BALENOVIĆ: PREDSJEDNICA JE PROTIV ZVIŽDAČA

BALENOVIĆ: PREDSJEDNICA JE PROTIV ZVIŽDAČA

27. lipnja, 2016.

 

Povodom objave izvješća Sigurnosno-obavještajne agencije SOA-e o svom prošlogodišnjem radu, priopćenjem se oglasila Vesna Balenović, predsjednica udruge „Zviždač“.

Zviždači konstantno godinama upozoravaju na kriminal i korupciju, kao veliku prijetnju gospodarskog i demokratskog razvoja Hrvatske. Zbog svog ukazivanja na kriminal nerijetko izlažu sebe i svoje obitelji pritiscima i stradavanju. Zaštitu bi morali dobiti od strane vodećih političara i stranaka. Na žalost, te zaštite do sada nije bilo. Da zviždači ne bi ovisili o političkoj volji ili trenutnom interesu političara u nekoliko navrata zviždači su pokušavali animirati političku elitu, kako bi se donošenje zakona o zaštiti zviždača našlo na dnevnom redu Sabora. Na žalost, interes da zaštite zviždače zakonskim putem do sada nisu iskazali niti SDP, niti HDZ, a nismo ga pronašli niti među reformama koje je obećavao MOST. Zašto naši političari izbjegavaju donošenje takvog zakona možemo samo nagađati, ali sa sigurnošću možemo tvrditi da ga također ne podržavaju niti kriminalci. Strašna spoznaja da kriminalci i političari imaju isti stav prema zviždačima, jer ih se i jedni i drugi plaše, mogla bi biti intrigantna tema brojnih i zanimljivih politološko-socioloških rasprava! – rekla je Vesna Balenović.

Kratki ulomak iz Izvješća SOA-e dovoljno je alarmantan i dovoljno govori sam za sebe: „Korupcija u javnoj upravi, državnim institucijama i tijelima te državnim i javnim tvrtkama jedan je od najznačajnijih izazova RH koji ugrožava funkcioniranje tržišta, gospodarski rast, smanjuje porezne izvore i oštećuje državni proračun te stvara nesigurnost i gubitak povjerenja u državne institucije. Korupcija smanjuje investicijski potencijal u RH, a odražava se i na međunarodni ugled RH i aktivnosti hrvatskih tvrtki na međunarodnom tržištu. Najčešći oblici korupcije u RH vezani su uz provedbe javnih natječaja za odabir najpovoljnijeg ponuđača, javne nabave, sklapanja poslova neposrednom pogodbom te prilikom izdavanja raznih oblika dozvola i suglasnosti. Posebno zabrinjavaju pokušaji koruptivnog utjecaja na političke, pravosudne i druge procese donošenja odluka.“

Kada tvrdnje zviždača o prijetnji kriminala po naše društvo potvrdi i Izvješće hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije, trebali bi se svi dobro zamisliti, a prvenstveno Predsjednica Republike i vođe vladajućeg i opozicijskog bloka. Na žalost, kakvo razumijevanje i potporu u borbi protiv kriminala i korupcije mogu očekivati građani od Predsjednice Republike, kad je zviždačima u predizbornoj kampanji obećavala brda i doline , da bi ih se kasnije bez pravog razloga odrekla? Što očekivati od Predsjednice za koju je Povjerenstvo za sukob interesa utvrdilo da postupa suprotno očuvanju vlastite vjerodostojnosti i nepristranosti, čime je povrijedila načela djelovanja dužnosnika sukladno Zakonu o sprječavanju sukoba interesa? – zaključuje Vesna Balenović.

Vesna Balenović, predsjednica udruge Zvizdač T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code