubojstva  legendarnog hrvatskog domoljuba Ante Paradžika simpozij o njegovom životu i radu. Simpozij će početi u 12 sati  u stranačkim prostorijama  A-HSP-a u Ilici 31.

Sutradan u nedjelju 21. rujna u 11 sati položit će vijence na grob Ante Paradžika.  Popodne u 17 i 30 u Župi Presvetog Srca Isusova,  Palmotićeva 31,  bit će misa zadušnica.

Ante Paradžik rođen je 1943. u Ljubuškom (Predgrađe), gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. Pravni fakultet završio je u Zagrebu. Aktivno se uključuje u Hrvatsko proljeće i postaje vođa studentskog pokreta sedamdesetih godina. Zbog organizacije studentskog štrajka, vlasti komunističke Jugoslavije osudile su ga na tri godine zatvora. Ponovo je uhićen 1975. kada provodi u istražnom zatvoru četiri mjeseca. Zbog svojih stavova te zagovaranja demokracije i ljudskih prava Paradžika 1976. tadašnje vlasti ponovno zatvaraju. Kao hrvatski domoljub jedan je od najprogonjenijih protivnika komunističkog režima. 

Paradžik je 1989. sudjelovao u osnivanju Hrvatske demokratske zajednice (HDZ). Zbog neslaganja s programom i načinom rada istupa iz HDZ-a i svoje političko djelovanje nastavlja u Hrvatskoj demokratskoj stranci (HDS), koju napušta zbog naknadno redigiranog političkog programa stranke, jer se kao cilj nije isticala državna neovisnost Hrvatske.

Zajedno s Krešimirom Pavelićem pristupa osnivanju poticajnog odbora, koji će raditi na obnovi Hrvatske stranke prava (HSP), kao nastavak Stranke prava dr. Ante Starčevića i dr. Eugena Kvaternika. HSP je obnovljen 25.2.1990.; za predsjednika je izabran Dobroslav Paraga, a za dopredsjednika Paradžik. Početkom Domovinskog rata 1991. vodstvo HSP-a je donijelo odluku o osnivanju Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), čiji prvi načelnik Ratnog stožera HOS-a postaje upravo Paradžik.

Dana 21. rujna 1991. Paradžik je na povratku sa stranačkog skupa u Križevcima ubijen u Sesvetama od hrvatskih policajaca. Formalno, krivci su nakratko završili iza rešetaka, pravdajući se da su dobili anonimnu dojavu da su u automobilu “martičevci”. Sintagma “političko ubojstvo” u medijima samostalne Hrvatske prvi je put upotrebljena za ubojstvo dopredsjednika HSP-a…

Kao načelnik Glavnog stožera HOS-a Paradžik se iskazao kao izvrstan organizator, koji je u nekoliko mjeseci organizirao respektabilnu vojnu postrojbu od više tisuća pripadnika; oni su bez sumnje dali golem doprinos u obrani Hrvatske: od Dubrovnika do Vukovara. Ubojstvom Ante Paradžika HSP je izgubio čelnika i vođu, čija je domoljubna vizija Hrvatske bila i ostala obveza za svakog njenog člana.T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
  1. Ilija
    #1 Ilija 18 rujna, 2014, 13:11

    To što organizira Dražen Keleminec isto je kao i ništa, a Paradžiku svaka čast. Odakle ovom koprivničancu prostorije u Ilici, e moji dragi to je pitanje, kaj ne.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code