ALBUM DUBRAVKA PALANOVIĆA

ALBUM DUBRAVKA PALANOVIĆA

9. siječnja, 2024.

 

Više od sat vremena autorske glazbe i šest skladbi reprezentativnoga opusa najjednostavniji je opis novoga CD-izdanja iz edicije Hrvatski suvremeni skladatelji Hrvatskoga društva skladatelja u izdanju Cantusa, koje predstavlja skladateljstvo autora i glazbenika Dubravka Palanovića (Zagreb, 1977.).

Šest zapaženih ostvarenja ciljano je snimljeno za ovo izdanje. Riječ je o djelima koja dosad nisu objavljivana na nosačima zvuka, recentnijim kompozicijama nastalim tijekom posljednjega desetljeća, narudžbama niza uglednih hrvatskih glazbenika, ansambala, festivala i manifestacija.

U svojemu skladateljstvu Palanović – među ostalim kontrabasist u Zagrebačkoj filharmoniji te voditelj ansambla Acoustic Project, “nepogrešivo slijedi svoj put jasne i pregledne forme, pamtljivih melodijskih tema, amalgamiranih harmonijskih svjetova i tonskih boja”, ističe autorica eseja u izdanju, muzikologinja i radijska urednica Iva Lovrec Štefanović. Aktualnim CD-om dobivamo “izbrušenu sliku” koja potvrđuje “bujnost Palanovićeve invencije i jedinstvenost glazbenog potpisa”, a toga autora – poteklog iz klase Željka Brkanovića s Muzičke akademije u Zagrebu, predstavlja kao “glazbenika iskonske muzikalnosti i melodijske invencije”.

Za snimke na albumu Palanović je okupio respektabilni krug interpreta te kolega prijatelja, koji su objeručke prihvatili priliku da trajno snime izabrana ostvarenja. Ulogu tonskog majstora i producenta izdanja preuzeo je Krešimir Petar Pustički.

Album otvara Concerto grosso, podnaslova Rovinjski, za gudače i čembalo iz 2019. godine, a predstavlja ga čembalistica Linda Mravunac Fabijanić uz ansambl Acoustic Project Strings. Slijedi potom Echoes of the Other Worlds za flautu solo iz 2021. godine u tumačenju Palanovićeve dugogodišnje kolegice i suradnice Renate Penezić.

Sonata za violinu i klavir skladana je za Osorske glazbene večeri 2017. godine, a na CD-u je tumače Marco Graziani i Tibor Naglić. Tu je zatim Tu Alma y la mía ostvarena za Renatu Penezić i Zrinku Ivančić Cikojević te njihov nastup u Osoru 2019. godine.

Popijevka Slobodan život najrecentnije je djelo na albumu, a slušamo ga u izvedbi Darije Auguštan uz pijanista Viktora Čižića. Darija komentira kako je posrijedi “pravi hit”. Koncert za violončelo i orkestar potječe iz 2015. godine, a na albumu ga predstavljaju Petar Kovačić i maestro Alan Bjelinski uz Acoustic Project Chamber Orchestra.

Autorski album Dubravka Palanovića objavljen je uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. Miss. Veronica
    #1 Miss. Veronica 24 siječnja, 2024, 14:35

    Pročitajte moje svjedočanstvo o tome kako sam dobio zajam od pouzdane tvrtke. Pozdrav, ja sam Veronica iz Hrvatske. Bio sam u financijskoj situaciji i trebao sam kupiti kuću. Pokušao sam potražiti zajam od različitih kreditnih tvrtki, privatnih i korporativnih, ali nije išlo, a većina banaka mi je odbila kredit. Ali kako bi Bog htio, upoznali su me s privatnim zajmodavcem koji mi je dao zajam od 90,000 eura i danas imam svoju kuću i vlasnik sam tvrtke i trenutno mi je dobro, ako morate ići na tvrtka za osiguranje zajma. bez kolaterala, bez provjere kreditne sposobnosti, samo 3% kamatna stopa i supotpisnik s boljim planovima i rasporedom otplate, kontaktirajte Davidson Albert Loan ([email protected]). On ne zna da to radim, ali sada sam tako sretna i odlučila sam dati ljudima više informacija o njemu i želim da ga Bog još više blagoslovi. Možete ga kontaktirati putem njegove e-pošte. [email protected]

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code