ANIMAFEST ĆE BITI SVAKE GODINE

ANIMAFEST ĆE BITI SVAKE GODINE

11. travnja, 2015.

Ana Mikin, Vjera Matkovic, Daniel Suljic, Petra Zlonoga, Ivana Bosnjak
Predočen program 25. Svjetskog festivala  animiranog filma – Animafest Zagreb

Napisao: Ivan Raos
 
 
U kinu Europa u Zagrebu 9. travnja 2015. predstavljen je i najavljen cjelovit program 25. Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb, na kojemu će se po prvi put u 2015. godini zajedno naći u programu kratkometražni i dugometražni filmski urdatci.
Zapravo govorimo o filmovima koje ćemo od 9. do 14. lipnja 2015. moći gledati u kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol, rekli su umjetnički ravnatelj Animafesta Zagreb Daniel Šuljić, producentica Vjera Matković i članice selekcijskih komisija Petra Zlonoga i Ivana Bošnjak. 

Prelazak na svakogodišnji ritam
Vjera Matković uvodno je pojasnila spajanja dugometražnog i kratkometražnog festivalskog programa, na što utjecao (znatno povećan broj filmova), uvjetovan dostupnošću tehnologije. „Taj je porast produkcije postajalo sve teže pratiti u bijenalnom ritmu“, pa je prjelaz na održavanje svakogodišnjih festivala uvelike opravdan zbog Animafestove konkurentnosti na međunarodnoj sceni i zadržavanja statusa jednog od vodećih svjetskih A festivala“, kazala je producentica, ujedno je izvijestila da je ove godine primljeno 1605 prijava iz 77 država. Koji su sukladno novoj festivalskoj shemi (za natjecateljske – programe odabrano je 177 filmova), koji su raspoređeni u natjecanje dugometražne animacije, tako i u pet natjecateljskih kategorija kratkometražne animacije: natjecanje kratkometražnih, studentskih, namjenskih, filmova za djecu i, u novu natjecateljsku kategoriju hrvatskih filmova. Selektori (natjecateljskih) programa bili su Daniel Šuljić za natjecanje dugometražnih filmova, a Daniel Šuljić, Nikica Gilić i Petra Zlonoga za natjecanje kratkometražnih i natjecanje hrvatskih filmova, dok su Daniel Šuljić, Ivana Bošnjak i Marko Meštrović za natjecanje studentskih filmova, Lado Skorin za natjecanje namjenskih filmova i Martina Peštaj za natjecanje filmova za djecu.

Kratkometražni i dugometražni flimski urdatci

A: 177 filmova u natjecateljskim programima
B: Novo: natjecanje hrvatskih filmova
C: Tema: Alisa u zemlji čudesa

Naglašeno je da će program kratkometražnog natjecanja nadalje biti centralni festivalski program s najboljim terminom prikazivanja – istakao je Šuljić. Iako na ovogodišnji Animafest Zagreb donosi se mnoštvo produkcija s kompleksnim produkcijskim standardima kojima je i festival primjetno ojačan, što rezultira dojmljivim likovnim kreacijama (Storm Hits Jacket), pa i tomu da su kratki filmovi zapravo postali sve duži, ali je posljedično i konkurencija za ulazak u natjecanje bila oštrija kao i broj odabranih filmova znatno manji (ukupno 38).
„Sa svojim je najnovijim filmovima u programu prisutno nekoliko velikih majstora kao što su dobitnici Animafestove nagrade za životno djelo Paul Driessen i Priit Pärn, a uz njih i domaći legendarni autori Zagrebačke škole animiranog filma Zlatko Bourek i Pavao Štalter. Tu su i redoviti gosti Animafesta, poput Andreasa Hykadea, Theodora Usheva ili Torill Kove, konkurentice za ovogodišnjeg Oscara, kao i brojni mladi autori (u dvadesetima i ranim tridesetima izašli s raznih studija animacije) s izvrsnim filmovima kojima dokazuju velik talent, naveo je umjetnički ravnatelj festivala.
Sve u svemu (programski) kako je najavljeno ovogodišnje održavanje 25. Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb trebalo bi biti uvelike publici i organizatorima prihvatljivo i zanimljivo. Stoga prije svega jer je pomnim odabirom izvrsnih i raznovrsnih najboljih filmova festivalski program zaključen. Ipak među filmovima koji se nikako ne bi smijeli propustiti su filomofi: The Master, remek-djelo estonskog majstora lutka-animacije Riha Unta; za njim film Suleima, aktivistički uradak sirijskog redatelja Jalala Maghouta; zatim Eager, novi začudni „plesni“ film Amerikanke Allison Schulnik a, potom i tragičnu kratku priču u tehnici pijeska na staklu Zepo Cezara Diaza Melendeza – ukazali su Šuljić i Zlonoga.
U programu je i Amelia & Duarte Alice Guimarães i Mónice Santos, koji bi svojom (ljubavnom) tematikom izvrsno pasao u Muzej prekinutih veza. Istaknimo i tri hrvatska filma, Levitaciju Marka Meštrovića, film bogate vizualne simbolike, zatim estonsko-hrvatsko-dansku koprodukciju simpatične stilizacije Life with Herman H. Rott autorice Chintis Lundgren, te Wiener Blut Zlatka Boureka i Pavla Štaltera, koji tematizira progon Židova u Drugom svjetskom ratu.T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code